Reklama

Reklama

Zánik domu Usherů

  • USA House of Usher (více)
Trailer

Snímek představuje první Cormanův přepis díla Edgara Allana Poea, k jehož tvorbě se pak v následujících letech několikrát vrátil, ať už k přímé adaptaci literární předlohy nebo je n jako ke zdroji inspirace. Mladý muž přijíždí do ponurého sídla Rodericka Ushera, aby si odtud odvezl jeho sestru, s níž je zasnouben. Od prvního záběru je však zřejmé, že majitel domu i jeho sestra jsou pronásledování rodovou kletbou, která se jako temný mrak vznáší nad kdysi honosnou stavbou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (140)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zázrak tzv. malorozpočtových filmů americké kinematografie spočívá ve faktu, že s minimem prostředků zpravidla docilují maxima výsledků. Jsou jakýmsi pozitivním pandánem extenzívní hollywoodské velkotvorby, v níž výprava často vítězí nad myšlenkou a někdy i elementárním řemeslem. Pochybujeme-li v Cormanově případě o kvalitě adaptace, vyjadřujeme tím současně nedůvěru i Poeově stejnojmenné literární předloze. Abstrahujeme-li však na druhé straně od předchozích premis a přiznáme-li Poeovi statut významného amerického klasika, začínáme doceňovat kvalitu nejen této, ale i dalších Cormanovy poeovských adaptací. Právě polodivadelní ráz natáčení, spíše divadelní herectví dramatických protagonistů, výrazně více než méně dialogů propůjčuje filmu žádanou atmosféru tajemna, oživuje text stránky knihy Poeových textů a do naší paměti trvale ukládá jeden z nevšedních zážitků. I lehké žánry kinematografie hraného filmu mohou mít počátky z úrovně tzv. "vysokého" nebo velkého umění ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Kvalitný gotický horor s tradične fenomenálnym Vincentom Priceom - tentokrát s odfarbenými vlasmi a oholenými fúzmi. Vrcholom je vizuálna stránka - či už pochmúrne okolie domu, úžasné bizarné obrazy v dome a hlavne skvelá snová scéna. Bohužiaľ na rozdiel od iných adaptácií kratučkých Poeových poviedok, túto Corman&Matheson&Price nedokázali dostatočne roztiahnuť na celovečernú minutáž a aj keď som sa nenudil, po vyzradení kliatby Usherovcov v strede filmu už nedochádza k žiadnemu prehĺbeniu príbehu/mytológie, čo by si tento tajomnom opradený a stále nedopovedaný námet zaslúžil, ale iba o súboj Price vs. Damon o Myrnu Fahey. ()

Reklama

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Vinikajúce prevedenie príbehu E.A.Poea na filmové plátno, v ktorom sa podarilo skvostne zachytiť atmosféru života a pádu rodu Usherov. Celý príbeh sa odohráva v jednom dome, sídle Usherov, v ktorom sa po stáročia odohrávali všelijaké zvrhlosti, až to malo za následok, že dom nasiakol zlom a rodu Usherov tak vrátil desivú skúsenosť vo forme prekliatia a beznádeje. Roger Corman tento dramatický, desivý príbeh skvostne natočil a herci, ktorý sa zúčastnili, tu predvádzajú svoj herecký koncert. Klasický horor s Vincentom Priceom, ikonou podobných druhov filmov, slávi úspech aj tento krát. ()

Dalda 

všechny recenze uživatele

Film se napsané povídky příliš nedrží. Především je ve filmu mnoho věcí "navíc", které tam vůbec nepatří. Působí to pak jako vata na zaplácnutí času, kdy jsem musel již zcela znuděný sledovat, jak na sebe herci němě hledí nebo zcela nepochopitelně chodí po domě tam a zpátky. V díle Edgara Allana Poea je mnoho věcí na tzv. domyšlení, což film nenabízí a celkově mě docela zklamal. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Dokážu si představit, že vidět tento film na velkém plátně a možná speciálně v datu vydání, by byla docela pecka. Ale ono se to neděje. Je to jinak a složitější. Staromódní, jak se asi i na Poe sluší. A není to špatně, naopak film asi nejlépe reflektuje předlohu, ale i jako milovník autora, tak vidím, že v dnešní době už je to jinde. Staromódní, slušné, ale dnes už neoslnitelné. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (10)

  • Film byl distribuován pod dvěma různými názvy, a to "The Fall of the House of Usher" a "House of Usher". (ČSFD)
  • Roger Corman se dozvěděl, že v Orange County v Kalifornii je stará stodola odsouzená k demolici. Proto se s majiteli dohodl, aby mu dovolili stodolu v noci spálit a natočit požár pro film. (Chatterer)
  • Krajina, kterou Mark Damon projíždí na začátku filmu, byla spáleništěm v Hollywood Hills. Roger Corman o požáru slyšel v rádiu a hned druhý den se na to místo vydal točit. (liquido26)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Klasiky v novém šatu

Klasiky v novém šatu

19.05.2009

Edgar Allan Poe (na obr.): „Zánik domů Usherů“; Emily Brontë: „Bouřlivé výšiny“; Miguel de Cervantes: „Don Quixote“. A k tomu švýcarská legenda o kušostřelci Vilému Tellovi. Ano, nové adaptace… (více)

Reklama

Reklama