Reklama

Reklama

Kupec benátský

  • USA The Merchant of Venice (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Benátky, rok 1596. Melancholický Antonio má rád svého mladého přítele Bassania, který jej požádá o zapůjčení 3000 dukátů. Antonio souhlasí, aniž by tušil, že se Bassanio s danou částkou chce ucházet o ruku Porcie. Jelikož je ale Antoniův kapitál vázaný v obchodních lodích, které jsou právě na moři, musí jít Antonio za židovským lichvářem Shylockem. Nevraživý Shylock souhlasí, a dokonce mu nabídne tříměsíční půjčku bez úroku. Pokud ji však Antonio nesplatí včas, bude mu kupec dlužit libru masa. Shylockova dcera mezitím uteče s křesťanem, což podnítí Židovu nenávist. Bassanio odjel za Porcií, Antoniovy lodě ztroskotaly a Shylock se dožaduje své libry masa. Je sestaven soud a má být vykonán rozsudek, když se do záležitosti vloží Porcie snažící se zachránit život Bassaniova přítele. (Filmbox)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (369)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pro Shakespeara mám sice životní slabost, ale Kupce benátského považuji v jeho tvorbě spíše za průměr. Námět je bravurní (dá-li se vůbec o nějaké bravurnosti mluvit v případě sociální pohádky o zadluženém floutkovi, co u pomstychtivého žida zadluží i svého nejlepšího kamaráda xenofobního pokrytce, aby spolu ke štěstí došli a nezaplatili ze svého dluhu byť i jen symbolický dukát), ale to zpracování, které se povětšinou drží spíše ve stylu jeho záměnových zaláskovaných komedií tomu těžce nesvědčí. Není to tím pádem ani komedie a ostatně ani drama. Ale chtě nechtě musím přiznat, že si s tím Radford poradil vlastně ještě nadočekávání dobře. I když ona je to v tomhle případě zásluha spíše hereckého ansámblu. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Kupec benátský je trošku kontroverznější Shakespearovo dílo, které bylo často obviňováno z antisemitismu. Tím, že se dříve hrávalo jako čistá komedie, se těmto výtkám nebylo co divit - padouch byl Shylock. Protože se ale posledních X let tato hra žánrově posouvá, dostává Kupec benátský úplně jiný rozměr. Shylock je ve skutečnosti tragická postava, která se jen brání pokrytecké, povrchní a zlé křesťanské společnosti. Michael Radford se naprosto věrně drží předlohy, včetně dialogů - tudíž komu se nelíbil příběh, zdál se mu jednoduchý či dokonce slabý, nechť výtku směřuje do záhrobí panu Shakespearovi. Režisér pouze zvýraznil tu tragičnost Shylockova osudu a díky skvělému Al Pacinovi se mu podařilo vytvořit opravdu dobrou adaptaci známého dramatu. Atmosféra Benátek 16. století je působivá, snímek je po vizuální stránce více než zdařilý a za zmínku též stojí krásná hudba. A ještě poznámka: Shylocka mi bylo skutečně moc líto a bylo mi fuk, jak moc se do sebe Bassanio a Porcie zamilovali (stejně se rozejdou :-) a jak Antonio hrál ublíženého. Pro mě byl padouchem právě Antonio... A ještě jedna poznámka: tento film jsem viděl už před půl druhým rokem s italským dabingem - vzhledem k Al Pacinovu nezaměnitelnému hlasu je to čiré barbarství! ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Z hlediska uměleckého řemesla výborné, jen ze začátku obligátní protikřesťanský osten (aby to nebylo "antisemitské") a pitomá homosexuální interpretace přátelství Bassania, což v Shakespearovi není. Jinak poměrně věrné předloze. Al Pacino jako Žid Shalock skvělý, Fiennes naopak ne příliš vhodný typ. Přesněji 3,5... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Celkom vydarená adaptácia Shakespearovej hry, ktorej jednozančne dominuje (ako vždy) vynikajúci Al Pacino v úlohe tvrdohlavého žida Shylocka. Menej priestoru dostáva tiež výborný J.Irons a všetko ostatné je iba herecká výplň. Akonáhle sa stratí Al Pacino alebo J.Irons z obrazovky, film stráca iskru. Pacino a jeho obhajoba práva na pomstu ("Nemá žid oči, nemá ruky?") a scéna na súde patrí k tomu najlepšiemu, čo film môže ponúknuť. Osobne mi trošku vadili Shakespearovské kvetnané dialógy, niekedy až príliš antiseministické ladenie snímku, ktorej je ale pochopiteľné.60%. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Uznávám, Al Pacina jsem poznal jen na základě znalosti, že v tom hraje.___Nebylo to špatné a už si začínám i zvykat na zdlouhavé rýmovačky Shakespearových adaptací, ale přeci jen 138 minut na takový obsah je příliš.___Po dlouhé době když ne pochválím, tak určitě nepohaním český dabing, zejména Ladislav Mrkvička v roli Žida Shylocka byl famózní, pro mě nejlepší dabingový výkon posledních několika let. Jeho zásluhou místo tří čtyři*. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Prostitutky s obnaženými ňadry se ve filmu neobjevují kvůli zvýšení zájmu diváků, ale i tak to má nádech vulgárnosti. Podle některých historických pramenů totiž v čase, kdy se děj filmu odehrává, platil v Benátkách zákon, podle kterého lehké děvy chodily nahoře bez. Církevní autority to údajně nařídily kvůli rozmáhající se homosexualitě. Asi nám něco na hodinách dějepisu zamlčeli. (imro)
  • Ben Whishaw sa v tomto filme neobjavil, aj keď je zapísaný v obsadení. Na otázku k tejto téme odpovedal: „Neobjavil som v Kupcovi benátskom. Raz som dostal list od fanúšika, v ktorom sa písalo: 'Páčil sa mi Váš herecký výkon v Parfume (2006) a Kupcovi benátskom.' Prisahám, ja som sa tam neobjavil." (Wooke)
  • Cate Blanchett rovněž odešla krátce před natáčením, ale z jiných důvodů. Zjistila, že je těhotná, a tak Portiu nakonec ztvárnila Lynn Collins. (imro)

Související novinky

Pacinův Král Lear nabírá hvězdné obsazení

Pacinův Král Lear nabírá hvězdné obsazení

03.08.2024

O filmové adaptaci Krále Leara, jedné z nejznámějších divadelních her slavného dramatika Williama Shakespeara, v jejíž hlavní roli by se objevil legendární herec a velký obdivovatel díla avonského… (více)

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Reklama

Reklama