Reklama

Reklama

Svatá hora

  • Mexiko La montaña sagrada (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Film Svatá hora scenáristy a režiséra Alejandra Jodorowského, který vyvolal skandál na filmovém festivalu v Cannes v roce 1973, plný svatokrádežných obrazů a existenciální symboliky, je hledáním duchovního osvícení, které staví iluzi proti pravdě. Alchymista (kterého představuje sám Jodorowsky) shromáždí skupinu lidí z různých společenských vrstev, kteří představují planety sluneční soustavy. Záměrem okultní skupiny je podrobit své členy podivným mystickým obřadům a zbavit je pozemských trápení, aby se mohli vydat na Lotosový ostrov. Tam vystoupí na Svatou horu, aby z ní vyhnali nesmrtelné bohy, kteří tajně vládnou vesmíru. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (181)

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Jodorowskeho dielo je velmi jednoduche odsudit ako zvratenu uchylnost, tento film si vsak urcite zasluzi hlbsie preskumanie. Holy Mountain je surrealisticka cesta za hladanim vlastnej dokonalosti vo viacerych dejstvach. Film je nabity obrovskym mnozstvom nabozenskych a okultistickych odkazov, ze bez aspon ciastocnej znalosti musi byt divak strateny. Uvazoval som, ze ci budem film hodnotit uz po prvom zhliadnuti,alebo pockam na druhe, avsak rozhodnutie padlo, pretoze napriek neustale pretrvavajucim ciernym miestam, Jodorowski natocil film, na ktory sa len tak lahko nezabuda. ()

Jazzzz 

všechny recenze uživatele

Pane jo, to jsem si teda ukrojil pořádný krajíc chleba na dnešní odpoledne. Sváta Hora... Začátek filmu mě celkem zaujal - netradiční, zajimávé - líbilo se mi to, ale pak se začal můj názor na film měnit z minuty na minutu... Chvíle jsem váhal zda film nevypnout a nedat si raději něco lehčího... Chvílemi jsem se ale v rádoby ději chytal a místy jsem se dokonce i pousmál (což ale myslím nebyl režiserovým záměrem pobavit)... Každopádně jsem strašně rád, že jsem si do konce toho filmu počkal. Kdybych se totiž odhodlal k tomu film vypnout na vždy bych si myslel, že Alejandro Jorodowsky je nebo byl blázen kdesi v oblacích, ale díky tomu, že jsem to dokoukal jsem se vrátil zpět na zem a myslím, že Jorodowsky chtěl tím filmem dokonce i něco říct a nejen zaujmout a upoutat pozornost... (5 hvězdiček možná někdy příště, ale tatím mi ještě něco k plnému splynutí s tímto filmem chybí... Snad nějaké LSD? :-) ) ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Psychedelicky symbolická alegorie na náboženství a moderní společnost, tedy spíše surrealistická satira na ni. Brutalita Hyeronyma Bosche potkává zfetované sedmdesátkové New Age, a geniálně vypointovaným poselstvím na konci vše bourá v duchu krásně trololo postmoderny. Jodorowski je fantastický magor. 8/10 ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Alejandro Jodorowsky je patrně psychopat, kříženec mezi markýzem de Sade a Ivem A. Bendou. Obrněné žáby, ukřižovaná jehňata, zmrzačení trpaslíci a šukající krávy patří mezi ty normálnější věci, které jsou zde k vidění. Přestože to má skoro dvě hodiny a nevšiml jsem si ničeho, čemu by se dalo říkat děj, díky neustálému přívalu bizarností jsem se vůbec nenudil. Film je taky docela legrační, i díky mizerné špangličtině všech zúčastněných a montypythonovskému konci. Dalo by se říci, že se mi to jistým perverzním způsobem líbilo, asi bych se měl nechat vyšetřit. K plnému docenění tohoto svatého díla bych ale asi potřeboval mít v těle víc drog... ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

A teď něco úplně jiného. Jako bych viděl pomrkávat Monty Pythony zpoza Jodorowského Svaté hory. Alejandro je šílenec, o tom žádná, jenže i pořádný maglajz se může v hlavě uhnízdit nadobro a vytvářet si svoje další vlastní cestičky kdyby a proč, což se mi líbí. Stejně tak i ta absurdita obrazů, výjevů a událostí, které možná o něčem určitém jsou (anebo taky o ničem), ale záleží jen na mně, jak moc uzdu své fantazie popustím .. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (8)

  • Herci během některých scén užívali LSD a lysohlávky. (Emo-haunter)
  • Alejandro Jodorowsky strávil před natáčením filmu týden se zenovým mistrem a během této doby vůbec nespal. (hippyman)

Související novinky

Projekt 100 pro rok 2008

Projekt 100 pro rok 2008

29.11.2007

V první půli příštího roku připravila Asociace českých filmových klubů už 14. ročník Projektu 100, který nabídne do české distribuce dalších deset kvalitních a celosvětovou kritikou oceňovaných… (více)

Reklama

Reklama