Reklama

Reklama

Dobrodružství Priscilly, královny pouště

  • Austrálie The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (více)
Komedie / Drama / Hudební / Road movie
Austrálie, 1994, 104 min (Alternativní 100 min)

Obsahy(1)

Život je hořkosladká show... Hrdiny svérázného road movie jsou dva transvestité a jeden transsexuál, kteří se ze Sydney vydávají v ojetém autobuse láskyplně nazývaném ženským jménem Priscilla přes poušť do australského vnitrozemí, aby v městečku Alice Springs účinkovali se svou show, v jejímž rámci muži tančí ve výstředních ženských kostýmech na populární hity ze 70. let. Cestou se trojice setkává s nejrůznějšími lidmi, z nichž ovšem ne všichni jsou ochotni jejich odlišnost akceptovat... Režisér a scenárista Stephen Elliott se ve svém snímku nevyhýbá pečlivě volené vulgaritě a křiklavé melodramatičnosti. Jeho snímek, odkazující ke klasickým, často kýčovitým hollywoodským muzikálům, je prokládán řadou tanečních čísel, jimž dominují vizuálně opulentní kostýmy ústřední trojice. Jeho hlavním tématem však zůstává tolerance k odlišnosti a hledání životní rovnováhy a naděje. V hlavních rolích excelují Terence Stamp, Hugo Weaving a Guy Pearce. Snímek, který byl premiérově uveden na věhlasném filmovém festivalu ve francouzském Cannes, získal Oscara za nejlepší kostýmy a celou řadu dalších cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

"Co to povídáš? Tohle že je hovno ABBY?" Guy Pearce vystupuje z autobusu s lahodným názvem Priscilla a div se nepřizabije. "Měli sme radši letět!" povídá poté, co se kamera vznese do výšky a zabírá australskou poušť, která nemá konce. V tu chvíli máte pocit souznění s těma třema transexuálama. Nemusíte nosit podvazky, aby jste jim porozuměli. Ona bohatě stačí životní zkušenost a pochopení k těm chlapům-ženskejm nebo má říct dětem? Obvzlášť role Guye Pearce je famózní. Jeho Felicia- žena bez závazků a někdy i rozumu- je napsaná fakt s citem a pobavíte se u ní královsky. Guy ji navíc zahrál tak, že mu jeho homosexuální polohu uvěříte. Je plnej energie a i když dostane přes hubu, budete mu fandit jako blázni. A u ABBA konce budete mít mega náladu :D ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Všetci traja boli úžasné kráľovné v neskutočných kostýmoch. Plus skvelý humor. A hneď ako som prišla domov som si musela pustiť Abbu. Btw, jeden známy mi povedal, že to má smutný koniec. Tak som sa o tých exotov bála! Hlavne keď Adam išiel na trip do mesta, v ktorom nemajú radi transsky. (Filmový festival inakosti, Lumiere - 25.10.2013) ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nejsem příznivcem LGBT filmů jak se jim dnes říká a asi nikdy nebudu. Vadí mi způsob jakým menšiny nutí majoritě respekt k jejich odlišnosti. Tolerance má být přirozená, ne vynucovaná. A čím víc se tak děje, tím více mi všechny ty menšiny lezou na nervy se svými stupňujícími se požadavky. Přitom je to dle Darwina věc, která se vyřeší sama - slepá větev vývoje. Nicméně chápu, že to někteří jedinci uvěznění v tělech, která si nepřejí nemají jednoduché. Že také touží po svobodě a obyčejném respektu bez posměšků. A řeknu vám rovnou, že tenhle film to překrásně nenásilně a nenuceně ukazuje. A já jsem rád, že jsem jej viděl. Původně jsem si totiž myslel, že je to obyčejná roadmovie s partou přátel v autobusu. Obsah jsem nečetl a na film narazil náhodou. Říkám si hm... Má milovaná Austrálie, hliníkovej třínápravovej křižník, komedie... To jsou ingredience co já rád. Jenže z party přátel se hned v úvodu vyklube tojice transsexuálů jedoucí přes půl Austrálie předvést svoji transvesti show. A ačkoliv je to roadmovie lehce bizardní, nutí místy k zamyšlení. Film je plný hudby, šílených kostýmů a přenádherných scenérií Austrálie. Úvodní herecká trojice Stamp, Weaving a Pierce plus Hunter v roli mechanika Billa předvedli fakt herecký koncert. Tady nemohu jinak a dávám za 4 kostýmy skupiny ABBA. * * * * ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní komedie o toleranci k jinakosti skýtá především netradiční herecké příležitosti Guy Perceovi a hlavně Terenci Stampovi (zde je tento obvyklý drsňák skutečně k nepoznání). Nominace na Zlatý glóbus za film a pro Stampa, Britové ho nominovali na BAFTU za výpravu, hudbu (Guy Gross), scénář, Stampa, kameru a cenu mu dali za úžasně extravagantní kostýmy a masky. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

V hadrech a namaskovanej nejlíp vypadal Guy Pearce, při vystoupeních nejlíp zpíval Hugo Weaving a Terence Stamp (chlap, do kterýho byste to nikdy neřekli) byl nejlepší přirozená ženská. A pak že se mi nelíbí filmy o buznách. Škoda, že všechny svoje nejlepší kostýmy předvedli během jedné jediné písničky, to bylo trapný (jako že se nemohli stíhat tak rychle převlíkat) - ale leguáni z nich byli úžasní. No byla to zábava! A všimněte si takovýho toho plk plk zvuku, ten je tam pořád... ()

Galerie (59)

Zajímavosti (1)

  • Julia Cortez v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama