Reklama

Reklama

Lovec jelenů

  • USA The Deer Hunter (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Michael, Steven a Nick jsou mladí tovární dělníci z Pensylvánie, kteří musí narukovat do Vietnamu. Před tím, než odejdou, Steven se žení s těhotnou Angelou a jejich svatba je zároveň slavností na rozloučenou. Po mnoha hrůzách, které tři přátelé prožijí, všichni upadnou do rukou Vietkongu a dostanou se do tábora rukojmích, kde jsou nuceni hrát sami se sebou ruskou ruletu. Slavné válečné drama režiséra Michaela Cimina patří k uměleckým vrcholům vlny filmů o vitnamském traumatu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (722)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Najviac ma bavila prvá hodina v Pensylvánii pred odchodom na vojnu. Tvrdá robota, svadba, pijakovanie, lov, všetko dýcha človečinou, kulisy a postavičky sú mimoriadne autentické a ešte k tomu rusínska (Lemko Hall!) komunita. V dobrom to dýcha starým českými a juhoslovanskými filmami. Akonáhle sa ale príbeh presunie do Vietnamu, je to hollywoodska fantazmagória niekde medzi Apocalypse Now a Rambo II. Prvá ruská ruleta je ešte celkom pôsobivá, ale to, že sa na to fixuje celý zvyšok filmu, je úplný bizár. Návrat domov a osudy po vojne už nemajú tú citlivosť a vierohodnosť prvej tretiny filmu a čím ďalej tým viac som pozeral na hodinky. Navyše celé to pôsobí dosť nesúrodo (strašne vidieť, že pasáž s ruletou pochádza z iného scenáru, ktorý sa odohráva v Las Vegas). Ale casting je úplne parádny! ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Smutný multioscarový film holywoodské komety Michael Cimina, na rozdíl od jeho následujícího vizuálně krásného obřího propadáku Nebeská brána má Lovec jelenů zajímavý plnokrevný příběh. Lovec jelenů De Niro a jeho kamarádi ze železáren narukují do Vietnamu, který jim zcela zpřevrací život. Hvězdný výkon předvedli nejvíce Christopher Walken, Merryl Streepová a také John Cazale (Fredo Corleone z Kmotra), pro kterého to byla kvůli rakovině poslední role v životě. A ještě - tak bravurně natočená ruská ruleta na několik způsobů - to jinde neuvidíte. Trailer: http://www.youtube.com/watch?gl=CZ&v=vw-Tyr6Rb6I ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Strašně, strašně, strašně, strašně, strašně, strašně, strašně, ale fakt strašně dlouhé - to je největší (a v podstatě jediná) výtka k tomuto skvělému protiválečnému filmu. Seškrtat první polovinu na minimum, třeba bych se přidala k zástupu pětihvězdičkářů... a možná taky ne. Dobrá atmosféra, skvělí herci, spousta témat k probuzení mozkové aktivity. 79% EDIT: Při původním komentáři jsem se asi nechala poněkud strhnout zdejšími nadšenými reakcemi. Nemůžu s čistým svědomím tenhle film dát na úroveň svých vcelku oblíbených, když jsem se půlkou stopáže pronudila (ta svatba byla k nepřežití) a nijak mě neláká vidět CELÉHO "Lovce jelenů" znovu. Degraduji o hvězdičku: 69% ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Skoro mi ani nepřišlo, že má film 183 minut. Válečná epizoda je poměrně komorní (což mě trošku překvapilo), mnohem více prostoru je věnováno prokreslení jednotlivých charakterů. Hlavně vztah dvou přátel - Michaela (De Niro) a Nicka (Walken) má několik rovin: nejlepší přátelé, lovci jelenů, dva obyčejní dělníci z ruskojazyčné enklávy v Pensylvánii, s nimi jedna žena a válka, která je izoluje od "normální" společnosti. Kdo má největší šanci přežít ruskou ruletu? ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Lovce jelenů je těžké hodnotit. Na jednu stranu obsahuje herecké výkony jaké se nevidí každý den i neuvěřitelné množství silných scén, ze kterých se rychle neoklepete. Natož že byste na ně snad někdy zapomněli. Na druhou stranu má naprosto neopodstatněnou délku stopáže. Přes hodinu se čeká na Godota (3/5), ten se pak na čtyřicet minut dostaví (5/5), jenže se rychle klidí ze scény a tak se čeká dál (4/5). Tentokrát na konec, kdy se Godot ještě na pár minut přeci jen vrátí (5/5). V každé z částí by se našly celé pasáže, které jsou tam navíc či by šly výrazně prostříhat, aniž by to mělo výraznější dopad na film jako celek. Mění cokoli z oho zásadnost Lovce jelenů? Samozřejmě že ne, jen ho všichni znají a všichni si ho pamatují "kvůli tamtomu". A přitom o to vůbec nejde a je tomu věnována minoritní část stopáže. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (41)

  • Aby Christopher Walken (Nick) vypadal více zuboženě v poslední třetině filmu, tak týden před natáčením konzumoval pouze rýži, banány a vodu. (SeanBean)

Související novinky

De Niro a válka s vnukem

De Niro a válka s vnukem

05.10.2016

Robert De Niro a Christopher Walken se v roce 1978 sešli ve válečném filmu Lovec jelenů. Výsledkem byl pětioscarový hit, který patří mezi největší americké klasiky a dal kariéru Meryl Streep. Tihle… (více)

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

03.07.2016

V 77 letech nás v sobotu opustil Michael Cimino, jeden z nejnadějnějších režisérů 70. let. Cimino pomáhal v roce 1973 napsat druhý film s drsným Harrym (Magnum Force) a Clintu Eastwoodovi se zalíbil… (více)

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Reklama

Reklama