Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(13)

Když byl v roce 1969 natočen historicky první český dětský televizní seriál, zachycující současné děti a jejich starosti, okamžitě vzbudil u diváků ohlas. Ukazoval obyčejné dětské kamarádství, vztahy mezi dětmi i dospělými, zachytil atmosféru pražské Malé Strany (natáčel se v okolí Jánského vršku i pražských barokních zahrad v podhradí) a „nastartoval“ například i hereckou kariéru Marka Ebena v roli Válečka. (Česká televize)

(více)

Recenze (99)

Smileface 

všechny recenze uživatele

Režisérka v první sérii stvořika krásné dilo o čtyřech dětech z malé strany, aby ho následně v druhé sérii totálně zničila ostranění jené z postav (Údajně proto, že se s ní rozešel hercův bratr), přesunem děje na Pionýrský tábor a přidáním postavy extrémě otravného a úlisného táborového vedoucího v podáni Petra Štěpánka. Takto promarněný potenciál na pokračování jsem snad ještě neviděl. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nepochopitelný kult. 1)  Malebné prostředí černobílé Malé Strany a Hradčan vytváří romantickou náladu. Mimochodem lze tento film použít i jako svědectví o tom, v jak neutěšeném stavu tehdy tato část Prahy byla._____ 2)  Skvělá znělka Jaromíra Vomáčky._____ 3)  Uvedeným výčtem jsem vyčerpal všechna pozitiva. Zůstává neskutečně naivní až hloupý děj s protivným Válečkem a dalšími bezbarvými postavičkami._____ 4)  Tak mě napadá, jak mohl být Váleček tak obézní, když celá parta neustále běhala. Nahoru, dolů, ulicemi i po schodech. Dokonce i uvnitř domů. Zvláště první díl působí jako náborový film pro budoucí běžce._____ 5)  A jak byli vzorní, Rychlé šípy hadr. Chybělo snad jen oslovení plantážníku. Jejich nezměrná touha pomáhat starým lidem volala po zásahu docenta Chocholouška z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje, který vznikl krátce poté._____ 6)  Ostatně ani s jejich vzděláním to očividně nebylo valné. Dvanáctiletý Váleček počítá: 3 x 7 = 21, ale moc jistý si není. Chodil do páté nebo do šesté třídy? Dobře, počty mu moc nešly, ale zmiňovaný výkon by lépe pasoval na žáka školy zvláštní._____ 7)  Ve druhé řadě i to málo půvabů první řady nenávratně zmizelo. Gábina ztratila poněkud na půvabu nevinnosti. Asexualita Válečka se zvýšila. Jediného pěkného kluka - Ferdy - se tvůrci zbavili úplně. Pravda, Honzík se trošinku proklubal, ale ještě ne dostatečně. Malostranská zákoutí a schody nahradila ošuntělá pražská náplavka. A to nejhorší nakonec - do nebe řvoucí tvůrčí impotenci měl zachránit, podržte se, vstup do Pionýra._____ 8)  Dílem nás provázejí 11letý Antonín Navrátil (Honza), 12letý Marek Eben (Váleček) a charismatický 13letý Michal Michálek (Ferda) s vlastním prakem. Věk herců uveden k roku natáčení první řady - 1969._____ 9)  Kontextem doby lze omluvit všechno. Skutečnost, že vznikala i horší díla neznamená, že tento seriál je dobrý. Není. Oslavné tirády pamětníků jsou spíš nostalgickou vzpomínkou na vlastní dětství či mládí než objektivním zhodnocením kvality seriálu._____ 10)  Pro ilustraci úrovně dialogů uvádím stručnou lekci akvaristiky z 2. dílu 2. řady. Co to tam dáváš, ptá se Váleček. Trubičku, vece Honza. Aha, na to Váleček. Po chvíli dodává Honza: Ryby nejsou slepice, nedají se přivolat._____ 11)  Výstižný koment: pytlík...**._____ 12)  První řada za **, druhá pak za *. ()

Reklama

vinducha 

všechny recenze uživatele

Člověk si to tak nějak pamatuje , hlavně tu znělku ,  a vlastně narozdíl od dnešních děťátek , když něco vyvedli , vždycky to bylo spíš k pousmání , jsem už opravdu starej , protože musím říct , jo časy se mění  . Pak už mi jen vyvstane ten mezník , jak paní režiserka vykopla z pokračování Ferdu a to byl dle mého ten nejsprávnější raubíř. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ja som vyrastal na Rychlích šípoch...Zbieral som kreslené príbehy a pod. Tento seriál si veľmi dobre pamätám. Marek Eben bol ako metráček , ale zlatý... Teraz sa mi vybavuje aj hudba, ktorá sa nedá zabudnúť a ešte to, že stále strašne behali, a behali. No je to televízny kultový seriál pre deti......70%. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Vůbec nechápu, že jsem tento skvost zapomněla ohodnotit, přitom tahle Gábina byla jediná v širokém dalekém okolí, kterou lidi znali. Vždyť my jsme v té době ani nebyly v kalendáři! Možná právě tahle Gábina přispěla k tomu, že je nás víc. A kdo by řekl, že z neohrabaného Válečka vyroste jedna z nejcharmantnějších osobností české kultury! ()

Galerie (11)

Zajímavosti (19)

  • Marek Eben vzpomínal, že při natáčení na Malé Straně se točilo téměř všechno naživo, protože v ulicích dopoledne v té době nebyli téměř žádní lidé. (sator)
  • Jedna z původních hlavních postav, Ferda (Michal Michálek) se v pokračování seriálu neobjeví. Režisérka Vlasta Janečková s jeho postavou v pokračování údajně nepočítala a postava Ferdy se tak z Prahy odstěhovala na vesnici. Zajímavostí je, že ve skutečnosti Vlasta Janečková chodila se starším bratrem Michala Michálka, který se s ní před natáčením pokračování seriálu rozešel. (jexik)

Reklama

Reklama