Reklama

Reklama

Dynastie Nováků

(seriál)
Rodinný / Komedie
Československo, 1982, 10 h 48 min (Minutáž: 47–51 min)

Režie:

Ivo Novák

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Radoslav Brzobohatý, Josef Kemr, Jaromír Hanzlík, Hana Maciuchová, Kateřina Macháčková, Taťjana Medvecká, Oldřich Kaiser, Jarmila Krulišová (více)
(další profese)

Epizody(13)

Po třináct dílů se budeme setkávat s rodinou, která prožívá své problémy i radosti. Každý člen této železničářské rodiny žije svůj život se svými nejbližšími. Život, v němž všichni dohromady vytvářejí rodinný kolektiv, a to nejen tím, že rádi a s chutí muzicírují. Rodu Nováků vévodí patriarcha Maxmilián, bývalý strojvedoucí. Jeho syn Jan vede brigádu socialistické práce na elektrifikaci. Janova dcera Lida funguje jako výpravčí a syn Martin právě dokončil železniční průmyslovku. Jen starší syn Pepa se odrodil. Je mistrem v autoservisu. Otec Jan převzal u příležitosti svých padesátin vyznamenání, může spokojeně rekapitulovat svůj dosavadní život. Jenže ta spokojenost dostala v noci trhlinu, která mu pokazila nejkrásnější den jeho života. (Česká televize)

(více)

Recenze (107)

anli 

všechny recenze uživatele

Další socialistická freska,tentokrát o rodině železničářů,Nebudu samozřejmě hodnotit politicky,protože kdo v té době žil,ví,že nějaké agitky se točit museli,jinak by filmaři s herci neměli co jíst.Až udělali nějakou dělnickou výpověď,možná budou moci dělat něco,co chtějí-to je socialistické moto,ne?Z hlediska televizní zábavy je to jakž takž průměrně slušně napsané a nad vodou to drží celá plejáda skvělých herců té doby,i když nutno uznat,že režie je opravdu bez špetky nápadu a nějakého náznaku režijní zručnosti.Nakonec to ale nedopadlo tak špatně(dívali se na to tehdy všichni a všichni se bavili,ne?)a opravdu znám spousty horších seriálů,než je tento.Nováci to mají u mě za hereckých 50%,protože opravdu to na hercích stojí a padá.P.S.Chápu,že pro toho,kdo tu dobu nezažil,to musí být velmi prapodivné a o ničem. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pan režisér Novák se rozhodl natočit seriál o Novákových ze železničářské rodiny. Sice se jedná o prorežimní ideologickou slátaninu, plnou nesmyslů a logických nedostatků, ale na druhou stranu s vynikajícím hereckým obsazením. Mladším lidem také může připomenout tu děsnou šedivou dobu, kdy bez známých nebylo možno ničeho kloudně dosáhnout, lidé měli v práci - a nejen na dráze - těžkou pohodu (no, být železničářem není z nejtěžších dřin ani v současnosti), vesele se šmelilo a nejváženějšími lidmi byli řezník a automechanik. Překvapuje mě datum vzniku seriálu, tipoval bych ho na nejméně o deset let starší. ()

Reklama

Segrestor odpad!

všechny recenze uživatele

Neříkám, taky se rád napiju. Seriál o železničářích byl v té době dobrej nápad. Osobně bych raději čuměl na seriál o železničářích, protože o zemědělcích, inženýrech, sousedech a jiných soudruzích jsem měl nakoukáno dost a mozek už bublal a chtěl ven. Leč, bohužel ani zde u mě tvůrcům pšenka nekvetla. Byla to stejná komunistická sračka jako ty předtím, ale co člověk může chtít od takových amůzických šmejdů jako byli komunisti, kteří v případech těchto všech seriálů a Novákama počínaje dělali takzvané samozvané producenty. ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

ano, scénář není sláva, nekteré díly jsou hodně nastavovaná kaše, ale zase zde není dramatycké plnění plánu,  nevybavuji si stranické tajemníky, jak zde někdo napsal jako takový podcast k práci dobré a hlavně herecky je to hodně vysoko a i v menších rolích jsou pořád docela solidní herci. A i lidé, které jinak nemusím se tady dají vydržet. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

PRO MODROU ARMÁDU COKOLIV. Scénáristé Chalupářů úplně změnili prostředí a napsali seriál o socialismu, jaký by měl (nebo snad chtěl?) být. Všeho je dostatek, nic není problém a např. postava, kterou hraje Josef Somr, sice krade benzin, ale je autorem zlepšovacích návrhů, takže se to asi nějak vyrovná. Přesto se u toho pobavit dá (zvlášť Josef Kemr je neodolatelnej), jen by Radek Brzobohatý mohl méně říkat slovo "šlendrián." Tak na 30% bych to viděl, jako kulisu k jiným činnostem. Však to znáte. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (42)

  • Postavu režiséra (11. díl "Výlet do Krumlova") hraje Karel Smyczek, který je režisérem i ve skutečnosti. (rakovnik)
  • V epizodě zazní slova „mašinfíra“ a „ajznboňák“. „Mašinfíra“ pochází z německého „Maschin(en)führer“ (operátor stroje, strojvůdce), což je složenina z „Maschine“ (stroj) a „Führer“ (vůdce, vedoucí, provozovatel). „Ajznboňák“ pochází z německého „der Eisenbahner“ (železničář). (sator)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno