Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milostný vztah mezi mladou ženou a jejím vědychtivým bratrancem, jenž si jako selský hoch umí vážit akademických poct, tragicky ztroskotá na morálních představách viktoriánské Anglie... Natočeno podle románu Thomase Hardyho. Dojemný romantický snímek o nenaplněné lásce. (oficiální text distributora)

Recenze (64)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Příběh tragické lásky dvou lidí, kteří se potkali příliš pozdě na to, aby mohli být spolu šťastni, mě neoslovil tolik, jako by mohl, kdyby nebyl na můj vkus natočen tak "rychle". Než jsem si stihla na nějakou situaci zvyknout a vžít se do ní, už zase byli o kus dál a mně to bránilo v lepším vcítění se do toho vztahu. Ten závěr to značně vylepšil, ale i tak to nestačí na lepší hodnocení. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Kate Winslet je v jedné ze svých ranných rolí stejně úchvatná jako v letech následujících, to samé se bohužel nadá říct o jejím hereckém partnerovi (Christopher Eccleston). Ale ruku na srdce, po boku Kate to nemá nikdo jednoduché. Příběh samotný není jen další melodrama o osudové lásce, "Jude" je zasazen do historické Anglie a zpracován jako nádherně tragická romance rašící uprostřed mravních a společenských konvencí, pro které je láska dvou příbuzných a neoddaných duší něčím, co se v té době netoleruje. Film se vyhýbá přílišnému patosu a dbá na věrohodnost reálií, o čemž svědčí i nepřikrášlený závěr. 8/10 ()

Reklama

sulimo 

všechny recenze uživatele

Moc Toma Hardyho nemusim, jelikož to většinou skončí tunou tlachání o ničem a nulovým příběhem, pro mě zkrátka nesnesitelně, tady sice toho tlachání je taky tuna, ale příběh se tomu svým dějem přesto vyrovná. První půlka byla průměr, než se příběh rozběhl, své postavy někam významěji posunul, myslela jsem, že stačím vykvést, jenže v druhé půli nastal ten dlouho očekávány zlom, který to pořádně rozehrál, jak to jen lze rozehrát ve společnosti, ve které se těžko někdo odváží vybočit z očekávání okolí, protože zjevně je hodně co ztratit. Výborně zahrané drama o velké zakázané lásce a životních omylech, které ze života nejdou vymazat, tedy alespoň tehdy rozhodně ne. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Jude je film, na ktorý sa krásne pozerá (kamera, kostýmy = atmosféra), ale extrémne ťažko sa prežíva. Kate Winslet vo svojich britských začiatkoch (rok pred Titanicom) dokonale LADÍ/NELADÍ s typovo výrazným Christopherom Ecclestonom. V žiadnom filme sa mi tak nepáčila (žensky, nie herecky) ako pod režijnou taktovkou Michaela Witerbottoma, ktorý iné ako zvláštne filmy netočí. Adaptácia Thomasa Hardyho vyložene donúti vrátiť sa do viktoriánskeho Anglicka a podobne ako v prípade Tess dať tento príbeh i slovami a písmenkami autora predlohy. Bezútešne silné (a definitívne)! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Spočiatku ľahká, no na konci veľmi ťažká viktoriánska dráma s vtedy naozaj prekrásnou Kate Winslet, u ktorej si nepamätám film bez nahoty. A tu potvrdila, že trend si nastolila už dávno. V podstate celý film som si myslel, že pôjde o romantický film o zakázanej láske, o láske, ktorá musí vzdorovať predsudkom a požiadavkám doby. Vtedy by to bol priemer. Ale film splnil aj vyššie parametre. Koniec bol ozaj tvrdý a poukázal, že ako môže jedna obyčajná veta: "Je nás tu priveľa." v detskej hlave spôsobiť riadny zmätok s tragickým záverom. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • Celosvětová premiéra proběhla 10. září 1996 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Ve scéně z christminsterské hospody dojde k setkání dvou budoucích představitelů titulní role v seriálu Doctor Who (od r. 2005). Christopher Eccleston hrál „devátého doktora“ v roce 2005, David Tennant následně „desátého doktora“ v letech 2005–2010. (Chřástal)
  • Podle knihy Thomase Hardyho "Jude the Obscure" Jude Fawley na konci zemře, opět coby milenec Arabelly. Pro eufemisování dramatu a posílení poslední scény, tento fakt ovšem tvůrci filmu vypustili. (Candice)

Reklama

Reklama