Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

K uvedeným žánrům bych přídal "komedie". A není to díky několika komickým momentům, připomínající spíše parodii. Tahle partička má totiž několik povedených hlášek a tenhle film několik vtipně vydařených momentů. Co je to však naplat, když z převážné části disponuje i nudnými pasážemi, nevýrazným hudebním doprovodem (promin G. G.) a bohužel a to je hlavní, nedůvtipem a neoriginalitou v příběhu.. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvydařenějších filmů pojednávající o nějaké loupeži! Crichtonovi se povedlo skloubit humor a mnoho opravdu napínavých sekvencí, kdy se čas krátí, hlídač se blíží a hrdina nestíhá... jinak to popsat nedokážu. Connery dokonale využívá svou gentlemanskou image a chemie se Sutherlandem funguje, jak má. Trochu jsem se rozhodoval mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, nakonec ale zvítězil dobrý pocit (nostalgie), který si po každém shlédnutí odnesu...takže nejlepší! ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemná a oddychová záležitosť s najsympatickejšími možnými "záporákmi". Vynikajúce skĺbenie doby britskej gentlemantskej spoločnosti s kriminálnou zápletkou, okorenenou niektorými napínavejšími scénami a anglickým suchým humorom...Oveľa sympatickejšie a charizmatickejšie ako "novodobý" Dannyho Parťáci a podobné filmy:) ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Atmosféra a Sean Connery. Ten je tu v největší formě a navíc s vousy vypadá snad mnohem lépe než James Bond. A jak celou dobu vypadá, že sám kromě smělého plánu nic nenabídne, ke konci vše vynahradí. Atmosféra je ale ještě lepší než hlavní hvězda filmu. Každá scéna má napětí, a i když se některá vleče déle, až do svého konce diváka drží a nepustí. Holt autor Jurského parku zvládal režisérské řemeslo stejně jako to spisovatelské. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Komu by sa nepáčilo okradnúť bankárov. Na dobové pomery výborne hláškujúci Connery si tak získal moje sympatie aj úspech u verejnosti. A samozrejme aj u svojej osudovej ženy, kvôli ktorej to možno robil, aj keď na konci vyjaví niečo iné. Prípravy sa mi zdali akurát trochu dlhé a na akciu zostalo menej miesta, ale mala potom výborný spád. Niektoré dialôgy boli celkom výnimočné. –––– Spojování věcí je tak vzrušující. Dobré spojení je to hlavní. Velkou roli hraje šikovnost. Samozřejmně i správné vybavení. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • Na skutečné loupeži se podíleli pouze čtyři kriminálníci: Pierce, Agar, železniční strážník Burgess a železniční účetní Tester. Všechny čtyři klíče byly drženy na železničních stanicích. Dva v Londýně, dva ve Folkestone. Všechny byly dočasně ukradeny Testerem a Piercem, aby je Agar mohl duplikovat. Služební vůz nebyl zamčen zvenčí. Pierce a Agar byli vpuštěni dovnitř Burgessem. (Kulmon)
  • Téměř všichni zločinci ve filmu skutečně existovali. Například Clean Willy (Wayne Sleep) měl předlohu v trestanci, který uprchl z věznice v Newgate vyšplháním na 15metrovou  žulovou zeď, zakončenou otočnými kovovými hroty. Jediná vymyšlená postava byla Miriam (Lesley-Anne Down). (Tonula)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama