Reklama

Reklama

Maljukgeori janhoksa

  • Jižní Korea 말죽거리 잔혹사 (více)

Obsahy(1)

Hyeon-su je mladík, ktorého vzor je Bruce Lee a jeho otec je učiteľ Taekwonda. Prevelili ho do chlapčenskej školy, v ktorej to občas vyzerá ako v armáde alebo väznici. Prísni učitelia a dozorcovia, študentská hliadka, striktná hierarchizácia študentov a predovšetkým šikana. Hyeon-su sa spriatelí s miestnym bitkárom Woo-shik. Ten však začne chodiť s dievčaťom, do ktorého je Hyeon-su zaľúbený. (Jordan)

(více)

Recenze (83)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ha Yu .. Korejská střední škola v sedmdesátých letech nebyla tak idylická, jak známe sedmdesátá léta třeba z amerických pomádových horeček. Hned v úvodu je naznačeno něco o systému boje Bruce Lee. A obsah následných minut je převážně také boj .. s učiteli, spolužáky, dobou. Hlavně ta doba a společenská nálada v Koreji, sice už mnoho let po válce se severním sousedem, nevypadá nijak klidně a spokojeně. Vojáci na každém kroku, za sebemenší neposlušnost či neuniformovanost vás mlátí a se spolužáky v nové třídě to nemá nově přicházející student Hyeon-su ze začátku vůbec lehké. Musí čelit mnohým nástrahám a musí se tvrdě a všemi prostředky probojovat k vidině lepší budoucnosti v níž snad získá volný životní prostor, přátele, lásku a respekt.. Řemeslně dobře zvládnutý snímek, ať už je to propracovaný scénář, dobová stylizace, hudební složka nebo režie a kamera - zejména bitky na střeše školy stojí za nejedno podívání. 75%. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Once Upon a Time in High School je film z prostředí korejské střední školy v roce 1978. Poznáme, jak hrozné muselo být v té době na tu střední chodit. Všude samé řeči o demokracii, přičemž se však jedná o polovojenský režim, kdy vojáci stojí nejen u vchodu školy, ale i hlídkují na chodbách. Učitelé nepoužívají, nebo ani neznají, jinou výchovnou metodu, než tělesné tresty. Studenty motivují k učení neustálým připomínáním dna, na které spadnou, jaké “nic” z nich bude, když nevystudují. Já sice vím, že je snažší bojovat proti něčemu než za něco, ale to se myslím nedá aplikovat na tento případ motivace k učení. Toto drsné prostředí samozřejmě vede ke vzniku různých part a gangů, kde platí právo silnějšího. To všechno pozná na vlastní kůži přeřazený student Hyun-soo. Proto jsem ze začátku měl dojem, že hlavní náplní filmu bude nesnadný a poněkud nepříjemný život studentů ve škole, občas říznutý nějakou bitkou. Ovšem tak tomu je jen z části (ale jedné skvěle natočené bitky se dočkáte), a to díky Hyun-soovi. Je jiný, než jeho vrstevníci, citlivý, plachý, nechce se prát, více ho zajímá populární hudba, než aby chodil na diskotéky a kouřil. Právě on vnáší do toho filmu jakési kouzlo, kdy se pod drsnou slupkou filmu o drsné střední škole objevuje nenadálý křehký půvab, krása, poetika, jako i slzy a bolest. ____ Od nápadu a příběhu někdy bývá k finální realizaci cesta dlouhá, složitá a trnitá a ne vždy vše dopadne, jak by mělo a mohlo. Naštěstí, tohle není ten případ. Od vybroušeného scénáře, přes většinou přirozené herecké výkony (a to, že je občas vidět, že hrají, k tomu prostě patří), velmi krásnou a vhodně použitou hudbu, k dokonalé režii, to vše činí z Once Upon a Time in High School pro mě druhý nejlepší film, jaký jsem letos zatím viděl (hned po, též korejském, Bin-jip). ()

Reklama

zputnik 

všechny recenze uživatele

MALJUKGEORI JANHOKSA - to je pro mě ideální skloubení linky romantiky, napětí, drámy, sociální sondy atd. A to vše tak perfektně drží pohromadě, že nejde než dát plné hodnocení. Navíc, tento jihokorejský snímek ve mně v několika scénách evokoval britský snímek PINK FLOYD: THE WALL. Není sice tak experimentální a artový (on vlastně takový vůbec není), není ani hudební/muzikálový, ale svou kritikou poměrů školského systému si s Pink Floyďáckým "nastavováním zrcadla" může v mnohém podat ruku. Shrnuto a podtrženo: Výborný film, u kterého si do poslední chvíle nemůžete být jisti, zda-li budete plakat dojetím nebo smutkem. A úplný závěr filmu? Imho - takový je skutečný život. ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Mooc pekne. Musim rict, ze asiatum jde velice dobre skloubeni nekolika zanru dohromady. Takze film nepostrada romantiku, dramaticke prvky, akcni sceny a to vse dohromady tvori nenuceny celek, ktery je velice povedeny. Je kvalitni jak po obsahove tak obrazove a zvukove strance. O deji se zde rozepisovat nebudu, ale musim jako vsichni uznat ze tento snimek ma naboj a na bitky na strese si radi vzpomenete. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

rozhodne zaujímavý film, možno trochu dlhý - netreba sa nechať zlákať exotickosťou toho, že je kórejský! úvod je celkom chytľavý - to je pri filmoch veľmi dôležité, aby upútal diváka a prinútil ho film chcieť pozerať, záver - tá "pomsta" plná hnevum ktorá vyvrcholí bitkou na streche a niekoľko bitkárskych a šikanských epizódiek pred tým sú tiež ok a krásna mladá herečka hrajúca Eun-ju je úplne dokonale nádherná - to sú klady filmu. Lenže prostredná romanticko-dramatická časť je nenápaditá a dosť nudná, niektoré scény sú akoby odstrihnuté a niektoré línie a motívy nedohrané a hlavne je to plné scenáristických klišé. Takže pol na pol - film so silnými kladmi ale aj nepriehľadnuteľnými nedostatkami, vo výsledku priemerný, no celkom hodný zhliadnutia možno preto, lebo je pre európskeho diváka ešte stále neotrelé pozrieť si kórejský film, riešiaci takéto témy (a tiež to je celkom dobrá možnosť nahliadnuť na drsný školský systém tejto pre nás exotickej krajiny); ()

Galerie (43)

Reklama

Reklama