Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Carol je běžná kalifornská žena v domácnosti – má milujícího manžela, nádherný dům, volný čas tráví s přítlelkyněmi a na aerobicu. Přes veškeré pohodlí a pohodu takového života se Carol začíná cítit špatně – má pocit, že je ve stresu, začíná mít zdravotní potíže, nemůže dýchat, zvrací. Podle doktorů je však naprosto v pořádku a ani návštěvy psychiatra nenesou žádné ovoce. Po silném záchvatu je Carol zjištěna mírná alergie, s kterou však nelze nic udělat. Plachá Carol zoufale hledá řešení svých potíží a naráží na leták o zdravotním středisku Wrenwood, kde se léčí nesnášenlivost vůči současnému životnímu prostředí. Carol, u které výfukové plyny, pesticidy v potravě či aerosolové spreje vyvolávají nevolnost, se vydává do střediska Wrenwood, které je podle ní šancí jak zlepšit svou situaci… (Natascha)

(více)

Zajímavosti (16)

  • Film se umístil na prvním místě v anketě The Village Voice o nejlepší film 90. let a kritici jej označili za „nejděsivější film roku“ a „fascinující horor“. Dvacet let po uvedení filmu Todd Haynes uvedl, že jeho témata – nemoc a imunita v postindustriální krajině a to, že uzdravení je břemenem, které je často kladeno na oběti nemoci – jsou ještě aktuálnější než v době uvedení filmu. (classic)
  • Film byl kritikou velmi kladně hodnocen. Julianne Moore (Carol) díky němu získala svou první hlavní roli v celovečerním filmu a Todd Haynes se dočkal uznání kritiky. (classic)
  • V anketě Britského filmového institutu Sight & Sound 2012 o nejlepší filmy získal tento snímek sedm hlasů – pět od kritiků a dva od režisérů – a umístil se na 323., resp. 322. místě. Webová stránka They Shoot Pictures, Don't They?, která shromažďuje kritické ankety, rovněž zjistila, že Safe je 415. nejoceňovanějším filmem všech dob. (classic)
  • Film nakonec nepředkládá žádnou odpověď na Carolininu (Julianne Moore) nemoc nebo potíže. Její stav není ve filmu pojmenován, ale režisér Todd Haynes potvrdil, že se jedná o mnohočetnou chemickou citlivost. Uvedl také, že Carolina izolace je pro ni odpovědí i problémem zároveň. (classic)
  • Při premiéře filmu na festivalu Sundance Todd Haynes záběr na Peterovo (Peter Friedman) sídlo odstranil, ale po ohlasech diváků ho tam vrátil, protože chtěl zdůraznit Peterovo pokrytectví. (classic)
  • Potenciální investoři chtěli, aby režisér zopakoval prvky, které se osvědčily v jeho předchozím filmu Jed (1991), ale protože tento film byl v mnoha ohledech odlišný, trvalo dlouho, než se pro něj našly finanční prostředky. Rozpočet se pohyboval kolem jednoho milionu amerických dolarů. Nakonec se začalo natáčet 1. ledna 1994 v Los Angeles a natáčení trvalo 6 týdnů. (classic)
  • Kameraman Alex Nepomniaschy navrhl Haynesovi po přečtení scénáře podobu filmu Červená pustina (1964) a společně se rozhodli, že v zájmu zachování emocionálního odstupu nenechají kameru přiblížit se k žádné z postav. (classic)
  • Todd Haynes měl původně zájem o roli Carol v podání Susan Norman, která byla později obsazena do role Lindy, ale agent Julianne Moore oslovil producentku Christine Vachon a trval na tom, aby s ní pro tuto roli vedli pohovor. Moore věděla přesně, jak postavu Carol zahrát, jakmile si přečetla scénář: „Chtěla jsem, aby postava vůbec nezatěžovala hrtan.“ Přesně to udělala při konkurzu, který jí roli vynesl. (classic)
  • Todd Haynes uvedl, že v případě scénáře šlo o koncepční základy, které divákům brání v citovém sblížení s postavou Carol (Julianne Moore), což byl koncept, který znovu rozpracoval ve filmu Daleko do nebe (2002). Použil politické červené herringy, aby diváci zpočátku některým postavám věřili, například vůdce Wrenwoodu je homosexuál. Protože Haynes je sám gay, domníval se, že diváci budou očekávat, že postava gaye bude důvěryhodná. (classic)
  • Todd Haynes se o „nemoci životního prostředí“ poprvé dozvěděl v roce 1991 v pořadu televizního časopisu, který ji označil jako „nemoc 20. století“. Spolu s producentkou Christine Vachon vedli rozhovory s organizacemi, které se věnují lidem s nemocí z prostředí, například s Response Team for the Chemically Injured v kalifornském Atascaderu a The Chemical Connection v texaském Wimberley, a monolog, který Carol (Julianne Moore) přednáší během své narozeninové oslavy, byl ve skutečnosti založen na přepisu jednoho z rozhovorů z Wimberley. Haynes také prováděl výzkum léčebných praktik New Age a zajímal se zejména o práci Louise Hay, jejíž knihy se staly populární mezi homosexuálními muži v době epidemie AIDS tím, že jim říkaly, že sebeláska vyléčí jejich nemoc. Fiktivní Wrenwood byl inspirován jógou v Kripalu Center. (classic)
  • Natáčení převážně probíhalo v Bradeis-Bardinově ústavu v americké Kalifornii na Pepper Tree Lane číslo 1101. (Terva)
  • Při natáčení scénky na zahradní restauraci je v záběru také Wendy Haynes, sestra režiséra Todda Haynese. (Terva)
  • Rodinné fotky, které se ve filmu objevují, jsou skutečné fotografie z alba Julianne Moore. (Terva)
  • Postava Carol bola pre Julianne Moore výzvou. Neistotu Carol Moore zdôrazňovala tým, že na konci vety dávala otáznik. Taktiež Moore hovorila repliky vyššie než je jej vlastný hlas. Chcela pritvrdiť, že hlas Carol sa nehodí k jej telu. Carol mala byť postavou, ktorá nepozná ani samú seba. (Biopler)

Reklama

Reklama