Reklama

Reklama

Maska rudé smrti

  • Česko Rudá maska (více)
Trailer

Obsahy(1)

Americký režisér a producent Roger Corman patří mezi legendární tvůrce hororového žánru. Během své dlouhé kariéry proslul schopností natočit osobitý hororový či fantaskní snímek za minimální náklady v rekordně krátkém čase. Začátkem 60. let Corman natočil význačný cyklus sedmi volně navazujících snímků inspirovaných povídkami Edgara Allana Poea. První filmovou adaptací tohoto literárního klasika se stal v roce 1960 snímek Zánik domu Usherů, který pro Cormana představoval první zkušenost s barevným širokoúhlým formátem a začátek dlouholeté spolupráce s charismatickým hercem Vincentem Pricem. Krátce na to následovaly snímky Jáma a kyvadlo (1961), Předčasný pohřeb (1962), Historky hrůzy (1962) a Havran (1963). Po přesunu produkce do Velké Británie v roce 1964 pak vznikla poslední dvě vrcholná díla Maska rudé smrti (1964) a Ligeina hrobka (1965). V Masce rudé smrti představuje Vincent Prince satanistického prince Prospera, krutého tyrana a nejbohatšího muže v kraji, který pustoší děsivá choroba zvaná rudá smrt. Zatímco vesničané umírají v děsivých bolestech, Prospero pořádá na svém hradě opulentní maškarní ples v domnění, že je zde před smrtící nákazou v bezpečí. Na maškarní ples se však dostaví tajemný host v rudé masce a začíná tanec smrti. Závěrečná taneční scéna představuje společně se satanskou mší nezapomenutelný vrchol Cormanova snímku, který vyniká nápaditou kamerou Nicolase Roega, jemuž se podařilo využitím dlouhých kamerových jízd a barevné symboliky vyjádřit barevnou koncepci literární předlohy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Mohlo by obdržet i pět hvězdiček. Směsice pohádkového koloritu, operetní kulisové inscenace, gotického hororu, podobenství se středověkými prvky i s nalíčenými ženami a příčesky 60. let. Roger Corman a jeho dílo, které má své naivní, lehce kýčovité kouzlo, zde navíc se snahou zabývat se alespoň trochu věčnou otázkou víry, zatracení, spásy, oběti i hedonismu... Nedosahuje sice tajemné gradace jako Jáma a kyvadlo či Zánik domu Usherů, ale fajnšmekr žánru tu nalezne všechny typické ingredience cormanovek. Já mám pro tahle "mistrovská béčka" 60. let s jasnými principy dobra a zla slabost... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Naprosto souhlasím s komentem Němi. E.A.Poe byl zvláštní pavouk a ví se o něm, že ujížděl na leccčemž chemickém co mu způsobovalo různé stavy opojení a halucinací. Nelze se divit, doba byla taková a umělci rádi experimentovali hledajíc cesty do dalších dmenzí podvědomí :-) Řekl bych však, že ať už bral cokoliv, bral toho buď moc nebo málo. Tomu odpovídají jeho příběhy z nichž jsem nejeden četl a které jsou řádně ulítlé. Dnes již pravda působí trochu vyčpěle, současník je zkrátka už otrlý lecčíms co četl a hlavně viděl... Nejinak je to i s tímto filmem. Sama myšlenka celkového zmaru mi přišla krapet mimo stejně jako papundeklový hrad, kečupová krev i další znázornění hrůz ve filmu. Přesto jsem však byl zasažen velkým herectvím Vincenta Price v roli prince Prospera, jehož jediným pánem je Satan. Tohle je zkrátka film ze staré školy v nejlepším slova smyslu. Možná to někomu bude připadat lehce zaprášené, lehce kudrdlinkovaté, lehce mimo dnešek.. ale s tímto filmem je to podobné jako s nějakou starožitností. Byť se vám nehodí do moderního bytu , přece jen si ji ponecháte. Jednak proto, že má nějakou hodnotu a jednak proto, že z ní čiší to opravdové umění dávného autora. Dávám za 3 masky. * * * ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Vincent Price opäť dáva naplno. Tentokrát si to užíva o to viac, že hrá hedonistického otvoreného uctievača diabla. Ďalšie skvelé spracovanie Poea, s prepracovanými kulisami hradu a zopár hmlou zakrytých exteriérov okolitých lesov. Bohužiaľ zaslúžilo si to silnejší koniec. To na čo sa celý čas čaká - na príchod červenej smrti - nezodpovedá očakávaniam. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Cormanovka úplně typická a dokonce nejspíš s nejbohatší a nejextravagantnější výpravou, což by stačilo normálně nejmíň na tu čtyřku, jenže překvapivě to na mě působilo mnohem vlažněji, než třeba o dost komornější Předčasný pohřeb nebo i Ligeina hrobka. Povídka o masce rudé smrti totiž byla poměrně působivá, ale nebyl to zrovna materiál ke zpracování na hodinu a půl filmu pokud by si autoři nějak zápletku nerozšířili sami, což tady udělali. Dopadlo to ale docela přiblble, protože celá zápletka je tak nějak podivně uhozená a působí hrozně uměle a prvoplánově, aby nakonec ještě zůstala docela nevyužitá, protože i přes obrazovou působivost závěru ta obsahová byla úplně na hlavu a to filmu teda moc nepomohlo. Vincent Price si tu mohl hrát prakticky jak chtěl a čím extravagantněji nebo přehrávaněji to dělal, tím líp, protože celá ta úplně vymyšlená zápletka okolo rudé smrti tu byla jen k zobrazování dekadentního chování na silně dekadentním večírku uvnitř dekadentního zámku dekadentního prince Prospera :). Takže výprava a obraz úplně úžasný, ale zrovna ve filmu, který si vybral povídku těžko adaptovatelnou a ta vlastní adaptace bohužel byla vycucaná z prstu úplně, takže mě to moc nedostalo oproti jiným cormanovkám. A taky pěkný herečky to mělo, protože corman tam furt ve filmech musel mít nějaký zrzavý :). ()

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

Když ze třístránkové povídky chceš udělat nadupaný celovečerák. Místy to vypadá jako televizní inscenace z nedělního odpoledne na ČT. Jindy zase jako výstup divadelního ochotnického souboru, který si jednou přečetl Jámu a kyvadlo a k tomu nahodil pár pohádek bratří Grimmů. Vypadá to směšně, herecké výstupy jsou na úrovni dramaťáku ZŠ Dolní Deštné a celé se to táhne jako sopel. Sice to má jen 89 minut, pro mě to pocitově byly dva dny. Přidané linky nefungují a mám z toho takový divný pocit. Nejlepší částí je závěr, což je přesně ona předloha. Ty tři stránky. Vše předtím je balast, který ještě k tomu vymyslel nějaký diletant. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (13)

  • Části dialogů mezi Prosperem (Vincent Price) a Francescou (Jane Asher) zazní v písni "And When He Falleth" z roku 1996z alba Velvet Darkness They Fear skupiny Theatre of Tragedy a následně i v remixované versi na EP "A Rose for the Dead" z roku následujícího. (MsUtahraptor)
  • Corman se rozhodl točit film v Anglii díky britským daňovým zákonům a vládním dotacím. (liquido26)
  • Natáčení trvalo 5 týdnů. Předchozí Poeovské filmy vždy kolem tří týdnů. (liquido26)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Reklama

Reklama