Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jejím jediným zločinem bylo, že se stala obětí. Psychologické drama Znásilnění (1988) režiséra Jonathana Kaplana vzbudilo ve své době značnou pozornost. Vyzývavá servírka Sára Tobiasová (Jodie Fosterová) je v nočním baru znásilněna třemi muži. Jejího případu se ujme mladá prokurátorka Kathryn Murphyová (Kelly McGillisová), která se rozhodne obžalovat nejen tři násilníky, ale také houf okolo stojících mužů, kteří všemu přihlíželi a nejenže zločinu nezabránili, ale naopak provinilce nadšeně povzbuzovali. Prokurátorka se při vedení obžaloby musí potýkat především se svojí nedůvěrou vůči Sáře, která je díky neuspořádanému životu velmi nevěrohodnou svědkyní… Film byl vyzdvihován především kvůli přesvědčivému výkonu Jodie Fosterové, která tady vytvořila svou první velkou „dospělou“ roli, za niž mj. dostala Oscara, Zlatý glóbus (ex aequo), Cenu Národní filmové rady (NBR) a Donatellova Davida. Rovnocennou partnerkou jí v úloze žalobkyně byla Kelly McGillisová, v té době i známější herečka díky hlavní ženské roli v diváckém hitu Top Gun (1986). Ani po třiceti letech neztratilo Znásilnění nic ze své naléhavosti. Spíš naopak, když ho dáme do souvislosti s nedávnými obviněními několika známých osobností ze sexuálního obtěžování, jež pobouřila nejen Hollywood, ale celou americkou společnost. Snímek uvádíme s původním distribučním dabingem z roku 1990, který jsme před vysíláním celý zrekonstruovali do přijatelné technické podoby. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Povinná četba všech sexuálních agresorů (tedy v zahraničí - my máme zase svoji Smrt stopařek s famózním Markem Perepeczkem v roli Charváta). Poučné i pro všechny ty, kteří se nestydí tleskat a hecovat, a to skandováním do rytmu přírazů. Joddie Foster za hlavní roli ve Znásilnění získala dvě nejvyšší ocenění: svého prvního Oskara a navíc i Zlatý Glóbus. Právem. Herečka zde podala strhující a velmi obětavý výkon, obětavý i vzhledem ke své známé lesbické orientaci. A to nejen v tom lokále před vděčnými diváky, na zádech na desce hracího automatu, postupně potupně pod třemi chlapy, ale i v soudní síni, kde se řešilo, jestli k těm třem navíc zavřít i někoho za "pouhé" fandění. Za to, že se „jenom“ díval, tleskal a povzbuzoval. Echt cynická hláška filmu, když se jim pak Sára vytrhla a začala zdrhat: „Chlapi, utíká nám šukání!“ Možná, že v tom našem českém majstrštyku tenkrát Charváta, těsně před hraniční závorou, policejní ostřelovač neměl sejmout. Kdyby ho scénáristi nechali uprchnout na západ, mohl se dostat až do Ameriky, kde by si ho stopla servírka Sára a bylo by z toho nejmíň dvouoskarové Accused 2 . ()

sarume 

všechny recenze uživatele

Film, ktery stavi otázky . Znásilnění je odsouzeni hodne , ikdyz byl muz vyprovokovan? A co je flirt a co je vyzva, Je ne, opravdu ne?Tak na tohle se Vás ten film bude ptát. Zajímavě zpracované vážné téma, které nezklouzne do laciného: spořádaná studující dívka, je přepadena a znásilněna ožralým bezdomovcem ()

Reklama

bloodline 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica sa nesie v mierne apatickom nádychu, kde vláčna atmosféra len zdanlivo evokuje filmový leitmotív. Prelieva sympatie na úrovni priemeru drámy zo súdneho prostredia. Vyššie a ťažko zabudnuteľné obrátky vysolí do pléna druhá polovička. Na jej základe môžete z opovrhovania ľudskou dôstojnosťou vyrobiť vianočnú zberateľskú edíciu trhacieho kalendára a v určitej fáze aj žalúdok poprosí o kinedryl (nielen pri pohľadoch na trvalú). Škoda hodinovej predohry. S fantastickým predvedením Jodie Foster sa núkala narobiť väčšia kinematografická paseka. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Celému filmu dominuje brilantná Jodie Foster, určite si Oscara zaslúžila. Nie žeby bol film nejaký strhujúci, ale rozhodne je mimoriadne realistický a nenudí. Hlavne moja obľúbená Jodie Foster ma prinútila aby som si to pozrel a urobil som dobre. Skoro som zabudol spomenúť výborný výkon Kelly McGillisovej. Kvalitná dráma... ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Malý průměrný film s jedním velkým excelentním hereckým výkonem. Ano, nebýt Jodie Foster, pravděpodobně by tento snímek upadl v zapomění našich i televizních archivů. Na problematiku znásilnění je zde nahlíženo z jiné stránky a to té, jak moc si za to žena může sama svou přehnanou vyzývavostí, flirty či provokováním. Bohužel tohle téma je omíláno celých 108 minut a v druhé půlce se již nemůžeme dočkat rozuzlení soudního procesu. Film na mě místy působí dojmem nastavované kaše, jelikož scénář je opravdu slaboučký. Vše nese na svých bedrech Jodie a je třeba ji zatleskat za to, jak krásně tento film utáhla. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (23)

  • Aby se lépe připravila na roli Sarah, navštěvovala Jodie Foster kluby napomáhající obětem znásilnění, a také četla výpovědi z některých případů. (D3VIL)

Reklama

Reklama