Reklama

Reklama

Středoškolák Homer Hickam žije v hornickém městečku ve východní Virginii, kde jedinou možností obživy je práce na šachtě. Homer má velkou fantazii a touží objevovat vzdálené světy. Jednoho dne zahlédne na obloze přelétat první sovětskou družici Sputnik. Začne se zajímat o rakety, a dokonce se díky tomu spřátelí s opovrhovaným "šprtem" Quentinem. Spolu se dvěma dalšími kamarády pak začnou amatérsky konstruovat malé rakety. První pokusy jsou však zoufalé. Aby získali více znalostí, pustí se do studia chemie, fyziky a matematiky. Nakonec se jim podaří sestrojit překvapivě funkční rakety. Ty nepředstavují jen jakousi lepší hračku, ale pokud uspějí na mezistátní soutěži mladých techniků, i únik z rodiště. V cestě za splněním snu Homerovi stojí nepochopení otce. Přesto se nevzdává a snaží se naplnit svoji vizi. (Nova Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Doják jako sviň. October Sky reprezentuje to nejlepší z hollywoodské tvorby 90. let. Silné herecké obsazení (především duo Gyllenhaal Cooper), pevná režie a opravdu výborně napsaný scénář, který ukazuje všem nudným a vyprázdněným životopisným filmům, jak se mají adaptovat skutečné životní příběhy (míň opravdové pravdy = víc opravdového filmu). Životopisný příběh chlapce, který se zajímá o rakety tak v sobě najednou nese několik silných rovin. Problém života na malém městě, ze kterého pro nikoho není úniku a vidina let strávených na šachtě, bez jakékoliv naděje na život svůj vlastní. A především úžasně vybalancovaná rovina archetypálního "daddy issue", která si pro sebe uzme i dokonale dojemný závěr. Skvělý scénář dělá z napsaných postav opravdové lidi, dává jim plasticitu, kladné i záporné vlastnosti a divák má tak neuvěřitelně snadný přístup k prožití celého děje. Krásný film, který ve své pohádkové podobě mohl vzniknout jen ve sladkých devadesátkách. 9/10 ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Homer ani za nic nechce být jen dalším horníkem z Coalwood, je také po otci paličatý, má charisma a má talent. Protože se jedná o oslavný životopisný příběh, není třeba mnoho dodávat. Snad jen, že atmosféra snímku, pojednávajícího o tom, jak i z obyčejného prostředí mohou vyjít velcí přispěvatelé národní klenotnice osobností, není tak okatě agitační, jak by se dalo čekat, a když už, tak snesitelným způsobem. Rodinná dramata či jejich náznaky, lemující stránky hlavního příběhu jako drobné ilustrace, také nejsou vzhledem k prostředí hornického města od věci. Celkově se filmařům dařilo udržet kohoutky patosu přiškrcené skoro až do konce, kde už se to tedy ale vymklo a divákovi pak ta srajda teče i z nosu. Ale co bychom od příběhu o velikém sovětském... ehm, o velkém americkém člověku čekali. Bavilo a líbilo. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Mám rád tyhle filmy, o nichž dopředu víte, co přesně vám nabídnou a přesto jim skočíte na špek a v závěru se jen těžko bráníte slzám. Cílený útok na city funguje v Říjnovém nebi zásluhou sevřené režie i "pravdivého" námětu. Ten kluk měl sen, nebál se vystoupit z řady, porušit rodinnou tradici a jít vlastní, v té době poněkud výstřední cestou. Nejen Damoklovým mečem přetaveným do podoby uhelných dolů připomíná Říjnové nebe Billyho Elliota. Billy i Homer řeší problematický vztah s otcem i s bratrem. Billy i Homer jsou ve své činnosti podporování předně chápavým učitelem. Billyho i Homera hrají výborní mladí herci… atd. Říjnové nebe funguje jako dokonale promazaný stroj. Nenudí, dojímá, rozesmává a přijatelně patetickým způsobem říká, co každý ví, totiž, že sami nejlépe víme, po čem toužíme. Přidejte si standardně skvělého Chrise Coopera, Ishamův pestrý soundtrack, přimhuřte oči nad některými lacinějšími klišé a buďte pro jednou vděčni za tyhle hořkosladké hollywoodské lety ke hvězdám. 80% Zajímavé komentáře: kleopatra, movie, Le_Chuck ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Další ze skvělých dramat, kde český dabing hraje svou klíčovou roli (Philadelphia, Shawshank). Tyhle dva filmy zmiňuji schválně, protože tenhle film mi hudbou a dabingem z nějakého důvodu připomínal oba kultovní snímky. A jakmile se mi tohle jednou za uherský rok stane, pak mám jasno, mám před sebou top film. Kluk, co nechtěl skončit jako ostatní, ale chtěl ke hvzědám( herecký talent Gyllenhaallův byl již tady evidentní)....drsný otec, který nemá pochopení pro synovo počínání (skvělý Cooper, který podobnou otcovskou roli předvedl v Americké kráse), třídní učitelka, která i navzdoru konzervativního ředitele školy klukům vychází vstříc a má pro ně pochopení (Laura Dern, pro mě jedna z nejlepších hereček, byť jsem neviděl jediný film, kde by byla v titulní roli - stačí pro mě jenom pár minut ve filmu, stejně tady) a vůbec všechny okolnosti filmu tu patří k tomu lepšímu. Důlní městečko, jehož sláva roste a padá na uhlí, všudypřítomná tíha studené války a vlastně herecké výkony všech, dávají dohromady zapamatováníhodné pokoukání.........................moje hodnocení = 9 z 10. ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto filmu mě napadlo, jak omezená je filmová tvorba, protože zatímco všechno ostatní jsme už viděli stokrát s různými herci, tento příběh je originální. Homer žije v městečku, které profituje jen na těžbě uhlí a všichni, kdo tam žijí skončí jednou v šachtě. V takovém městečku nemůžete mít sen, že z něj vypadnete do světa. Zatímco ostatní chtějí být na střední škole fotbalisti, Homer chce být raketový fyzik. Spolu s dalšími kamarády začne sestavovat rakety a posílat je do vzduchu. Příjemný snímek a ještě příjemnější ztvárnění Jakea Gyllenhaala hlavní role. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • V knižní předloze je Homerovi čtrnáct let, ve filmu je mu sedmnáct. (rodo)
  • Uhelné městečko bylo postaveno pro účely filmování v lokaci Petros, v Tennessee (USA). (herr_carter)
  • Film je natočen podle autobiografické knihy "Rocket Boys (Rakeťáci)" od Homera H. Hickama Jr. (rodo)

Reklama

Reklama