Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je prostě klasika. Mě se celkem líbí. Sice nemám moc rád staré filmy ze staré doby, což tenhle film je zasazen do roku 1855. Přesto film zabaví, má dobrý netypický příběh, má dobré nápady, dobré herce. Sean Connery a Donald Sutherland potěší. I hudba je obstojná. Jedině konec se moc nepovedl - mohl být lepší. Ale nevadí. Celkově je to film na který se dá dívat vícekrát. Hodnotím ho na dobrých 79% = **** ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Hlavná herecká dvojica je zaručeným lákadlom a našťastie prúser sa nekoná. Okrem šikovnej hereckej dvojice stojí za zmienku dobrý scenár, ktorý stojí hlavne na scénach a zaujímavých možnostiach ako sa dostať k vysnívaným kľúčom od sejfu. Vždy je tu nejaký problém, ale Connery si vždy poradí. Filmu nechýba vtip ani napätie a pekne odsýpa až do záveru, kde sa zhodnem s viacerými užívateľmi na tom, že ten záver by potreboval zmeniť. Dnes sa alternatívne konce točia bežne, vtedy to tak bežné nebolo. Napriek tomu príjemne strávený čas. 80%. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mám rád diela Michaela Crichtona (Smrť Andromedu osobitne) a o herectve Seana Conneryho a Donalda Sutherlanda si nedovolím zapochybovať, ale ... kardinálna otázka znie: Bolo potrebné nakrútiť film, keď existuje výborne napísaná kniha? Odpoveď som si nenalial, dodal ju svojim sfilmovaným dielom sám Michael Crichton. Ako keby v inej oblasti chcel naplniť bonmot: Krásne ženy nechajte mužom bez fantázie. Naozaj som nepochopil načo je potrebné robiť drahý film s náročnými dekoráciami, kostýmami, líčením a pod. keď si to pri čítaní knihy predstavím úplne zadarmo. Asi pre tých, ktorí majú s predstavivosťou trochu problémy. Ale v tom prípade som aj so svojimi troma hviezdičkami pomerne štedrý. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Vrcholný životní příběh, výtečně zpracovaný už literárně a následně dokonale převedený do filmové podoby. Donald Sutherland a Sean Connery předvádějí koncert - a také je o čem. Napětí, humor, nadhled i romantika a všechno to funguje dohromady. Divák, stejně jako tehdejší bližní skutečných zlodějů, si moc přeje, aby jim to vyšlo - z jedinného důvodu: obdivuje chytrost a vtip. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Kniha funguje dobře jako hybrid literatury faktu a literární dramatizace. Crichton uvede čtenáře do situace přes fakta z tehdejší doby a pak pokračuje Piercovým příběhem. Film však musel pochopitelně upřednostňovat to druhé a tak se Crichton rozhodl obsazením dvojky Connery/Sutherland (plus krása Lesley-Anne) pro jemnou zábavu. Proto taky vypadly detaily typu syfilis a záliba v malých holčičkách (u získání druhého klíče). Výsledkem je příjemný film, držící se skutečných událostí, ovšem právě ta příjemnost a vyhýbání se špinavosti mu nakonec u mě bere jednu hvězdu. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • V scénach, keď čistý Willy (Wayne Sleep) uteká z väzenia po strechách domov, sú rôzne zábery na mesto - všetky sú maľované ako kulisy, ide to dobre poznať. (ČSFD)
  • V rozhlasovom rozhovore pre BBC v roku 2011 Wayne Sleep (Clean Willy) povedal, ako ho Michael Crichton požiadal, aby vyliezol na šesťdesiatmetrovú stenu. Sleepova odpoveď bola: "Som herec, nie kaskadér." Keď mu Crichton vysvetlil, že nedokázali nájsť dostatočne malého kaskadéra (Sleep mal 157 cm), nakoniec tento kúsok predviedol. (Arsenal83)
  • Scény jedoucího vlaku byly natočeny na železniční trati Mullingar - Athlone (nyní uzavřené), přibližně 70 km západně od Dublinu. Další scény byly natočeny na nádraží Kent v Corku. (Tonula)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama