Reklama

Reklama

Lidské monstrum ožilo, zachraň se, kdo můžeš! Pro milovníky hororů, ale i jejich odpůrce, je určena vtipná a divácky vděčná parodie Mela Brookse. Hrdinou příběhu je nadějný vědec Frederick, vnuk dr. Frankensteina, který na přednáškách s oblibou odhaluje svým studentům nejrůznější "tajemství" lidského těla. Když obdrží závěť Victora Frankensteina, odjíždí z Ameriky do starého rodinného sídla, aby převzal dědictví. Jeho "součástí" jsou také potrhlý sluha Igor a tajemná domácí paní Blücherová. Ve sklepení domu Frederick objeví pracovnu svého neblaze proslulého dědečka i recept, jak oživit člověka. Není divu, že právě tento "odkaz" dlouho na pokoji nenechá. Jeho vědecký pokus se mu však poněkud vymkne z rukou a znovuoživlý člověk začne ohrožovat ostatní pokojné občany... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (141)

Muso 

všechny recenze uživatele

Jedna z najlepších hororových komédií (i keď viac komédia) čo som v poslednej dobe videl. Pochmúrna scenéria transylvánskeho hradu, miestnosti plné pavučín a prachu či atmosféra cintorínu-to všetko výborne kontrastuje s odľahčujúcimi vtipmi založenými hlavne na hláškach a dialógoch. Ktomu si pridajte svižné tempo filmu a parádne herectvo Gene Wildera čoby mladého Frodoricka Frankenstína a Marty Feldmana ako ujetého sluhu Ajgora a o zábavu máte postarané. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Bžunda, ale přeci jen jsem čekal, že se Mel Brooks odváže daleko více, že film bude mnohem rozpustilejší a střelenější. Takhle Young Frankenstein funguje hlavně jako pocta Whalově legendárnímu horroru ze začátku třicátých let a zároveň jako jeho přirozené pokračování (jednou jako tragédie, podruhé jako fraška). Což v jistém smyslu vede k tomu, že si film pro plné ocenění jeho fórků žádá poučeného diváka (viz kupř. děvčátko s kopretinou), i když si ho samozřejmě mohou užít i ti, kteří se nestihli seznámit se všemi zákoutími frankensteinovského universa. Nicméně i tak bych od Brookse doporučil spíš Spaceballs - tahle nějak si představuji správně ulítlou parodii. 70 % ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Nevím nevím... Když si přečtu v programu o nějakém filmu, že to je parodie, tak se na něj podívám s očekáváním, že se budu smíchy zalykat... Možná jsem jenom nablbý Nielsenem a bratry Zuckerovými, ale tohle mě vážně hodně nudilo. Opravdu od srdce jsem se zasmál asi třikrát. Ano, ta černobílá kamera je hezká, Igor je dokonalý a navíc jsem to neslyšel v původním znění (a dabing prý hodně vtipů zabil), ale parodie je podle mě prostě o něčem jiném. Tohle je spíš taková pocta... Něco podobného, co udělal například Tim Burton v Edu Woodovi. Nutno říci, že lépe. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak by se měly dělat parodie, respektive komediální pocty. Vzít známý příběh (filmového) Frankensteina, vtipně ho updatovat a opepřit (třeba drákulovskou Transylvánií), především však důkladně nastudovat žánr a vážně natočit gotický horor jak z 30. let, černobíle ve studiových kulisách, jen výrazně zveličit jeho typické prvky a teatrální herce. A nepokoušet se o řachandu za každou cenu, nýbrž nehloupé fóry dávkovat umně a s rozmyslem (což sám Mel Brooks povětšinou nedokázal). ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Už jsem film kdysi dávno viděl ale v dobách kdy jsem kvality filmu nedokázal ocenit tak jako dnes. Nedávno jsem na film narazil na internetu a řekl si, že by nebylo od věci dát si repete. Navíc jsem si všimnul, že zde ani nemám film ohodnocenej takže o to větší důvod byl dát si opáčko. Komedie, parodie či snad pocta Frankensteinovi, Frankensteinově nevěstě a jiným Universalackým filmům? Berte to jak chcete. Já se každopádně bavil. Rozhodně mi to sedlo víc než kdysi. Je to dobře natočený, nechybí humor a dobrý herecký obsazení v čele s Martym Feldmanem(Igor), Genem Wilderem(Dr. Frankenstein), Peterem Boylem(montrum) a nádhernou Teri Garr(Inga). Klidně dám plnej počet hvězd a už teď vím, že jsem film neviděl naposledy. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (26)

  • Mel Brooks dle svých slov nenatočil film černobíle, protože by byl až takový purista a musel tím vzdávat hold původním snímkům. Nicméně při líčení Petera Boyla maskéři neustále docházeli k bílo-modro-zelenému odstínu, což by mohlo působit bizarně. Proto Brooks zvolil raději černobílý film. (Komiks)
  • Poslední film pro Oscara Beregi Jr a Richarda Haydna. (HellFire)
  • Mozek, který má za úkol ukrást Igor, patří Hansi Delbrückovi, vědci a světci. Hans Delbrück žil v devatenáctém století a je znám jako vojenský historik a profesor na Berlínské univerzitě. (HellFire)

Související novinky

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Zemřel Gene Wilder

Zemřel Gene Wilder

30.08.2016

Alzheimerova choroba nám v neděli sebrala třiaosmdesátiletého herce Genea Wildera. Pokud jste viděli Producenty, Ohnivá sedla nebo Mladého Frankensteina, dobře víte, o koho jde. Tohle je ale jen… (více)

Reklama

Reklama