Reklama

Reklama

Rambo II

  • USA Rambo: First Blood Part II (více)
Trailer

Obsahy(1)

Veterán z vietnamské války John Rambo je zavřený a pracuje v kamenolomu. Jeho bývalý velitel plukovník Trautman za ním přijede a nabídne mu, že ho dostane z vězení, když pomůže zachránit zajatce ve Vietnamu. Rambo souhlasí a letí na základnu do Thajska. Má za úkol najít zajatecký tábor a potvrdit jeho existenci fotografiemi – nesmí však vejít v kontakt s nepřítelem. Velitelem operace je Murdock, který v Rambův úspěch příliš nevěří, ale chce uspokojit své nadřízené. Rambo má seskočit z letadla, ale seskok se nevydaří: zůstane viset za popruhy a musí se odříznout. Murdock chce akci zrušit, protože nevěří, že by Rambo mohl takový skok přežít. Plukovník ho ale přemluví ať počká alespoň 36 hodin... Rambo přežil a setká se se spojkou – ženou, která ho má dovést na místo určení. Po řece je přeplaví říční pirát a v noci dorazí k táboru. Při prohlídce najde Rambo několik zajatců zavřených v chatrči a jednoho přivázaného ke kůlu. I přes jasné rozkazy se rozhodne tohoto muže zachránit. Společně prchají džunglí a pronásledují je vietnamští vojáci. Nastoupí na loď, piráti je ale chtějí zajmout. Rambo je zneškodní a potopí i člun, který na ně zaútočil. Mezitím se k místu setkání blíží vrtulník s plukovníkem, který má Ramba vyzvednout. Nahlásí Murdockovi, že má Rambo s sebou jednoho ze zajatců a ten dá okamžitě rozkaz ke zrušení akce. Když plukovník protestuje, namíří na něj pilot zbraň a on nemůže nic dělat. Murdock předpokládal, že tábor bude prázdný, a tím pádem se kongres o zmizelé americké vojáky přestane zajímat. Přítomnost zajatců ale mění celou situaci... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (696)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Sylvester Stallone, James Cameron / Story by Kevin Jarre / Characters created by David Morrell | Hudba: Jerry Goldsmith, Peter Schless | Produkcia: Buzz Feitshans, Mario Kassar, Andrew G. Vajna | Distribúcia: TriStar Pictures | Štúdio: Anabasis Investments | Rozpočet: 44 miliónov $ | Tržby: USA: 150,415,432 $, Celosvetovo: 300,400,432 $ || Vždy cítiť, keď sú pokračovania vytvorené na základe úspechu debutového kusu. Ale tu je to viac než slušne zvládnuté, Sly je na testosterónovom maxime a akcia tiež. Prekvapí scenáristická spoluúčasť Jamesa Camerona. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Ani nechcem pocitat, kolkokrat som tento film spolu s KOMANDOM (1985) videl na VHS-ke zaciatkom 90-tych rokov :-) Vtedy sa mi to ako malemu chalanovi velmi pacilo, povedal by som viac, nez jednotka, avsak dnes som sa na tieto 2 casti dival inymi ocami a stale mam tie filmy rad. Ani som netusil, ze scenar k tejto casti pisal Stallone spolu s Jamesom Cameronom. V kazdom pripade v porovnani s jednotkou sa tu akcia pritvrdila a to je to, co mam najradsej a hlavne ta nezabudnutelna drsna Goldsmithova hudba, ktora sa do tohto filmu perfektne hodila, este teraz mi duni v usiach :-)... 14.08.2009 ____________ Sylvester Stallone - (John J. Rambo) +++ Richard Crenna - (Plukovník Samuel Trautman) +++ Charles Napier - (Marshall Murdock) +++ Steven Berkoff - (Plukovník Podovsky) +++ Martin Kove - (Ericson) +++ Julia Nickson-Soul - (Co Bao) +++ Produkcia: Mario Kassar, Andrew G. Vajna +++ Scenar: James Cameron, Sylvester Stallone +++ ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Dvojku mám strašně rád, protože právě v ní je (můj subjektivní názor) John Rambo úplně největší drsňák. Dostane tady pořádně přes p**u, což se v ostatních dílech už moc neděje, navíc mu zabijou blízkou osobu, což bych paradoxně normálně bral jako úplně nejlacinější trapas, ale tady to prostě z nějakého neohalitelného důvodu funguje fajnově, plus se to celé odehrává v džungli s rákosníkama, což filmu zvyšuje body count. Tohle je už čistě akční superdrive, kterej uplně chápu, že ve srovnání s jedničkou nemusí každýho potěšit, ale mě celkem překvapivě naplnil skvěle. 90% ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Rambo ničící kompjútry sprškou olova, toť jedno z nejkrásnějších mement 80. let, jakoby se Stallone dopředu mstil tomu, co zničí jeho milovaný žánr. Ačkoli to zní paradoxně, po stránce psychologie a idejí mi dvojka nepřijde o tolik pozadu vůči (už tak dost retardované) jedničce, byť se tu místo subjektivních stesků derou na konci z Rambových úst vskutku programové agitace. Cosmatosův film mnohem více zapadá do archetypů akčních 80. let a v nejvyhrocenějších momentech je neodolatelně prkenný a teatrální (čili zábavný). Počet explozí je enormní, pilot největšího možného sovětského vrtulníku nemá na přilbě jednu rudou hvězdu, ale hned dvě (aby se to nespletlo) a kurdějemi upravený POW s kulometem v ruce jakoby chtěl divákovi připomenout ten krásný ideologický mišmaš, který tehdy vládl akčním Hollywoodem. Lze takový film alespoň trochu nemilovat? ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Ačkoli z dnešního pohledu "Rambo 2", se svou misí na záchranu sebevědomí USA po vietnamském debaklu, vyznívá značně úsměvně, nelze mu upřít dvě přednosti. První spočívá v nehorázně poctivé řemeslné práci na akčních sekvencích. Ačkoli zdejší anti-choreografie a naplnění konceptu guerillového scpec-ops boje vyznívají spíše úsměvně, všechny výhrady smazává precizní topografie akce, dynamický střih a hlavně vynikající kamera, která neustále zdůrazňuje reálný fyzický rozměr každého záběru (zdejší kompozice zevnitř kabiny helikoptéry na hrdinu s krajinou v pohybu v druhém plánu za sklem zajisté opisoval i tým Toma Cruise pro "M:I Fallout"). Druhou zásluhu představuje nezpochybnitelný statut "Ramba II" coby popkulturního fenoménu, který vychází ze vzácného neopakovatelného sladění étosu díla s dobovými náladami jeho publika. Byť kritika na obou stranách Železné opony film cupovala, stal se z něj na Západě kasovní rekordman (a to v USA, i v Evropě) a finančně sice menší, ale kulturně ještě zásadnější úspěch slavil ve východním bloku skrze nelegální distribuci. Hulákající hromotluk s cárem látky kolem hlavy, ozbrojený lukem s výbušnými šípy či kuláskem a likvidující karikaturně vykreslené komouše se stal zosobněním ideálu Ameriky na samém vrcholu Studené války. "Rambo II" ale nebyl Supermanem nebo jiným konkrétním hrdinou se specifickými vlastnostmi a ctnostmi, nýbrž v sobě stejně jako Berlínská zeď koncentroval náladu drolícího se sovětského systému a společnosti otrávené patovou situací i statem quo. Zatímco v Americe drnkal na ego konzervativcům a lízal jim rány z prohrané války, v západní i východní Evropě představoval rozjařile fantazijní ventil pro frustrovanou společnost. "Rambo II" se stal ikonou i synonymem své doby a ještě do nového tisíciletí zůstává součástí společenské paměti. Jenže vše řečené zůstává vázané právě a pouze na tento konkrétní film. Právě proto a navzdory všem Stallonovým nechápavým snahám nedokáže žádné pokračování nejen že navázat na toto dědictví se všemi jeho významy, ale ani nemůže zopakovat jeho kasovní úspěch. ()

Galerie (145)

Zajímavosti (75)

  • Sylvester Stallone (Rambo) po natáčení prohlásil, že Rambo II byl nejnáročnější film, který do té doby natočil, a to jak po fyzické, tak psychické stránce. (ClintEastwood)
  • Velká socha Buddhy, která byla použita v úvodní scéně, byla po natáčení darována místnímu mexickému vojenskému veliteli jako suvenýr, i když mu bylo řečeno, že je to jen rekvizita z polystyrenu nastříkaná zlatou barvou. (HellFire)
  • V Adelaide v Austrálii se u mládeže objevila tak silná identifikace s filmovou postavou, že začali střílet zvěř a terorizovat obyvatelstvo. (McLushi)

Reklama

Reklama