Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nedaleko francouzského pobřeží vytáhnou rybáři z moře postřeleného muže. Když se probere, nedokáže říci, kdo je a co se mu stalo. Jediným pojítkem s minulostí je čip s kódem k účtu ve švýcarské bance, který měl implantován pod kůži. Když se uzdraví, vydá se pátrat po své minulosti. Ke svému překvapení zjistí, že dokonale ovládá bojová umění, když v parku hravě vyřídí policisty, kteří chtějí vidět jeho doklady. Pátrání ho zavede k bankovní schránce, kde objeví pistoli, velkou finanční částku, americký pas na jméno Jason Bourne. Jde na americký konzulát, tam je nečekaně napaden a musí prchnout před ozbrojeným komandem. Dostane se z budovy a venku přesvědčí německou dívku Marii, aby ho za dvacet tisíc odvezla do pařížského bytu, jehož adresu našel také v bankovním boxu. Teprve s její pomocí začíná skládat první kamínky do mozaiky své minulosti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 158)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Tony Gilroy, William Blake Herron .. Určitě bych nesrovnával s bondovkou. James Bond a jeho filmy jsou velmi akční, mají většinou řádný nadhled, styl, šmrnc a spoustu humoru. Tudíž se nejedná v případě Bourna a jeho chystané trilogie o nějakého novodobého nástupce. Film má totiž šablonu zcela jiného žánru a stylu. A tento styl mi zrovna nesedl! Politické podtexty tajné národní organizace, vraždění na objednávku a další nečistoty .. prostě dobře udělaná mašinérie. Tedy do té doby, dokud se jeden jejích agent neztratí fyzicky i duševně. Matt Damon roli celkem zvládnul, formální stránka je perfektní (vyjma režie - zvláště v akčních scénách nepřehledné), atmosféra chladná .. ale nezachutnala mi. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Moje absolutní špička v akčních filmech. Výborný napínavý děj, Matt Damon je dokonalý agent, který se nenechá nikým zaskočit (ty měsíce příprav bojových umění dokonale zůročil), únikové scény jsou výborné a naprosto uvěřitelné, automobilová honička je prostě dokonalá a Franka Potente se sem výborně hodí. Prostě skvělá akční jízda. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Výborná akční podívaná, kde ani tak moc nejde o příběh, kterej je ovšem taky dobrej a celkem promyšlenej( i když agent se ztrátou paměti mi nepřijde moc dobrej nápad, ale opak byl pravdou), ale spíš o tu skvělou akci, kterou mi dokázal neservírovat Matt Damon, u kterýho jsem zrovna nečekal takový schopnosti, i když byl zřejmě něco málo zrychlenej, ale i tak mě příjemě překvapil. Ale zase abych to nepřeháněl s tou chválou, tak některý ty akční scény nebyly zrovna moc uvěřitelný, tim mam namysli ten damonův skok na konci z nějakejch 50 metrů, kterej v pohodě přežil, to bylo hodnš za hranou a ještě ten trik jak letí nevypadal moc dobře a taky to šlo občas oživit nějakým tim vtipem či hláškou, ale i tak jsem se skvěle bavil ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý. Chytře napsaný, skvěle vygradovaný a 100%ně napínavý thriller, ve kterým se nehraje na nějaké cool pózičky, ale na poctivou filmřinu. POUHÉ 4 hvězdy za fakt, že vzhledem ke geniálním závěrečným titulkům (btw skvělej hudební nástup na Mobyho Extreme Ways) vypadal clej film tak nějak levně :) Každopádně ale důstojný konkurent pro 007... A Xander Cage se může jít bodnout... ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Svěží vítr do zatuchlých vod agentského filmu. Ať se jde Bond vycpat i se svýma Aston Martinama a laserovýma hodinkama. Jasonu Bournovi stačí otřískané mini a propiska jako bojový nástroj. Od začátku do konce je to rychlé, ale o co jde nejvíc - stejně jako hlavní hrdina jste neustále napnutí, ve střehu, nebezpečí v podobě agenta Treadstonu může být kdekoli... Kdybych si měl vymyslet nějaké přirovnání - nejvíc se to asi blíží Mission Impossiblu, kdyby se režie a scénáře ujal mistr Hitchcock. Na jedničku s hvězdičkou jsou zvládnuté i bojové scény, nikdy bych nevěřil, že Matt Damon přesvědčivě zahraje smrtelně nebezpečného agenta, špičkově ovládajícího bojové umění a ... je vynikající! Maximální spokojenost!!! 90% ()

Galerie (135)

Zajímavosti (78)

  • Jméno Bourne s největší pravděpodobností odkazuje na Ansela Bourna, kazatele z Rhode Islandu, jehož amnézie je první zdokumentovanou v dějinách. Jednoho dne v roce 1887 zcela zapomněl celý svůj předchozí život. (Kulmon)
  • Matt Damon (Jason Bourne) slezl posledních 30 metrů budovy sám, bez kaskadéra. Sám to označil za „nejvyčerpávající věc, kterou do té doby udělal“. (sator)
  • Tvůrci filmu vytvořili alternativní začátek filmu: Jason Bourne (Matt Damon) hledá v Řecku Marii (Franka Potente), ale je zdrogován a uvězněn; celý film je vlastně jeden velký flashback. Existuje i alternativní konec: Bourne se probouzí v hotelovém pokoji v přítomnosti Warda Abbotta (Brian Cox), jenž mu nabídne možnost znovu se připojit k projektu Treadstone. (ČSFD)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

26.05.2020

Producent akční série Jason Bourne Frank Marshall v čerstvém rozhovoru uvedl, že hledá nového filmaře spolu s námětem pro další film. Jednalo by se tak o šestý snímek celkem, není přitom však jasné,… (více)

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Reklama

Reklama