Reklama

Reklama

Cotton Club

  • USA The Cotton Club (více)
Trailer 1

Richard Gere v hlavní roli retro příběhu o velké lásce, jazzu a válce dvou gangů. Jeden z výrazných filmových titulů slavného amerického producenta a režiséra Francise F. Coppoly se odehrává v New Yorku v době hospodářské krize, kdy v Americe vládla prohibice. Do Cotton Clubu, známého nočního jazzového baru v Harlemu, kde se pravidelně setkávají vlivní šéfové z podsvětí, přichází mladý trumpetista. Dixie Dwyer si svým uměním na kornetu vydělává skromně, to se však rázem změní, když jednoho dne náhodou zachrání život jednomu z velkých gangsterů. Najednou má dostatek peněz, ale „známost“ s tímto mafiánem mu zkomplikuje hráčskou kariéru i soukromí… Hlavní roli, úspěšného Dixieho, představuje známý hollywoodský herec Richard Gere (Nebeské dny, Americký gigolo, Pretty Woman, Chicago), pozoruhodný herecký výkon tu vytvořil Gregory Hines v úloze černošského stepaře Sandmana Williamse. Film zaujme působivou a přesvědčivou dobovou atmosférou (za kamerou stál uznávaný Stephen Goldblatt), vynikající hudbou (pod níž je podepsán John Barry) a stepem. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (159)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Coppola a jeho poněkud komornější, avšak rozhodně ne odbytý mafiánský snímek, s (podle mého názoru) naprosto přesně podanou atmosférou, postavami i dobovým dechem. Nicolas Cage dostal po Dravých rybách od svého strýce další slušnou roli, která ho "katapultovala" do vyššího hereckého patra. Richard Gere naproti tomu dokazuje, že není zrozen pro role tohoto formátu. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Velkolepé, skvěle natočené (Coppolova se nezapře), atmosféra té doby zde funguje na jedničku, ale bohužel trochu nudné a rozporuplně zahrané. Na jedné straně brilantní Bob Hoskins a Nicolas Cage, na té druhé maximálně tak průměrný Richard Gere, jemuž jsem tu jeho roli moc nevěřil. Navíc zde není narozdíl od jiných gangsterských filmů příliš mnoho scén, na které bych se ochotně díval furt dokola. Ale jinak řemeslně skvěle zvládnuté. 70% ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Coppola se po nezapomenutelném Kmotrovi znovu vydal do 30. let mezi mafiány avšak tentokrát se už nejedná o tak vynikající zážitek. Alespoň já se tedy u filmu velice nudil a nezaujalo mě ve filmu takřka nic. Ať už to byl mdlý výkon Richarda Gerea nebo strohý a nezajímavý příběh. A celkově ani ta atmoféra mi nepřišla tak působivá jako právě v Kmotrovi. Podle mě jeden z nejslabších Coppolových filmů. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Čtyři, za charleston, jazz, a dabing. Vašut na Gera je trefa, i když filmu dominuje chraplák Pava Pípala (nejlepší obsazení!) v postavě Francouze. Je to hodně výpravné a asi to tak FFC (v titulcích jen jako FC) také zamýšlel, jako pomník době, hudbě a životní etapě východní Ameriky. Překážely mi tam některé postavy a s nimi spojené lajtmotivy, například za všechny stepař Hines (Kaiser na něj další trefou). Atmosféru rozbíjela hudební čísla, pokud se chtěl FFC tímto filmem přiblížit žánru noire, pak se nepovedlo. Závěru chybí gradace, nejasná je hlavní postava, divák nemá komu fandit (milostné lince? Vždyť se objevuje a na dlouho mizí). Chybí tomu dost, ale pozitiva jsou vypsána v první větě. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Peníze, noční klub, gangsteři, bouchačky a hezký holky, zkrátka dobovka se super atmosférou jako víno. Přiznávám, že příběh jako takový byl na druhé lajně, protože já sledovala a poslouchala tu muziku, tanečky a stepování s takovým zaujetím, že mně trochu unikal děj. Ale vůbec mi to nevadí, třeba dám jednou repete a nastoupím na kolej zvanou scénář, režie a podobně. A co bylo maximální, tak sledovat to hvězdné obsazení jak Gereho, tak Cageho a jiné o cca třicet let mladší. To byl prostě bonbonek celého Cotton Clubu. ()

Galerie (101)

Zajímavosti (20)

  • Film prodělal asi 30 milionů amerických dolarů. V důsledku toho proběhly následně soudní spory mezi investory a producenty filmu. Hlavní producent Evans obvinil ze ztráty Coppolu, ale ten se bránil, že kdyby se filmu neujal on a nenechal přepracovat scénář, nikdy by se film nenatočil. (Tonula)
  • Mario Puzo scénář nedokončil, psaní se mu nedařilo, a tak byl povolán držitel Pulitzerovi ceny William Kennedy. Ten musel scénář asi dvacetkrát přepsat. [Zdroj: časopis Cinema 4/2015] (Terva)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama