Reklama

Reklama

Jáma a kyvadlo

  • USA The Pit and the Pendulum (více)
Trailer 2

Nicholas Medina je synem neblaze proslulého španělského inkvizitora. Nicholasova žena Elizabeth zemřela za velmi podivných okolností, což jejího bratra Francise přiměje k tomu, aby je jel na Medinův zámek prověřit. Zdrcený Medina věří, že byla Elizabeth pohřbena zaživa, a je přesvědčen, že slyší její hlas, který na něj volá. Elizabeth ve skutečnosti zosnovala se svým milencem, doktorem Leonem, plán, jak dohnat Medinu k šílenství, jehož součástí bylo předstírat vlastní smrt. Podaří se jí dosáhnout vytyčeného cíle (i když k vlastnímu zármutku, jak odhalí poslední záběr filmu), a Medina přijde o rozum. V domnění, že je svým vlastním otcem, si Medina oblékne inkvizitorské roucho, připoutá Francise ke stolu a spustí nad ním obrovské kyvadlo s ocelovou čepelí, které pomalu, pomaloučku klesá k jeho bezbranné oběti. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (183)

Legas 

všechny recenze uživatele

Je pro mě velkým překvapením, když ve mě dokáže vyvolat ten nepříjemný pocit v žaludku i horor z roku 1961, natočený v jasně "kulisoidních" kulisách (ha ha). Při sledování jsme měl pocit, jakoby většina dnešních hororů čerpala z děl Rogera Cormana, ale přitom nebyla schopna dosáhnout stejného výsledku. Jáma a kyvadlo má poutavý děj, několik zajímavých zvratů (já moc nepřemýšlím dopředu, pokud jste vy něco tušili předem, pak já vůbec), skvěle přehrávající herce, strašidelnou atmosféru a několik nezapomenutelných scén. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No ale wtf, co to jako melo tohle bejt? Povidka Jama a kyvadlo je mozna to nejlepsi, co kdy Poe napsal a za to, ze tenhle film tvurci nazvali stejne a jeste machrujou, ze to je podle Poea, by je mel nekdo pekne nakopat do prdele. Protoze tohle s povidkou nema absolutne nic spolecnyho. Ale kdyz clovek prekousne tohle, neda se rict, ze by se jednalo o spatnej film. Pribeh zaujme od zacatku a misty je i docela napinavej, diky tomu, ze se jednotlivy fakta odhalujou postupne a na zaver dojde k par zvratum. No a nekdy v 70. minute si tvurci vzpomneli, jak ze se to film jmenuje a soupli tam to kyvadlo, aby se teda jako nereklo. Co se tyce hercu, tak samozrejme nejvetsi pozornost na sebe strhava Vincent Price, kteryho jsem konecne videl v akci, na coz sem byl zvedavej od chvile, kdy sem videl Vincenta. No a Price je fakt dobrej, ze zacatku sice dela takovyho chudacka co omdliva a breci, ale nastesti ke konci to rozjede a zacne silet. Ale ani ostatni herci nebyli spatny. V konkurenci dnesnich hororu tohle fakt neuspeje, stari je na filmu hodne videt, ale presto se mi to docela libilo. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Jámu a kyvadlo považuju zato nejlepší co z Cormana a Price vypadlo. Neuvěřitelně atmosférické, dobře pormyšlené a Price je prostě ďábel. Knihu ani povídku jsem nikdy nečetl(ale viděl jsem s tímhle už 4 filmy:-)). a prostě tohle je nejlepší. Je pravda že film dneska už nevystraší, ale Corman je prostě Corman. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Naposledy jsem se setkal s Jámou před pár měsíci, když jsem se snažil její obsah interpretovat před třídou. Bylo to těžký (za což si ale můžu sám). Jáma a kyvadlo je celkově těžká látka na sdělení, protože tam jde o atmosféru, takže k ní si musí najít cestu každý zvlášť. Škoda, že mě to nenapadlo předtím, než jsem si tam stoupnul a začal řečnit, protože nejen-že někteří začali vytahovat kvéry, ale i moje ego bylo v tu chvíli v záporných bodech. Mrzelo mě to, a tak jsem si to alespoň chtěl u sebe vyžehlit filmem (ale to už nikdo nezjistí :D).__ Jakožto milovník Poea jsem nadšenej. Takový horory já prostě můžu. Corman vykreslil famózní náladu, která vážně děsí a nebudu si nalhávat, že jsem v jednu chvíli nevyjeknul (ty OČI- TY OČI!!!!!). Jasně, že děj je pozměněný, až to bolí, ale za neuvěřitelně skvostnýho Vincenta Price, je mi to putna. A co na to Havran? ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně to nejlepší, co vyšlo ze spolupráce Rogera Cormana a Vincenta Price. Přičemž je nutné uvážit, jaký vliv mohlo mít na předchozí větu to, že jsem Jámu a kyvadlo viděl před Zánikem domu Usherů a dalšími. Obávám se totiž, že velký. Ty filmy jsou si podobné jako vejce vejci. Horror movie of the Year ()

Galerie (66)

Zajímavosti (10)

  • Rozpočet filmu byl 300 000 dolarů. (Chatterer)
  • Výška kyvadla sa v rôznych záberoch neustále mení. (beso74)
  • !!!SPOILER!!! Když je Elizabeth uvězněna v železné panně a umlčena roubíkem, její ruce jsou očividně volné. Je tedy záhadou, proč si roubík nesundala a nevolala o pomoc, když Maxmilián a ostatní odcházeli ze sklepení. (liquido26)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno