Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 2005 natočil režisér Petr Nikolaev film o lásce, přátelství, smrti a naději. Vznikl podle námětu povídky "Štěstí" a následného scénáře spisovatele, scenáristy, dramatika a básníka Jiřího Stránského. Jádrem je milostný příběh letmého setkání dvou mladých lidí zavřených v padesátých letech v komunistické věznici. Hlavní hrdina Luboš (J. Doubrava) náhodně zahlédne dívku Danu (T. Pauhofová), do které se zamiluje. Dana jeho cit opětuje a jejich láska je o to závratnější, oč nemožnější je ji v tomto prostředí naplnit. Pomáhá jim v tom i soudržnost vězňů, která mnoha lidem umožnila tuto smutnou dobu důstojně přežít. Příběh na pozadí perzekuce a neustálé přítomnosti smrti podává důkaz o odvěké vlastnosti mládí, které se vzpírá každé zrůdné teorii a stále znovu se vztahuje k ideálu života bez kompromisů, otupělosti a bezpráví... Padesátá léta minulého století jsou pro řadu z nás již jen pouhou historií, paměť o jejich podobě by však neměla nikdy z naší mysli vymizet. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

darm 

všechny recenze uživatele

Pro mě přesně na rozhraní mezi třemi a čtyřmi. Ke třem táhne film pomalejší první polovina, kde než se rozjede romantická linie, tak je už skoro polovina filmu. Druhá polovina je emotivnější, zajímavější.. Prostě lepší. České filmy, které se mi v poslední době dostaly do rukou jsou opravdu hodně kvalitní, až sám docela zírám. 75%. ()

ethos 

všechny recenze uživatele

Dobry film z prostredia, ktore ma velmi zaujima a dokonca mi je celkom blizke kedze par politickych vaznov este z pred 89 poznam. Film samotny mozno pre mna trochu malo naturalny a trosku mi chybal rozmer toho samotneho boja proti komunistom, ktory tam bol spomenuty, len okrajovo a vlastne by sa to mohlo odohravat v akej kolvek vaznici. Na druhej strane chapem tvorcov, ze to nechceli tahat tym smerom aby neskazili nejaku tu romantiku, ale osobne si myslim ze by tomu to filmu vobec neskodilo ist o nieco viac do temnout tej doby ale aj zivota v komunistickom vazani. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Také nijaké. Plytká romantika v boľševickom lágri. Milenci pôsobia, akoby si väzenský pobyt zamenili za nejakú dobrodružnú vzťahovú hru. Poznámka: Potešili zábery na Krajinský most v Piešťanoch (kultúrna pamiatka: unikátne skonštruovaný železobetónový most ponad rieku Váh z roku 1931) pri prevoze väzňov na Slovensko. ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem se na český film z vězeňského prostředí moc těšil, ale zároveň se bál, aby z toho nebyo fiasko. Fiaska jsm se nedočkal, ale zklamán jsem byl... a to dost... Námět nebyl špatnej, herecký obsazení ušlo, ale že bych se ztotožnil s hlavními hrdiny příběhu a přál jim aby to pěkně dopadlo...? Kdepak...! Celý "velký" miostný příběh mi byl těžce volnej... Na film nevzpomínám ve zlém, ale je jisté, že se z temnot mého šuplíku už na světlo světa nikdy nedostane... ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tenhle malý film je opravdu velké překvapení... Nenápadný, ale povedený, s velmi skutečným příběhem a skvělými herci. Jedinou výtku mám k hudbě (naprosto nechápu nominaci na Českého Lva), která mi místy zněla podobně, jako když jsem v pěti letech dostala k narozeninám xylofon a začla si na něm vylívat vztek :-). ()

Galerie (17)

Zajímavosti (3)

  • Když Táňa Pauhofová popisovala, jak se styděla ve své první odhalené scéně ve filmu, nemluvila pravdu. Ve skutečnosti měla odhalenou scénu hned ve svém debutu Kruté radosti (2002). (hippyman)
  • I když jde ze střechy věznice vidět panorama Prahy, pro potřeby natáčení si Petr Nikolaev vybral nevyužívanou věznici v Mladé Boleslavi. (Lucas87)

Reklama

Reklama