Reklama

Reklama

Jáma a kyvadlo

  • USA The Pit and the Pendulum (více)
Trailer 1

Nicholas Medina je synem neblaze proslulého španělského inkvizitora. Nicholasova žena Elizabeth zemřela za velmi podivných okolností, což jejího bratra Francise přiměje k tomu, aby je jel na Medinův zámek prověřit. Zdrcený Medina věří, že byla Elizabeth pohřbena zaživa, a je přesvědčen, že slyší její hlas, který na něj volá. Elizabeth ve skutečnosti zosnovala se svým milencem, doktorem Leonem, plán, jak dohnat Medinu k šílenství, jehož součástí bylo předstírat vlastní smrt. Podaří se jí dosáhnout vytyčeného cíle (i když k vlastnímu zármutku, jak odhalí poslední záběr filmu), a Medina přijde o rozum. V domnění, že je svým vlastním otcem, si Medina oblékne inkvizitorské roucho, připoutá Francise ke stolu a spustí nad ním obrovské kyvadlo s ocelovou čepelí, které pomalu, pomaloučku klesá k jeho bezbranné oběti. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (183)

misterz 

všechny recenze uživatele

Jama a kyvadlo bola legenda ešte za mojich detských čias, pamätám si, ako vtedy všetci dospeláci okolo mňa boli z toho hotoví. Musím uznať, že ani po rokoch snímok nestratil nič zo svojho lesku. Stopercentná a nadčasová výprava, slušný scenár a excelujúci V. Price sa postarali o nádherné hororové divadlo. Inak v mnohých veciach sa film podobá na Premature Burial (1962), ktorý je taktiež podľa predlohy E.A. Poea. Pravdepodobne ide o dve spracovania tej istej hororovej poviedky. Výborná gotika. 80/100 ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

More plieska o skalí,starý hrad aj z jeho pôsobivým interiérom a strašidelnými kulisami,osadenstvo toho hradu niečo skrýva,temné chodby zo samými pavučinami,mučiareň zahalená do tmy-tak toto všetko je len zrnko tej mrazivej atmosféry čo tento film ponúka.Dobové kostýmy boli tiež očarujúce a hudba sa sem hodila.Herci hrali vynikajúco ale V.Price exceloval.Príbeh bol veľmi dobre prepracovaný.Film si držal veľmi obstojnú miestami až silno pochmúrno mrazivú atmosféru.Tento film vie vystrašiť a nepotrebuje k tomu ani hektolitre krvi.Len ma mrzí že B.Steel tam mala len krátky štek.Ale aj tak som nadmieru spokojný. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Gotický horor je pro mne zatím vcelku neprozkoumané území a tak mohu jen hádat, že Jáma a kyvadlo splňuje všechna patřičná kritéria svého žánru. Od pavučin přes hrobky až k potemnělým chodbám tajemného hradu. Co do prostředí tedy ideální a snad i matečné místo pro hrátky se strachem. Povídky E.A. Poea jsem četl v šerém dávnověku mladistvých let a prakticky si je nepamatuju, nijak mi tedy fakt, že Corman se spíš jen inspiroval, nevadí. Koneckonců až na výjimky mně obecně nesoulad s knižní předlohou v případě filmového zpracování nijak netrápí. De facto komorní vyprávění o tajemné smrti mladé šlechtičny s nádechem detektivního vyšetřování graduje k špičkovému strašidelnému vyvrcholení, ze kterého by si celá řada současných režisérů mohla vzít ponaučení. O fous víc téhle ingredience a šel bych na pět. Filmová Výzva 2015 od peter12 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Fanúšikovia Rogera Cormana rozhodne dostanú presne to, čo očakávajú. Solídne zvraty, krásnu gotickú atmosféru, rozuzlenie, kde sú potrestaní tí, ktorí si to zaslúžia a -SPOILER: krásnu démonickú premenu Vincenta Pricea. Bez nej by to ale samozrejme nešlo. Nie je to ani zďaleka tak filozofické a hlbokomyslné ako Maska červenej smrti, zmysluplnej myšlienky sa ale dočkáme. Akýkoľvek pokus o natočenie tejto látky v modernejšom šate musí priniesť divákovi zákonite sklamanie (už len plagáty novších verzií vyzerajú príšerne), preto si chcem uchovať Pit and the pendulum v pamäti iba prostredníctvom tejto pomerne vydarenej adaptácie, ktorej pomalé starnutie stále viac a viac pridáva na jej príťažlivosti. Jej exteriérové zábery sú možno ešte atmosférickejšie, ako tie interiérové. 70%. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Společně s filmem The Fall of the House of Usher/Zánik domu Usherů(1960) jednoznačně nejlepší Cormanovka. Je pravda, že z povídky Edgara Allana Poea si bere jen ústřední motiv ale jak už psal můj filmovej kolega darkrobyk, kdo četl ví, že tak tahle povídka se asi moc zfilmovat nedá. A tak to vzal Corman po svým. A já nemám slov. 5hvězd ()

Galerie (66)

Zajímavosti (10)

  • Film nikdy neměl prolog. Ten byl přidán, když byla Jáma a kyvadlo prodána televizi a bylo potřeba, aby byl film o několik minut delší. Z herců byla k dispozici pouze Luana Andersová, takže s ní byla natočena scéna v blázinci a přidána na začátek. Ve skutečnosti se tato scéna vůbec neváže ke zbytku filmu. (liquido26)
  • Tento snímek je druhým Cormanovým filmem z Poeovské série. Původně zamýšlel natočit Masku rudé smrti, ale měl dojem, že by se obsahem příliš podobala Bergmanově Sedmé pečeti. O sedm let později však svou myšlenku zrealizoval. (liquido26)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Reklama

Reklama