Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žánr sofistikované romantické komedie dosáhl svého vrcholu v této nestárnoucí klasice, zvolené mezi Top 100 amerických filmů všech dob Americkým Filmovým Institutem. Katharine Hepburn, Cary Grant a držitel Oscara James Stewart září v této mistrovské komedii (režie George Cukor) o intrikách, svatbě a zasloužené odplatě. Spisovatel Donald Ogden získal filmu druhého Oscara za adaptaci hry Philipa Barryho. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (158)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Wow, fantasticka oldschool romanticka komedie u ktere jsem nestacil zasnout az jak moc muze byt film podobneho typu kvalitni. Vlastne to neni tak komplikovane, staci mit excelentni scenar a herce, coz zde plati v obou pripadech na 100%. Dokonale dialogy oplyvajici inteligenci a vtipem, ktere jsou podany triem ultimatnich hereckych ikon - sestava elegantni Cary Grant, opily James Stewart a hlavne bohyne Katharine Hepburn si zada respekt! "It's a pity your own foot can't slip a little sometime - but your sense of inner divinity wouldn't allow that. This goddess must and shall remain intact." 9/10 ()

Duncen 

všechny recenze uživatele

Phiadelphia Story, film který kdyby natočili dnes, byl by jen snůškou klišé. Jenže ho už spatřili lidé před více jak sedmdesáti lety a je tak jeden z prvních filmů tohoto žánru. Navíc s výborným hereckým obsazení- Cary Grant. James Stewart a Katharine Hepburn, to byla špička v tomto obodbí. Film obdržel také ocenění i od akademiků v podobě dvou oscarů: Herec HR James Stewart ,scénář a čtyr nominací... 75% ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Na půli cesty od ztřeštěné screwball komedie k sofistikovaně vtipné romantice se strhujícím tempem. Krásní, bohatí, ale zdaleka ne dokonalí lidé se díky dynamické režii (četné hlediskové záběry a detaily, přesná choreografie herců a střídání prostředí v souladu s proměnou postav a vztahů mezi nimi) po dvě hodiny prakticky nezastaví. Katharine Hepburn jako schopná a sebevědomá žena (kterým Cukor rád poskytoval extra prostor) skvěle doplňuje oba své partnery, rovněž největší herecké hvězdy tehdejšího Hollywoodu. Hepburn byla ovšem před premiérou filmu považována za živel, který svou přítomností diváky spíše odrazuje (zčásti vinou nevýrazných rolí, které jí byly přidělovány). Spásu měla přinést divadelní hra, kterou speciálně pro ni napsal Philip Barry. Lehce autobiografickou roli rozmazlené dědičky, která se musí naučit toleranci a respektu ke druhým lidem, lze proto chápat jako reakci na chladnost a nepřístupnost, s jakou působila na diváky (jinými slovy se jim – oproti jiným herečkám – nesnažila zalíbit). Co nejvěrnější převedení hry do filmové podoby si zajistila zakoupením práv na ni (za finančního přispění Howarda Hughese) a vlastním výběrem členů štábu. All-star tým tvořil vedle Cukora, Granta a Stewarta rovněž legendární výtvarník Cedric Gibbons, který obdržel za svůj život stejný počet Oscarů, jako Ben-Hur nebo Titanic. Úspěch broadwayské předlohy a podle ní natočeného, výborně napsaného i zahraného filmu skutečně pomohl kariéře Hepburnové a stal se nestárnoucí klasikou. Krom jiného zásluhou skutečnosti, že jde oproti dnešní zvyklosti o romantickou komedii vtipnou také tím, co vidíme, nejen tím, co slyšíme. 85% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Úžasný film, kde se sešli dva z nejlepších herců své doby a k nim jedna z nejúžasnějších hereček celé historie. Grant a Stewart jsou prostě úžasní a to, jak Jimmy Stewart někdy mluví, s jakou kadencí, to je úchvatné. Cary grant je tentokrát ten více ležérní, ale to vůbec nevadí, protože oni se doplňují stejně skvěle, jako je doplňuje Katharine Hepburn. Výborná jízda, u které se může člověk pořád alespoň usmívat. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Dejte k sobě pohádkovou, okouzlující, nepopsatelně životnou lvici Katharine Hepburn a toho nejšťavnatějšího, nejroztomilejšího a nejnevinnějšího zajíčka - Jamese Stewarta. K tomu si přidejte elegána se srdcem i pěstí na pravém místě - Caryho Granta. Pod Cukorovou režií tak vznikne neodolatelně krásný snímek, kde nevím, zda mám více chválit opilého pějícího a deklamujícího Jimmyho anebo "ubrečenou" Katharine. Nádhera. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (25)

  • Filmová práva koupil pro Kathrine Hepburn její tehdejší přítel multimilionář Howard Hughes. Ta je pak prodala studiu MGM s podmínkou, že bude hrát hlavní ženskou roli, vybere si režiséra a herce. George Cukora dostala, ale Clark Gable a Spencer Tracy měli jiné závazky. (kenny.h)
  • Film se stal druhým nejúspěšnějším titulem roku, porazil ho pouze Četař York (1941) z dílny Warner Bros. (Pavlínka9)
  • Virginia Weidler, která hrála Dinah, byla dětskou hvězdou, která se na filmovém plátně objevila již ve čtyřech letech. Tento film byl její 35. Její filmová kariéra však skončila v roce 1943, kdy jí bylo 16 let. Zemřela v roce 1968 v 41 letech. (Kulmon)

Reklama

Reklama