Reklama

Reklama

VOD (1)

Splašený vlak se řítí rychlostí 100 mil za hodinu a vám budou vstávat vlasy hrůzou! Uvidíte jedinečné, na Oscara nominované výkony Jona Voighta a Erica Robertse. Akce, napětí a nečekané vyvrcholení na vás čeká v thrilleru Splašený vlak. Manny (Jon Voight) - drsný trestanec v odlehlé věznici na Aljašce - podnikne se svým spoluvězněm Buckem (Eric Roberts) odvážný útěk. Dostanou se do nákladního vlaku a plnou parou míří za svobodou. Jenže strojvůdce uprostřed jízdy zemře na srdeční příhodu a muži zůstanou sami ve vlaku blížícím se šílenou rychlostí k jisté katastrofě. Pak ale objeví třetího pasažéra, krásnou železničářku (Rebecca De Mornay), která je stejně tak zoufalá - jako rozhodnutá přežít - jako oni! (MGM)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (216)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Starý dobrý analógový drsný chlapský film. Už úvod v base a následný útek z nej má parádnu atmosféru. Drsnými xichtami a to aj skutočných exväzňov (Bunker, debutujúci Trejo) sa to tu len hemží. Filmu ale dominuje za žiadnu cenu nezlomný Jon Voight, ktorý síce po rokoch na samotke už nemá ďaleko k divej zveri, ale stále si udržiava určitú ľudskosť. Parťákom proti Voightovej vôli tu je ešte neskutočne snaživý a skvelý Roberts v tej jeho vtedajšej škatuľke, keď balancoval medzi frajerom a zbabelcom. No a ako bonbónik, aby to nebola čisto pánska jazda tu je dobrosrdečná Rebecca De Mornayová, ktorá v zlomovej chvíli dokáže vzbudiť medzi drsnými chlapmi trochu emócii. Čo sa týka akcie, tak tu je len jedna menšia zrážka dvoch vlakov (ale stále je to stokrát pôsobivejšie ako digivýbuchy galalxií), ale napriek tomu si film po celý čas udržuje napínavú atmosféru a spolu s postavami cítite na každom kroku nebezpečie a strašnú zimu. Finále je riadne horkosladké. Voightov hrdina našiel svoje vykúpenie a pomstu zároveň. Proste starý dobrý film pre chlapov. 8/10. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Společnost Cannon Films sice proslula jako továrna na brakové sny, ale svého času předznamenala některé z trendů Hollywoodu nového tisíciletí. Jeden z jejích kriticky nejúspěšnějších titulů můžeme označit za předchůdce tendence angažovat na vysokorozpočtové akční projekty tvůrce s výrazným autorským rukopisem a charakterní herce. Sovětský národní umělec a prominentní filmař Andrej Končalovskij toužil pracovat v Hollywoodu a jeho sen mu splnil šéf Cannon Films Menahem Golan. Končalovskij na oplátku byl jediným z řady filmařských velikánů, jimž Cannon financovali autorské projekty, který se ke společnosti opakovaně vracel - celkem pro ně natočil čtyři filmy. "Splašený vlak" odpovídá formátu klasického blockbusteru s třístupňovým konceptem "the book, he hook, the look". Háčkem na diváky bylo právě angažování věhlasného režiséra a skvostné herecké obsazení v čele s Jonem Voightem a mladými talenty Ericem Robertsem a Rebeccou De Mornay. Osobitý look filmu zajistilo situování děje do mrazivé aljašské pustiny i vypjatý reportážní styl snímání. Předlohou pak byl vyhlášený scénář Akiry Kurosawy vycházející z reálné události z roku 1962, kdy se čtveřice spojených lokomotiv vymkla kontrole a řítila se po kolejích státu New York. Končalovský ve spolupráci se scenáristou Paulem Zindelem Kurosavův scénář k přímočarému thrilleru povýšili na napínavé podobenství o svobodě, bestialitě a lidskosti. Byl to také Končalovskij, kdo rozhodl dění přesadit na Aljašku a upřednostnit postavy uprchlých kriminálníků přidáním scén z vězení, které scenáristicky vyšperkoval spisovatel s přímými zkušenostmi z kriminálů s nejtěžší ostrahou Edward Bunker. Dodnes "Splašený vlak" neztratil nic ze své působivosti, významové šíře, ani dravého tempa a napětí. Navíc fascinuje jako vzácný ideální průnik pohlcující podívané s nadstavbou tvůrčího přístupu, který dokáže vydestilovat jeho potenciál dalece přesahující tradiční žánrové kategorie. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Perfektne drsna akcni beckova jizda. Pribeh je sice prakticky nulovej, ale koho to sere, kdyz celej film jede v slusnym tempu a je zabavnej. Nejlepsi je asi uvodni pulhodinka ve vezeni, to je fakt naklad. Prostredni cast filmu je trochu slabsi, hlavne proto, ze se tu prakticky nic moc nedeje. Ale zaver uz je zase jizda. Navic se film muze oprit o perfektni herce. Roberts skutecne podava asi zivotni vykon, je drsnej, ale zase je to spis takovej hlaskujici posuk nez nejakej super drsnak, ale celkove zajimava postava. No ale pak tu je hyper vostrej borec Jona Voighta, takle drsnyho sem ho snad jeste nevidel. No a tyhle dva se dobre doplnujou. Ja jsem se bavil paradne. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jsem milovník vláčků. O to víc je z podivem jak dlouho mi unikal tenhle film. Koukám, že tu furt všichni píšou cosi o nějakým béčku, ale to bude tím, že producentem je Cannon což je tu pro některé lidi skoro synonymum prašiviny, ale mě nezaskočilo precizní technický zpracování ani skvěle vygradovanej děj, protože už dávno vím, že tihle údajní béčkaři uměli a hle dokonce i film ve kterým mladej a neskaženej Eric Roberts není otravnej a dokazuje, že měl kdysi potenciál na víc než na 50 trapných zetkových filmů ročně.85% ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, že tenkrát v televizi to byla pecka. S odstupem času a čerstvou projekcí téměř 30ti letého filmu už Runaway train nepůsobí tak osudově a dramaticky jako tenkrát, ale i tak má své nesporné kvality, a to především v námětu. Bohužel zrychlené záběry akčních scén už dnes působí poněkud vtipným dojmem, stejně jako třeba způsob samotného útěku z vězení. Z pohledu scénáře by určitě neškodilo přidání více krizových momentů a zápletek jak na trati, tak mimo ní. Docela rád bych někdy v budoucnu viděl remake. 70% ()

Galerie (42)

Zajímavosti (29)

  • Obie Weeks byl v době natáčení zaměstnancem Aljašských drah. Roli ve filmu dostal, protože byl současně ctižádostivým hercem. (džanik)
  • Vlak se skládá ze 4 čtyřnápravových diesel-elektrických lokomotiv výrobce Electro-Motive Division (EMD), patřícímu pod koncern General Motors. Lokomotivy EMD mají přeplňované dvoutaktní dieslové šestnáctiválcové motory. Starší GP7 a F7 mají motory přeplňované zastaralým Rootsovým dmychadlem, tyto lokomotivy disponují nejvyšším výkonem 1 500 koňských sil, novější GP40 má 3 000 koní a motor přeplňovaný turbodmychadlem. (tulakfelix)
  • Aljašské dráhy (Alaska Railroad) si vymínily, že název společnosti a její logo se ve filmu nesmí nikde objevit. (džanik)

Reklama

Reklama