Reklama

Reklama

Vynález

  • USA Primer
Trailer

Obsahy(1)

Čtyři přátelé/vynálezci amatéři sestavili po nocích a o víkendech v garáži jednoho z nich cosi, čemu ani jeden z nich nerozumí. Tenhle stroj už není jen obyčejný vyhledávač a kontrolor chyb, je v něm něco navíc. Něco, co žije samo, a dokáže cokoliv… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Měl to být jeden z největších vynálezů všech dob - krabice, ve které přestávají platit gravitační zákony. Jenže jakmile se Aaronovi a Abemu podaří stroj stabilizovat, zjišťují, že má i jednu další nechtěnou vlastnost - přístroj také umožňuje cestovat časem. A cestování časem se dá docela dobře využít k vydělání peněz, že ano (zjistíte si kurs akcií zítra a nakoupíte je již dnes). Jenže cesty časem nejsou bez rizika, což se velmi brzy naši hrdinové dozví ... Uh, že je cestování časem nebezpečné ví kromě samotných cestovatelů i leckterý filmař, páč jen málokterému se podaří s časovými paradoxy vyrovnat se ctí. Ti ostatní sklouznou do stoprocentního neředěného chaosu, což je případ i tohoto filmu. Po první půl hodince která je ještě docela fajn, ale pak jsem se (s prvním časovým přesunem) ztratil a až do konce filmu nenašel. Nějak mi úplně uniklo kdo, co, kdy a proč, a konec tomu nasadil korunu už úplně. Na druhou stranu chválím samotné zpracování filmu - za pár šušňů docela příjemně natočeno - dvakrát škoda toho zmatku.. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Masovo nedivácke cestovanie časom produkujúce (rôzne motivované) kópie svojich cestovateľov a zároveň nespočetné množstvo (rôzne vyložiteľného) metafyzikálneho vystrájania? Nekompromisná negácia časopriestoru a renomovaných teleportačných praktík, trúfalé porušovanie pravidiel vlastného fikčného sveta (mobil) a jeho lišiacke poprevracanie (Granger) či prísne zatajovanie kľúčových infomácii na úkor dočasného uspokojenia a ich následné využitie v prospech záverečného twistovania s dlhodobým efektom? Carruth-samouk, frivoľnosť a vášeň? Áno prosím, môžem kedykoľvek… ()

Reklama

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Mně to bloudění docela bavilo a chvílemi jsem měl dokonce pocit, že jsem na stopě začátku – konci – pointě. Jenom aby mi následující scéna zase vzala vítr z plachet. Minimalistický boj o život je podbarvený matfyzáckým vysvětlováním příčiny, následku a efektu motýlích křídel. Chaotické, děsivé, minimalistické, na první pohled logiku nedávající. Nicméně fascinující. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejobtížněji pochopitelných filmů na první pokus - Memento je vůči Primeru docela nenáročné pokoukání. Dvojice vědců náhodou vynalezne přístroj, ve kterém ubíhá čas pozpátku a využijí jej k sebeobohacení, je však nutné respektovat zákony kauzality a vše se postupně zvrhne a to velice složitě... Styl vyprávění rozhodně k lepšímu porozumění nepřispěje, přesto se všechno "dá" na několikeré shlédnutí uchopit a dostat jakýs takýs přehled o tom co se vlastně stalo, kdo všecho kolikrát a kam cestoval a kolik "klonů" mu zrovrozatím 7/10 ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Z hodně mrzkého rozpočtu se Carruthovi povedlo vykouzlit nosný celovečerní film postavený na scénáři, který budí inteligentní dojem a v závěru se i povedeně zkomplikuje. Technická stránka filmu je vzhledem k okolnostem snesitelná, milovníci do maxima vyhnaného vizuálu by ale mohli trpět především v nočních scénách. Carruth režisér/scénárista/producent/herec si ale rozhodně zaslouží velkou poklonu a docela se divím, že Primer i nadále zůstává jeho jediným filmem. S větším rozpočtem by to totiž příště mohlo vyjít, minimálně potenciál dalšího Richarda Kellyho v něm vidím. 75 % ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Rozpočet pre celý film sa pohyboval okolo hranice 7 000 amerických dolárov. Väčšina peňazí bola použitá na filmový materiál. (Madsbender)
  • Režisér Shane Carruth se snažil ztvárnit zvuk ve filmu co nejreálněji. Například k vytvoření "hučení" stroje času tak použil auto a mechanickou brusku. (Pitrsss)
  • Jedna zo scén, ktorá sa nedostala do finálnej verzie filmu, ukázala, že bol Abe (David Sullivan) diabetikom. Záber, ktorý ukázal, ako si odskočí behom konverzácie, pretože si potreboval vpichnúť inzulínovú injekciu, mal preukázať, že okolnosti prinútili Abea stať sa starostlivým a metodickým. (Madsbender)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno