Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdesi v dávnověku se vejce z rozbitého dinosauřího hnízda dostalo díky náhodě na malý ostrov, kde žijí lemuři. Ti vejce objevili zrovna ve chvíli, kdy se z něho vyklubal malý dinosaurus. Lemuři se ho ujali a pojmenovali ho Aladar. Jednoho dne ale na planetu Zemi dopadly meteority a způsobily děsivý požár na ostrově, kde žili. Jen díky Aladarově velikosti se lemuří rodina, která ho vychovala, zachránila. Aladar s nimi na zádech přeplaval na blízkou pevninu. Tam se přidali ke skupině mírumilovných dinosaurů. Díky následkům vesmírné katastrofy a krvelačnosti hladových predátorů se ale často ocitnou ve velmi nebezpečných situacích... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (192)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Už jako vejce prožije malý dinosaur Aladar dlouhou cestu ze svého rodného ostrova, aby nakonec skončil u skupiny lemurů, kteří se jej ujmou a vychovávají. *Blik* O pár let později ostrůvek zachvátí katastrofa, a pouze Aladar se svými "rodiči" se zachrání před rojem meteoritů. Přidávájí se ke skupině dinosaurů (a jiných potvor), kteří směřují vztříc světlým zítřkům do nové země. Skupina vede mrzutý dinosaur Kron, kterému jsou ostatní jen cílem pohrdání a smíchu. Ale Aladar svoji autoritou (a taky díky štěstí) přebírá ve skupině vedení a také získává lásku krásné dinosauřice Neery. Dostanou se všichni včas do bezpečí a ubrání se útokům zákeřných carnotaurů (dinosaur se spoustou zubů) ... Animák sice ničím extra nepřekapí, příběh je takový plytký a naivita z něj úplně odkapává, nicméně svým zaměřením na mladší věkové skupiny to až tolik nebolí. Animace jsou na velmi dobré úrovni, a vše je podkresleno příjemnou hudbou Jamese Newtona Howarda... ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Užívateľ Dan9k je asi padnutý na hlavu, keď vymenúva ako zápory veci, ktoré sú vo filme preto, že je to film pre deti a on ako evidentne schopný dospelý jedinec to nemôže prekusnúť. Podobne kydá na CGI, kde je asi druhýkrát padnutý na hlavu, pretože CGI v dobe vydania bolo neuveriteľné a nemá sa za čo moc hanbiť ani dnes o 23 rokov neskôr, kedy som si film po dlhej dobe pozrel so svojou desaťročnou dcérkou. Treba vytiahnuť hlavu z vlastnej prdele, naučiť sa upútať niečím iným a nie kydmi bez opodstatnenia a reálneho podkladu, pretože takto len ukazuje, aký je sprostý. K filmu okrem toho, že som sa snažil vyvrátiť kydy jedného zakomplexovaného imbecila dodám už len toľko, že nenudí, príbeh má aj svoje srdiečko a ponaučenie a nie jedno, ktoré som dcérke pekne vysvetlil a je to už v podstate míľnik vo svojom obore podobne ako o rok mladšie Final Fantasy. Hudba Jamesa Newtona Howarda nesklame nikdy a stopáž bola aj na tú dobu aj dnes s prihliadnutím na detské zameranie viac ako adekvátna. P.S. V súčasnosti môžeme už len so slzou v oku zaspomínať na staré zlaté Disney nepoznačené gender-LGBT-etno-MeeToo a inými sračkami. ()

Reklama

DHDV 

všechny recenze uživatele

I když hodně starý „animák“, tak je jeden z těch lepších. Zajímavá animace a krásný příběh (jednoduchý). Tento film je zaměřen na dětské publikum, ale i dospělí s dětmi se na to vydrží dívat. Proti tomuto filmu nic nemám, je to prostě film na který sice rychle zapomenete ale při sledování rozhodně trpět nebudete… ()

obivan568 

všechny recenze uživatele

Každý měl v dětství nějakou lásku. Někdo měl osobu jiného pohlaví, někdo osobu stejného pohlaví, někdo bačkoru, zvíře, sklenici, plyšáka, polštář, autíčko... Moje láska by film Dinosaurus. Nevím proč, ale skoro každý týden, když jsem si v půjčovně nemohl (nechtěl) nic vybrat, šáhl jsem po Dinosaurovi. On celý ten svět je jako stvořený pro děcka a trocha akce a napětí tomu jen prospívá. K tomu naprosto parádní animace, která (pro děcka) dělá naprosto uvěřitelný reálný svět, ve kterém by, už jako lemur, býložravec, masožravec, "dlouhokrk", žlutý lemur, chtělo (děcko) prostě být. Teď už to samozřejmě není taková senzace jako v dětství, ale vzpomínky mi zůstaly. Za své dětství 100% :) ()

Macejko 

všechny recenze uživatele

V niektorých pasážach (dinosaurus vynárajúci sa z mora, osvetlený ohňom) to vyzerá stále výborne, inokedy je zase zub času poriadne badateľný (napríklad všetka srsť), každopádne však treba úsilie vložené do tohto priam až priekopníckeho počinu poriadne oceniť. Je ale smutné, že spolu so skvelou hudbou Jamesa Newtona Howarda sa to všetko premrhalo na tak predvídateľný scenár. Disneyho štúdio opakovane dokázalo, že aj z neoriginálneho námetu dokáže vytrieskať epický, emóciami napchatý zážitok, v prípade Dinosaura sa to však akosi nepodarilo. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (25)

  • Pocit reality si vyžadoval, aby dva filmové štáby cestovali 18 mesiacov po svete a nakrúcali zábery, ktoré sa stali súčasťou tohoto filmu, ktorý kombinuje historickú skutočnosť a tradičnú disneyovskú fikciu. Do ich vybavenia patrila i digitálna kamera, ktorej hovorili ”Dino-cam”. Používala sa pri záberoch z pohľadu dinosaura. (pravo)
  • Na filme pracoval tým 48 animátorov. Jedna tretina z nich dovtedy pracovala len tradičnou technikou kreslenia rukou a jedna tretina už mala skúsenosti s počítačom generovanou animáciou. (pravo)
  • Priemerne 30 000 počítačových hodín týždenne bolo venovaných na tvorbu filmu. Niekedy sa toto číslo priblížilo až k 60 000. Programátori napísali 70 000 riadkov zdrojového kódu, čo prevedené do zrozumiteľnej reči odpovedá 11 700 stranám textu, alebo 25 zväzkovej encyklopédii (pričom každý zväzok má 468 strán). (pravo)

Reklama

Reklama