Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Standardny heist film s neskutocne charizmatickym Connerym, ktory hlaskuje ostosest. Dalej film ponuka pôsobive kaskaderske kusky za ktore by sa nehanbil ani Jackie Chan a miestami som žasol nad tym, ze ich poistovne hercom dovolili natocit. Slabinou filmu je pomalsie tempo a postavy mohli mat lepsie motivacie pre lupez. Vlastne keby sa im nepodarila, tak by to bolo uplne jedno. 6/10. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Super. Cely ten vykradaci plan a vlastne i uroven zabezpeceni jsou sice hodne naivni, ale to nevadi, je to zabavne, je tam Sean Connery a hlavne k tomu hraje Jerry Goldsmith. Bystrejsi si vsimnou, ze mu to v tom soundtracku v jednu chvili docela slusne Alieni a Star Trekuje, ale neni se cemu divit, vsechny 3 filmy jsou z roku 1979, takze to byla asi nejaka Jerryho momentalni uchylka a neni to na skodu, jen takova tresnicka pro gurmany. 7/10 ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

Můj druhý Crichtonův film (první byli Vikingové, které opravdu rád nemám) a helemese! Trefa do černého! Na film mě navedla hlavně hvězdná dvojice hlavních představitelů, kteří mě vůbec nezklamali. Rozjeli "two-men show" plnou dobrodružství a parádního anglického humoru. A když jim k tomu ještě sekundovala překrásná (!!!) Lesley - Anne Down, jásalo mé srdce i ostatní orgány (úplně všechny ne, vy úchyláci) radostí. 10/10 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Hlavná herecká dvojica je zaručeným lákadlom a našťastie prúser sa nekoná. Okrem šikovnej hereckej dvojice stojí za zmienku dobrý scenár, ktorý stojí hlavne na scénach a zaujímavých možnostiach ako sa dostať k vysnívaným kľúčom od sejfu. Vždy je tu nejaký problém, ale Connery si vždy poradí. Filmu nechýba vtip ani napätie a pekne odsýpa až do záveru, kde sa zhodnem s viacerými užívateľmi na tom, že ten záver by potreboval zmeniť. Dnes sa alternatívne konce točia bežne, vtedy to tak bežné nebolo. Napriek tomu príjemne strávený čas. 80%. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený "podvodnický" snímek s několika nezapomenutelnými okamžiky (např. když Sutherland říká Connerymu:"Ty teda vypadáš".:-)). Sean Connery a Donald Sutherland vytvořili skvělé duo, které doplňuje překrásná Lesley-Anne Down. Michael Crichton si to sám napsal a s přehledem zrežíroval. Na závěr určitě vyzdvihnout Goldsmithův soundtrack.... ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • Scény jedoucího vlaku byly natočeny na železniční trati Mullingar - Athlone (nyní uzavřené), přibližně 70 km západně od Dublinu. Další scény byly natočeny na nádraží Kent v Corku. (Tonula)
  • Scenáristovi a režisérovi Michaelovi Crichtonovi sa počas natáčania zapálili vlasy, keď parná lokomotíva, z ktorej nakrúcal, vychrlila žeravé uhlíky. (Arsenal83)
  • V scénach, keď čistý Willy (Wayne Sleep) uteká z väzenia po strechách domov, sú rôzne zábery na mesto - všetky sú maľované ako kulisy, ide to dobre poznať. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama