Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

erl 

všechny recenze uživatele

Vynikající válečný film. Obě strany jsou zobrazeny věrohodně a nic není předem rozhodnuto. Z herců potěší mega drsňák Charlie Bronson či klasicky cáklej Telly Savalas. Skutečným tahounem a hvězdou je však Robert Shaw , díky jehož maximálnímu nasazení jsem fandil naprosto jiné straně :-D. Ardeny vyhrály souboj s časem a v pohodě obstojí a v mnohém i převálcují dnešní snímky z válečnou tématikou. ()

Reklama

Apophis 

všechny recenze uživatele

Podle mého se jedná o nadprůměrný válečný film, který by bez diskuze dostal 5*, jenomže jsem na něm našel několik "ale"... Tak zaprvé: V Bitvě v Ardenách němci vyrukovali s tanky TIGER II (spojenci přeznívaný KING TIGER), jeden z nejlepších (né-li vůbec nejlepší) tank své doby (nepočítám další německé prototypy) a tanky typu Panzer IV H, nebo Panzer IV F-2. Ve filmu bylo sice hodně tanků, ale neviděl jsem tam ŽÁDNÝ z výše uvedených. Vyskytovali se tu jen spojenecké Shermany (bez připomínek) a pak nějaké podivné tanky, které byly sice krásně namalované (tvářily se jako německé tanky) ovšem v této bitvě NEMĚLI CO DĚLAT!!!!!! (můžete mi věřit, protože se o Německou těžkou techniku této doby zajímám) Jsem ochoten uznat, že sehnat dnes nějaký ten King Tiger může způsobit drobné potíže, ale podle mého se to dalo vyřešit lépe. Druhé ale se týká postavy Konráda (sluhy Heslera), která mi doslova šla na nervy! Nevím, o co se se scénáristi pokoušeli, ale jisté je, že se jim to ani v nejmenším nepovedlo (mám na mysli scény od Heslerova "...válka pokračuje...") Abych ale jen nekritizoval, musím pochválit herce, kteří hráli hlavní role, za jejich vynikající výkony. H. Fonda byl ve své roli více než přesvědčivý, R. Shaw se s rolí plk.Heslera sžil na výbornou a nesmím zapomenout na dobrý výkon T. Savalase. Dlouho jsem se rozmýšlel, jestli nedám Bitvě v Ardenách (za výše zmíněné nedostatky) 3*, ale myslím si, že herci si tu čtvrtou zaslouží... ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je pro mě srdeční záležitost. Je to totiž můj první válečný film, který jsem v dětství viděl (děda mi to překládal - bylo to s titulkama). Film drží na vrcholu špičkové výkony, nad nimiž se vznaší oscarový výkon Roberta Shawa. Tenhle chlap prostě kam příjde, tam na sebe strhne pozornost. Režie bitevních scén je taky úchvatná. Několikrát větší bitva u Prochorovky je proti tomuhle vyhlídková projížďka. Tedy rozumněj, jedná se o nejlépe natočený válečný film, při jehož sledování budete nonstop v napětí. Pět hvězdiček je prakticky samozřejmostí, protože jsme na FILMOVÉ DATABÁZI. Kdybych však měl hodnotit historickou věrnost, tak by byl i odpad málo. Ale jak říkám, toto je filmová databáze. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Američané si zprznili historii své druhé nejslavnější bitvy na Evropském bojišti Druhé světové války víc než dostatečně, ale naštěstí to dojmu skoro neublížilo. Bitva v Ardenách patří do silné trojky klasických hollywoodských válečných velkofilmů, spolu s Nejdelším dnem a Bitvou o Midway. Od zbylých dvou eposů se odlišuje větším důrazem na jednotlivé postavy. Režisér žánr trošku okořenil westernem, díky čemuž děj působí trochu plytce a naivně. Když ale na jeho hru přistoupíte, tak nemá snímek chybu. Nabízí úplně všechno, včetně několika nezapomenutelných scén. Nejde jen o momenty z boje. Záběr na zamaskované Königstigery schované v Ardenském lese neztrácí sílu ani při druhé, třetí či čtvrté projekci. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Ve filmu jsou místo tzv. „Knight Tiger“ využity americké tanky M46 Paton. (Winster)
  • V čase 59:28 (u prodloužené verze) je simulováno převrácení tanku seržanta Guffyho (Telly Savalas) pomocí RC modelů tanků. (Hellraiser12)
  • Bitva v Ardenách je souhrnný název, který se používá pro označení německé protiofenzívy a její následné eliminace v prosinci 1944 až lednu 1945 na západní frontě. (ArthasKarfa)

Reklama

Reklama