Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milostný vztah mezi mladou ženou a jejím vědychtivým bratrancem, jenž si jako selský hoch umí vážit akademických poct, tragicky ztroskotá na morálních představách viktoriánské Anglie... Natočeno podle románu Thomase Hardyho. Dojemný romantický snímek o nenaplněné lásce. (oficiální text distributora)

Recenze (64)

Džejkop 

všechny recenze uživatele

Kate Winslet v rouše Evině, tak to tu ještě nebylo...a už ani nebude, ale abych něco napsal k událostem, jenž se odehrávají v tomto příběhu.Tento film nechť je důkazem, že láska někdy dokáže být slepá. Ačkoliv se oba k sobě hodili naprosto bez výhrad, tak pan osud nebo štěstí jim jejich lásku nepřálo. Místo toho jim paní smůla nadělila velkou životní tragedii a nezapomenutelný psychický šrám.... ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Film by se mi asi líbil, opět skvělá Kate, krásná hudba a kamera, ale kdo četl knihu, poznal, že mnohé zde ve filmu vyzní trochu jinak a spousta podstatných věcí tady chybí a zrovna u adaptací T. Hardyho je to velká škoda, jelikož on má velmi dobře propracované postavy a příběhy nesnesou krácení a škrty. Je to škoda, protože některé Hardyho romány byly zfilmovány skvěle. Nemohu dát víc, než 3*. ()

Reklama

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Tomu říkám ani minuta nazmar. Celá stopáž Neblahého Judy je využitá domrtě a přímo přebuchtěná děním. A v tom právě tkví kámen úrazu. Možná by neškodilo, kdyby byla některým věcem věnována větší pozornost, protože takhle jsem se sotva stihla vzpamatovat z jednoho sdělení, načež mě z něj další události vytrhly a hnaly jinam. Důsledkem toho jsem si některé co do emocí maximálně vypjaté situace absolutně nevychutnala a totálně nečekaný drasťák na závěr mě nechal zírat s hubou otevřenou a otázkou: "To si dělají srandu?" Zároveň se ale ty děti postaraly o jedinou scénu, která mi z tohohle filmu zůstala v hlavě. Kate Winslet perfektní (jak překvapivé), Christopher Eccleston snaživý, leč přílišný dojem ve mně nezanechal a jeho postava mi lezla na nervy. Drobet promrhaný potenciál... ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Byl jako "...Svatý Josef, snílek snů, Svatý Štěpán, co vidí otevírat nebesa, i když ho kamenují, Don Quijote..." ...a ti dva byli pár, co marně se snažil předběhnout čas, ve kterém žil... V roli střídmý a výborný Christopher Eccleston jako Jude, hledající a vnitřně sám se sebou poctivě žít se snažící chlap v milostném vztahu s milovanou a tragicky milující sestřenicí Sue v podání Kate Winsletové, která je prostě bytostně nádherná a nakonec i ve svém utrpení po šílené a zbytečné smrti svých dětí nesmírně opravdová... Sice trošku tendenční, přesto však výborné a místy i vskutku působivé drama bez rozuzlení, drama o lidském vztahu ve světě a době, jež takové lásce dvou lidí (jednou již sezdaných a proto nyní společensky vykořeněných) nepřejí... - - - - - - - - - - P.S. (29.5.2009 - tuzemské vydání filmu na dvd) - - - - - VAROVÁNÍ! . . . Pokud jste se těšili na tuzemskou edici tohoto filmu na dvd s českou jazykovou podporou, musím vás těžce zklamat. Co zase provedli debilové z firmy NORTH VIDEO? Z originálního formátu obrazu 2,35:1 nám naservírovali ořez 4:3 - a to ještě nějak zpraseně - protože i na monitoru 4:3 jsou na obrazu na bocích černé pruhy! . . . Opět člověk žasne a nevychází z údivu. A marně se ptám, proč takové prasácké firmy vydávají filmy na dvd. Předpokládám, že jde o nějaký tuzemský výjeb s masterem, protože se mi nechce věřit, že by britská BBC nabízela svým seriozním (!) obchodním partnerům takové technické bastardy. - - - Resumé: N E K U P O V A T ! ! ! . . . Ať debilové na tomhle filmu prodělají gatě... :-[ ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Uťahaná dráma, ktorá sleduje trápenie incestného vzťahu bratranca a sesternice. Myslím, že takýto vzťah by nebol problém len vo viktoriánskom Anglicku, ale aj dnes. Hlavne v prvej polovici je to veľká nuda, kde má hlavný hrdina veľké plány a prešľapuje namieste.... a divák s ním. Namiesto kariéry učenca ale volí cestu milenca - stáva sa tak z toho takmer klasická romanca, ktorá finišuje do takej tragédie, že aj grécki dramatici by bledli závisťou. Škoda, že predhubie tragédie nie je viac popísané; teda v knihe predpokladám asi áno. Po tragédii sa akoby z toho stal úplne iný film. Oceňujem pekné vykreslenie doby a čiastočne aj sociálneho prostredia. Vtedy asi ešte neznáma Kate Winsletová si strúhla rok pred kasovým Titanikom nie nezaujímavú rolu, dokonca odvážne ukázala aj to, čo skrýva pod šatami - pre fajnšmekrov nebojím sa povedať v slávnej vyzliekacej scéne. Zato hlavný hrdina mi nesadol. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • Celosvětová premiéra proběhla 10. září 1996 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Podle knihy Thomase Hardyho "Jude the Obscure" Jude Fawley na konci zemře, opět coby milenec Arabelly. Pro eufemisování dramatu a posílení poslední scény, tento fakt ovšem tvůrci filmu vypustili. (Candice)
  • Ve scéně z christminsterské hospody dojde k setkání dvou budoucích představitelů titulní role v seriálu Doctor Who (od r. 2005). Christopher Eccleston hrál „devátého doktora“ v roce 2005, David Tennant následně „desátého doktora“ v letech 2005–2010. (Chřástal)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno