Reklama

Reklama

Phantasm

  • USA Phantasm (více)
Trailer

Kultovní horor Dona Coscarelliho, ze kterého čerpalo inspiraci mnoho pozdějších tvůrců. Dva bratři, žijící v okolí městského hřbitova, se snaží vypátrat původ záhadných jevů, které je obklopují. Postupně objevují bizarní podzemní svět a pouští se do boje proti vetřelcům ze světa nadpřirozených sil, kteří na sebe berou stále rafinovanější podoby... (MIDO FILM)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (170)

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Libůstka v 80-tkové atmosféře se zajímavým hudebním motivem, ale velmi naivním a béčkovým scénářem. Prostředí pohřebního ústavu v čele s mrtvolným dlouhánem, jakožto hlavním záporákem, dává Phantasm správný hororový nádech. Ale i přes svou kultovost se dle mě jedná o nedotažený snímek s kupou hluchých míst a prvků, které by se mohly s klidem vynechat. Jako třeba ti hajzlíci trpajzlíci a prkenou scénu se zápasením s malým breberákem. Žádná bomba se nekoná, tak snad pokračování na tom bude o něco lépe. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Začnu chybami ve filmu. 1, snímek začíná sexem na hřbitově. Poloha nohou u ženy nebudí rozhodně dojem, že je v poloze " na koníčka " i když v záběrech na hlavy obou aktérů to tak zase vypadá. 2, Okolo 9 až 13 minuty přijede na hřbitov kluk na motorce. Není vidět, že by si s sebou něco přivezl, nemá žádný batoh ani brašnu na motorce, přesto však, když leží na trávníku, má u sebe docela objemný dalekohled, kterým sleduje okolí. No a když odjíždí už ho zase nemá, není ho kam dát. Co se tedy z dalekohledem stalo ? To ví jen režisér. CITÁT - Tady je to trochu strašidelný, že jo ?......... Jinak počínání obou bratrů je velice sporné. Oni se vlastně vloupají do cizího baráku, ničí tam vybavení a když jsou napadeni strašně se diví. Jak jim pak mám asi držet palce ? Nulové drama, strašná hudba a nelogický děj. Mám ještě filmy z označením 2,3 a 4, ale zatím se jim vyhnu velkým obloukem. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dva útoky stříbrných koulí, jeden vodotrysk krve a hromada dětské naivity, která zabíjí všechny slibné náznaky kvalitní podívané. Coscarelli má občas dobré nápady, ale celková atmosféra mu stále uniká hlavně díky dějovému chaosu. Malý klučina je protivný spratek, o to víc pak fandíte démonickému Tallmanovi, který si zasloužil víc času. Nadhled přehlušující chatrnou logiku vytuší spíše zběhlejší divák, tudíž prozatím 3 a ½ a za nějaký čas zase nazdar. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Ač je tu skvělá hlavní melodie, kterou si budete broukat i po několika hodinách, tak to ostatní se zase tak moc nepovedlo. Postavy a dialogy nejsou to pravé, stejně tak záporák, který se tak trochu podobal i jednomu klaďasovi, takže se ze začátku v tom dá trochu ztrácet, ale i tak je tady záporák málo výrazný a nebudí takový strach, jaký by měl budit. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Atmosférický zmatek, který je ospravedlněn dětským pohledem na celou situaci a démonickými výjevy s notnou dávkou odlehčených situací. Coscarelliho nezajímá čas, prostor ani logika. Jeho jediným zájmem je vyprávět příběh, jež co chvíli míří do slepé uličky, ovšem dostává se z ní tak skvěle a absurdně, že mu to vlastně ani nemůžete mít za zlé. Z pobíhajících trpaslíků, vysokého hrobníka a obšlehlého hudebního motivu je cítit zapálenost každým coulem a ta, alespoň v tomto případě, nahrazuje nedostatek talentu. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (49)

  • Film byl natočen již v roce 1977, avšak do kin byl puštěn až v roce 1979. (Chatterer)
  • Na začiatku jazdí Mike (A. Michael Baldwin) na motorke po cintoríne, keď ho ale vezme kamera spredu, je jasné, že herec na motorke nejazdi, stroj je pripevnený k autu, ktorého stopy sú jasne vidieť za jeho chrbtom. (tXtX)
  • Natočilo se přes tři hodiny stopáže, ve střižně skončily většinou scény přibližující obyčejný život hlavních postav a některé akční sekvence. Postupně se natočily tři konce, se kterými nebyl režisér nebo producent spokojení a nakonec byl použitý současný závěr filmu (který se točil jako úplně první scéna a měl být součástí finále). Část vystřižených scén a jeden z konců (Tall Man chycený do pasti na stromě) použil režisér ve čtyřce. Další konec (Tall Man zlikvidován při souboji v chodbách mauzolea) lze najít ve vystřižených scénách na DVD a jako třetí konec měly sloužit závěrečné scény filmu, kde Michael zjistí, že vše bylo jen sen a vzpomene si na skutečný pohřeb svého bratra. (BoredSeal)

Související novinky

PHANTASM pokračuje

PHANTASM pokračuje

11.03.2005

Štúdio New Line Cinema chce nadviazať na kultovú hororovú sériu PHANTASM, a zrejme hneď trilógiou! Fanušíkovia však (prekvapivo) veľmi vysmiati nie sú - s Donom Coscarellim, "duchovným otcom" celej… (více)

Reklama

Reklama