Reklama

Reklama

Šípková Růženka

  • USA Sleeping Beauty (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Nezapomenutelný příběh vytvořený v duchu tradičních disneyovek jako je Sněhurka a sedm trpaslíků nebo Popelka, je strhujícím spojením příběhu lásky, naděje a dobrodružství. Krásná princezna nadaná laskavostí a půvabem kdysi, ještě než usnula, vyvolala žárlivost zlé víly. Trojice dobrosrdečných dobrých vil se snaží ze všech sil ochránit milovanou princeznu, ale ani všechna jejich kouzla nestačí na strašnou Paní všeho zla. Když je Jitřenka očarována a upadne do spánku, musí statečný princ Filip překonat mnohá nebezpečí včetně závěrečného boje se zuřivým drakem chrlícím oheň, pokud chce princeznu probudit z věčného spánku! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (110)

venison 

všechny recenze uživatele

Jelikož naše dcera (2r) má princeznovské období, tak na Disney+ sjíždíme "klasické" pohádky horem dolem.. Překvapivě jí zaujala i tahle. Ačkoliv animace věkem nevybledla, tak tempo není tolik dynamické. Možná právě proto jí tak baví. Pomalejší tempo, hlubší prožitek (hodně hluchých míst, kdy se zpívá ptáčkům) a o dost kratší stopáž než dnes. A jako bonus stereotyp, který už se vytrácí - kráska v nesnázích a princ na bílém koni. Jasná definice dobra a zla. ()

fiLLthe3DD 

všechny recenze uživatele

Nebylo to moc zábavné,jelikož v celku jsem tento krátký snímek nikdy,ale nikdy neviděl-vždy jen po částech. Líbila se mi Zloba,jenž byla opravdu kvalitní zápornou postavou. Líbily se mi tři dobré sudičky. A především se mi líbila animace,jenž byla opravdu okouzlující,zajímavá,plynulá,pohyblivá... Ale sám za sebe mohu řící,že jsem viděl i lepší animované filmy. A na Růženku už se(snad) nikdy,ale nikdy nepodívám... 50% ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

Druhá (a bohužel poslední) celovečerní disneyovka natočená na superširokoúhlý formát 2.55:1 a 70 mm materiál. Pak se od toho upustilo, protože to bylo strašně drahé. Ale právě díky tomuto formátu si Šípková Růženka zachovala svou jedinečnost. Kupodivu největším kladem je minimalizace typických disneyovských motivů, jako jsou zvířátka a písničky, přičemž melodie jsou inspirovány Čajkovským. V několika momentech je to docela temné (de facto všechny scény se zlou vílou). Dnes natočet něco podobného by si nikdo netroufl. Samotná pohádka přitom bez problémů obstojí i v dnešní konkurenci. Walt Disney a jeho tým si zaslouží veškerý obdiv za odvahu, která sice vyústila do slepé uličky, nicméně v historii světové kinematografie má Šípková Růženka své nezpochybnitelné místo. 10/10 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

To bylo v časech, kdy se Disney nebál pořádně to rozjet i u filmu určeného pro děti. Když přetrpíme nasládlou úvodní část s třemi přihlouplými vílami, následuje hrůzostrašná temnota barvená do jedovaté zeleně. Rohatá Zloba není nějaké směšné strašidýlko, ona je démonicky sebejistá. Tři obtloustlé vílí tetky sice pořád mají za úkol vnést do filmu roztomiloučký humor, že bych je nejradši plácla plácačkou na mouchy, ale Zloba je převálcuje na celé čáře a souboj prince s drakem je napínavý a působí nebezpečně, přestože má princ výhodu ve formě kouzelných zbraní. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Oproti Popelce o poznání méně vtipu, ale zase více prince. Šípková Růženka je akčnější, méně zpívaná (ale opět musím pochválit český dabing) a více zlá. Růženka má paradoxně téměř nejméně prostoru (ale já stejně raději prince, aneb jak je důležité míti Filipa). Další hezký příklad toho, že 2D mají své vlastní velké kouzlo. ()

Galerie (128)

Zajímavosti (31)

  • Po dvou klasických pohádkách Sněhurka a Popelka Walt Disney žádal od Růženky něco úplně nového. Hlavní výtvarník filmu se tak inspiroval ve středověkých tapisériích, které měli filmu dodat dobovou autenticitu. Tyto obrazy postrádaly hloubku a vše bylo do detailu zaostřené, animátoři tak museli dělat přesný opak všeho, o co se Disney snažil v předešlých filmech, které na iluzi hloubky stály. Postavy a prostředí jsou tak neustále do detailu ostré a byl posílen 2D efekt. (Němi)
  • Film byl nejdříve natočen se skutečnými herci, aby animátoři mohli podle nich následně vymodelovat animované hrdiny. Samotný proces animace byl v padesátých letech velice zdlouhavý. Vyrobit jediný rámeček filmu mohlo zabrat až celý týden. [Zdroj: časopis Cinema 03/2019] (ČSFD)
  • Jako hudební podklad filmu byly použity melodie z Čajkovského baletu „Spící krasavice“. (Sherlock Holmes)

Související novinky

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

05.03.2019

Visí vám v pokojíčku plakát Jokera, v dětství jste vždycky fandili Darthu Vaderovi a Hans Gruber je podle vás pravý hrdina Smrtonosné pasti? Pak pro vás má studio Disney dobrou zprávu, po vzoru… (více)

Reklama

Reklama