Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

SjamK 

všechny recenze uživatele

Přesně tak napínavý film, jak si ho pamatuji z dětství. Zápletka je vcelku klasická, což už i název napovídá. Ale zpracování je parádní. Bez pompézních efektů, napětí je navozováno čistě situačně, dobrou prací scénáristy (a režiséra v jedné osobě). Tahle vlaková hra o čas jede pořádným tempem. Hlavní padouch Connery s kumpánem Sutherlandem se ale můžou jen usmívat pod vousy - před ostatními vždy o krok napřed. __"-Proč jste naplánoval a spáchal tak ohavný zločin? -Chtěl jsem ty peníze." ...Jo? Ale kdo se směje naposledy, ten se směje nejlíp. A policie to rozhodně není... ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost promakaný heist movie podle skutečné události. Sean Connery a Donald Sutherlan hrají dvojici zlodějů, které se v roce 1855 podařilo vykrást trezor plný zlata z jedoucího vlaku. Byl to skutečně mistrovský kousek. Velká část filmu se zabývá plánováním. Samotná loupež je až na konci. Je to dost vychytané. Oceňuji i způsob, jakým to bylo natočeno, protože tyto scény muselo být tehdy určitě dost složité natáčet. Určitě stojí za vidění. "Práskni do toho!" ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Komu by sa nepáčilo okradnúť bankárov. Na dobové pomery výborne hláškujúci Connery si tak získal moje sympatie aj úspech u verejnosti. A samozrejme aj u svojej osudovej ženy, kvôli ktorej to možno robil, aj keď na konci vyjaví niečo iné. Prípravy sa mi zdali akurát trochu dlhé a na akciu zostalo menej miesta, ale mala potom výborný spád. Niektoré dialôgy boli celkom výnimočné. –––– Spojování věcí je tak vzrušující. Dobré spojení je to hlavní. Velkou roli hraje šikovnost. Samozřejmně i správné vybavení. ()

slord 

všechny recenze uživatele

Pohodový film s kvalitnými hercami a prostredím viktoriánskeho Londýna. Sean Connery v hlavnej roli džentlemena, ktorý sa dobre cíti medzi spoločenskou elitou tak medzi zločincami. Donald Sutherland v roli zlodeja, ktorý sa dostane všade a dokáže ukradnúť čokoľvek. Ústredné duo, ktoré má u človeka sympatie od začiatku. A napokon samotná lúpež zlata s idúceho vlaku, ktorá pôsobila veľmi dobre a divák sa cítil, akoby bol pri tom. Film som si v celku užil a ostal mi po ňom úsmev na tvári. 8/10 ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

988. hodnocený film: Jen ta myšlenka, že jde o dobrodružný film se spoustou zápletek, kde hlavní roli hraje mazaný Sean Connery a pomáhá mu ve všech loupežích i Donald Sutherland, ve mě navodila obrovskou naději v kvalitní zážitek. Jistě, jde o skvělej film, který je promyšlený do posledního detailu, ale je jakýsi "anglicky uměřený", a to mi moc nesedí. 4* jsou proto maximem, které mohu dát, i když se mi moc líbil, ale měl velký potenciál dosáhnout maxima a stát se fenoménem ve svém žánru. 4* ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • Hneď po odchode vlaku zo stanice Ashford sa ukáže vnútro lokomotívy, kde muž hádže uhlie do kotla. Na jeho ľavom zápästí sú viditeľné náramkové hodinky. V skutočnosti sa náramkové hodinky stali komerčne dostupnými až koncom 19. storočia. (Arsenal83)
  • Scenáristovi a režisérovi Michaelovi Crichtonovi sa počas natáčania zapálili vlasy, keď parná lokomotíva, z ktorej nakrúcal, vychrlila žeravé uhlíky. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama