Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je léto roku 1995 a čtrnáctiletá Ann a její matka Adele se stěhují z malého městečka do Los Angeles. Adele se chce oprosti od maloměstského života, který ji dusí. Doufá, že se jí v novém bydlišti splní její tajná přání. Naproti tomu Ann není stěhováním vůbec nadšena. Nechce opustit své přátele a spolužáky. Ani po dvou letech strávených v Los Angeles není vztah mezi matkou a dcerou nijak ideální. Adele stále věří ve své tajné sny, zatímco Ann je realistka. Jednoho dne se však jejich životy zcela změní. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (72)

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Stačí si přečíst jména dvou hlavních aktérek a je jasné, že se budou dít velké věci. Žánr komedie bych zařadil přeci jen někam jinam, ač některé sarkastické momenty celý film odlehčují. Smutný příběh nefunkční rodiny. Dcery, která chce z tohoto pekla uniknout a nezdolné matky bojovat za svou rodinu a své přesvědčení ze všech sil. Na takový herecký koncert se nedá zapomenout. Dechberoucí herecké výkony zařadily obě hlavní aktérky do mého seznamu bohyň herectví. Citlivá dokreslující Elfmanova hudba je krásnou třešničkou na dortu. ()

Tomyfrok 

všechny recenze uživatele

"Jsi jen bláznivá nezaměstnaná učitelka středního věku," zakřičí v jedné ze scén malá Ann na svou matku. A není daleko od pravdy. Adelle August ztvárněná úžasnou a pohlednou herečkou Susan Sarandon dala své filmové dceři Natalii Portman tu nejlepší školu. Život teenagera není jednoduchý, zvlášť tehdy ne, pokud je vaše matka nezodpovědná věčná puberťačka, která má jediný cíl, a to žít co nejdál od všeho fádního. Jenže na to příliš nemá jak svou osobností, tak finančně, a pro svou dceru je místo vzoru spíše přítěží. Ann touží ze všeho nejvíc o tom, že jednou uteče, jenže pouto matky a dcery není něco, co můžete jen tak přetnout v zápalu jedné hádky. Kdekoli, jen ne tady ničím příliš nevyčnívá, ale jde o kvalitní film a osmnáctiletá Natalie Portman zde dostává po boku velezkušené Susan Sarandon možnost filmově vyrůst, což, jak dnes víme, se jí povedlo brilantně. (60 %) ()

Reklama

Sofia 

všechny recenze uživatele

Tenhle film stojí a padá jen na výkonech Susan Sarandon a Natalie Portman. Obě byly výborné. Scénář je takový nějaký plitký a bez výrazných zvratů, nepřišlo mi, že co ty dvě prožívají, je zrovna konec světa. Prostě jen psychologická sonda do vztahu matky a dcery, z nichž dcera je daleko dospělejší než její sobecká a bláznivá matka. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Příběh sebestředné anti-matky, kterou byste praštili, mít ji po svém boku. Je to přesně ten typ rodičky, o které děti budou vždy mluvit jenom jako o matce a ne o mámě, mamce, mamince. Chová se velmi idiotsky, nevyrovnaně a hystericky a tím vším trpí hlavně její dcera. Režisér dobře vybral do role matky nesympatickou Susan Sarandon a k ní do kontrastu krásnou nevinnou Natalii Portman - dobře to totiž odpovídá i těm jejich filmovým povahám. Nakonec je to ale docela ucházející studie jednoho vztahu, který by ale mohl jít mnohem víc do extrému a do sraček, aby byl více skutečný, blížící se některým skutečným příběhům amerických socek. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Matka s dcerou putující ze zapadákova až do víru velkoměsta. Matka Adele je vitální a tak trochu výstřední čtyřicátnice se sklony vidět svět lepší, než je. Její čtrnáctiletá dcera Heather Ann je spíše jejím opakem, realistka, co nesouhlasí se vším, co její máma říká nebo dělá. Tak často dochází k jejich generačnímu střetu. Navzdory tomu jedna bez druhé nedokáže být. Ve filmu se sešly dvě velmi kvalitní herečky, ale Susan Sarandon celý film táhla. Natalie Portman sice také dobrá, ale neměla v té době, proti své zkušené filmové matce, velkou šanci ji přehrát. Režisér a odborník na mezilidské vztahy Wayne Wang opět prokázal, jak dokáže pracovat s postavami ve svém filmu a jak jejich osudy dokáže zaplést v tragická vyústění. Pěkný film, který v divákovi, pro svoji občasnou rozvleklost, sice nezanechá větší stopu, než je nutné, ale dokáže být v podstatě mile citlivým. 60% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Natalie Portman hraje ve filmu čtrnáctiletou, přestože ji v době natáčení bylo již 17 let. (Stanley619)
  • Susan Sarandon informovala filmové producenty, že se projektu nezúčastní, nebude-li Natalie Portman obsazena do role její dcery. (ČSFD)

Reklama

Reklama