Reklama

Reklama

Série(5) / Epizody(65)

Obsahy(1)

Seriál Daria je velice výstižné ztvárnění stupidity většiny žáků v amerických středních školách. Hlavní hrdinkou je introvertní intelektuálka Daria Morgendorfferová, která sice není oblíbená mezi svými spolužáky, avšak diváka spolehlivě rozesměje její suchý humor plný sarkasmu a ironie. (laserr)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

Gereth 

všechny recenze uživatele

Čas od času Daria pronese opravdu geniální hlášku, která by se měla zarámovat a pověsit na krk příslušným obětem jejího verbálního útoku. Bohužel ale také podstatnou část její znuděné existence na Lawndale High působí jako namyšlený pozér, který se za každou cenu snaží vypotit 'vtipný' komentář na jakoukoliv situaci. Působí to nepřirozeně a, což je mnohem důležitější, často je to dost nuda. Ostatní postavičky jsou stereotypní, ploché, bez jakékoliv tvůrčí myšlenky. To byl zřejmě účel, nicméně vzhledem k tomu, že dokážete s neomylnou přesností odhadnout, jak bude kterákoliv z nich reagovat a víceméně i co přesně řekne, jejich jediný příspěvek do mlýnku je nadhazování Darie. A ta mě teda zatím moc nepřesvědčila. // Vy všichni co tu citujete podle vašeho názoru ty nejlepší hlášky ze seriálu, nepřijde vám, že pro ostatní právě tyto nejlepší části ničíte? // Nejoblíbenější postava: Jake Morgendorff // 1.série: 55% ()

Cigalone 

všechny recenze uživatele

Excelentný seriál pretkaný brilantným sarkazmom, dôvtipnými dialógmi, na ktoré častokrát tí menej chytrí nevedia reagovať, ukazujúci tupú americkú mládež 90tych rokov. Do extrému vytiahnuté archetypy postáv zobrazujúce tú-ktorú vrstvu študentov strednej školy (outsideri, gotici, futbalisti, emancipovaní černosi, roztlieskávačky, "klub štramand") a ich učiteľov (bláznivý učiteľ - De Martino, zakomplexovaný učiteľ - O'Neill, riaditeľka dychtiaca po peniazoch pre školu atp.) sú pastvou pre môj inteligenčný potenciál a rozhľadenosť. Samozrejme Daria, ako prototyp vševediaceho outsidera s najlepšou kamarátkou Jane (trocha viac socializovanou) sú úžasným príkladom ako možno s rozumom zvíťaziť nad primitívnymi pudmi ľudskej spoločnosti a mládeže stredných škôl, šikanou, ignoráciou, či snahou vyrovnať sa s nepriaznivým domácim prostredím (i keď Daria mala rodinu kompletnú). Chytrí čudáci to majú svojim spôsobom ťažké, ale to neznamená, že sa majú poddať. Daria je toho dôkazom (možno tak, ako aj chlapci z The Big Bang Theory). Žiaľ, časom sa môže zdať Daria nudná, pretože jej ostrovtip (alebo skôr ostrovtip scenáristu) sa zmierňoval a na niektorých divákov môže pôsobiť stereotypne, no situácie, v ktorých sa Daria ocitala boli vždy originálne a nakoniec, každý starne, tak aj Daria sa dostane na výšku (Is it fall yet? a Is it college yet?). Hlášok či celých dialógov by sa dalo napísať neúrekom, no to by presiahlo účel komentára. Za všetky však stojí debata De Martina (držiaceho moriaka-americké národné jedlo) a Kevina s Brittany pri predaji kariet v s01e04. Daria mi navyše pomohla nájsť samého seba a sebeuvědomení. Škoda len, že nie je viac častí s dabingom a lá 1. séria. Nič menej ako 5* si tento seriál z čias môjho nástupu na 2. stupeň ZŠ nezaslúži. (Áno, a pozerám ho doteraz a stále sa bavím.) ()

Reklama

Maslord 

všechny recenze uživatele

Daria je najvydarenejší seriál o americkej mládeži. Originálny tým, že je braný z opačného pohľadu ako väčšina podobných seriálov, síce z pohľadu nepohodovej intelektuálky Darie. Skutočne typické americké mestečko, typická americká rodina, typická škola s typickými spolužiakmi a vyučujúcimi. A hlavne to najlepšie, netypická Daria, ktorá všetkých predčí svojim intelektom a zdrcujúcim pesimozmom, má pripravenú vždy správnu cinickú / sarkastickú reakciu, hlášku. Seriál humorne (nikedy až smuthe) na dialógoch vykresľuje kontrast klasického priblblého quartebacka, roztlieskavačoky alebo členiek "klubu štramand" na čele s Darinou sestrou Quinn oproti Darii, jej najlepšej priateľky umelkyne Jane alebo ctižiadostivej afroameričanky Jodie. Seriál neomrzí ani po nespočetom opakovaní a vždy príjemne pobaví. Anglické zmenie je samozrejme super, rovnako však treba vyzdvihnúť skvelý Český dubbing (žiaľ len 3 série z piatich - pravdepodobne nezáujem, keďže bol vysielaný na stanici pre deti). ()

karinakari 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem na tebe znovu narazila a hned se mi vybavila léta strávená u Supermaxu. Daria je důkaz, že humor může být neskutečně inteligentní.. Ach ta sladká ironie:-)..La la la la la...! Komu necukají koutky při vybavení úvodní znělky, neví co je vtipné! Taky jste se na konci dílu těšili, jaké převleky budou jednotlivý hrdinové mít? :D ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Když jsem byla mladší, tak jsem se s Dariou docela ztotožňovala a naprosto chápala její názory a pocity ze své rodiny a spolužáků. Nedávno jsem se na seriál podívala po asi 8 letech znovu a můj dojem se skoro nezměnil:). Daria je naprosto sarkastický pozorovatel hodnotící archetypální existence okolo sebe s neokázalým vtipem. Já tu holku prostě žeru:). ()

Galerie (8)

Zajímavosti (7)

  • V originále (a vlastně i v české verzi) namlouvá několik lidí více postav. Například Wendy Hoopes namluvila Jane, Quinn i paní Morgendorferovou. A u nás zase hrubý hlas Darii i ječák Quinn namluvila Zuzana Petráňová. (Tom Riddle)
  • Postava Darii je volně založená na synovi Glenna Eichlera, tvůrce Darii. (Tom Riddle)

Reklama

Reklama