Reklama

Reklama

Maska rudé smrti

  • Česko Rudá maska (více)
Trailer

Obsahy(1)

Americký režisér a producent Roger Corman patří mezi legendární tvůrce hororového žánru. Během své dlouhé kariéry proslul schopností natočit osobitý hororový či fantaskní snímek za minimální náklady v rekordně krátkém čase. Začátkem 60. let Corman natočil význačný cyklus sedmi volně navazujících snímků inspirovaných povídkami Edgara Allana Poea. První filmovou adaptací tohoto literárního klasika se stal v roce 1960 snímek Zánik domu Usherů, který pro Cormana představoval první zkušenost s barevným širokoúhlým formátem a začátek dlouholeté spolupráce s charismatickým hercem Vincentem Pricem. Krátce na to následovaly snímky Jáma a kyvadlo (1961), Předčasný pohřeb (1962), Historky hrůzy (1962) a Havran (1963). Po přesunu produkce do Velké Británie v roce 1964 pak vznikla poslední dvě vrcholná díla Maska rudé smrti (1964) a Ligeina hrobka (1965). V Masce rudé smrti představuje Vincent Prince satanistického prince Prospera, krutého tyrana a nejbohatšího muže v kraji, který pustoší děsivá choroba zvaná rudá smrt. Zatímco vesničané umírají v děsivých bolestech, Prospero pořádá na svém hradě opulentní maškarní ples v domnění, že je zde před smrtící nákazou v bezpečí. Na maškarní ples se však dostaví tajemný host v rudé masce a začíná tanec smrti. Závěrečná taneční scéna představuje společně se satanskou mší nezapomenutelný vrchol Cormanova snímku, který vyniká nápaditou kamerou Nicolase Roega, jemuž se podařilo využitím dlouhých kamerových jízd a barevné symboliky vyjádřit barevnou koncepci literární předlohy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

Němi 

všechny recenze uživatele

Roger Corman a jeho naivní režie, pastelový Technicolor, charismatický Vincent Price, neopakovatelné kouzlo... Cokoliv od "geniální" až po "hrozné" je pravdivé. A i když Zánik domu Usherů a především Jáma a kyvadlo nabízejí lepší příběh, pořád patří Maska mezi několik málo filmů, kde to vůbec nevadí a estetično zaslouženě kraluje. Každý záběr je vrcholný kýč, kterému jedinému tu věřím, že může být uměním. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Vincent Price opäť dáva naplno. Tentokrát si to užíva o to viac, že hrá hedonistického otvoreného uctievača diabla. Ďalšie skvelé spracovanie Poea, s prepracovanými kulisami hradu a zopár hmlou zakrytých exteriérov okolitých lesov. Bohužiaľ zaslúžilo si to silnejší koniec. To na čo sa celý čas čaká - na príchod červenej smrti - nezodpovedá očakávaniam. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Roger Korman /Pit and the pendulum, Predcasny Pohreb/ natocil dalsi vyborny horor. Kulisy akehosi hradu - ci co to presne bolo - su vyborne, k tomu par efektivnych vrazd. Ako nejsem upir takze sa nevyzivam v potokoch krvi, len furt tvrdim, ze na strasidelnu atmosferu nestaci zhasnut svetlo, zatiahnut zavesy a pustit nervydrasajucu hudbu. Ani hovno mi to nestaci. Tuna ale je pritomna nielen vyborna strasidelna atmosfera, ale aj vyborna rezia a slusna hudba. Vincent Price bol samozrejme hororova legenda, a tak za pomoci Johna Westbrooka a Jane Asher stiha v pohode film utiahnut. Dialogy su vybrusene a ja ako hororovy funda som opat dostal pod nos kvalitnu hororovu jazdu "se vsim vsudy" : 85 % ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nádhera! Mlha, křiklavé barvy, gotický hrad, pavučiny, průhledy skrze svícny a plameny ohně v krbu, démonický V.Price, smrt a satanismus. U Cormana osvědčené v předchozích filmech a i zde fungující. Režisér skloubil dohromady dvě povídky - Skokan a Maska rudé smrti. Působivé výtvarné ztvárnění je jakoby vyhrazené jen pro filmy podle E.A.Poa/H.P.Lovecrafta. Smrt, smrt je nad všemi náboženstvími...to jste nevěděli? ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Z Poeových povídek Maska rudé smrti a Skokan si Corman spolu se scénáristy vybral pouze několik základních témat a spíš než příběhem se Poeovým pracím přibližuje atmosférou plnou mystických prvků a groteskna. K tomu patří i nepříliš bohatá výprava a divadelní kostýmy, což je ale nezbytná součást celku. Veškerou pozornost na sebe totiž strhává Vincent Price jako manipulátorský a k lidskému životu lhostejný princ Prospero, který svého postavení využívá k psychologickým experimentům a zvrácené hře se svými oběťmi. Už jenom kvůli barevnému ladění a závěru bych Masku rudé smrti nepovažoval za laciné béčko, ale naopak za přemýšlivý mysteriózní horor, který i přes omezený rozpočet upoutá vaši pozornost. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (13)

  • Části dialogů mezi Prosperem (Vincent Price) a Francescou (Jane Asher) zazní v písni "And When He Falleth" z roku 1996z alba Velvet Darkness They Fear skupiny Theatre of Tragedy a následně i v remixované versi na EP "A Rose for the Dead" z roku následujícího. (MsUtahraptor)
  • Postavy Hop-Toada a Esmeraldy pocházejí z jiné Poeovy povídky "Hop-Frog", která byla inspirována skutečným incidentem. Roku 1393 se na maškarním bále francouzský král Karel VI. a 5 šlechticů oblékli a nechali spoutat řetězi jako divoši. Jejich kostýmy náhodou začaly hořet. 4 šlechtici uhořeli. Incidentu se začalo přezdívat "Bál hořících mužů" (Bal de Ardents). (liquido26)
  • Corman se rozhodl točit film v Anglii díky britským daňovým zákonům a vládním dotacím. (liquido26)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Reklama

Reklama