Reklama

Reklama

Království prstenu

(TV film)
  • Česko Prsten Nibelungů (více)

Obsahy(1)

Bombastické televízne spracovanie najslávnejšej germánskej legendy. Fantasy príbeh nakrútený podľa ságy o Nibelungoch, ktorá inšpirovala J.R.R. Tolkiena pre jeho románove bestsellery, ale aj Richarda Wagnera, jedného z najfenomenálnejších svetových skladateľov. Príbeh plný mágie, vášne a dobrodružstva sa odohráva v dávnoveku, v čase prechodu zo starého sveta bohov do nového veku. Tento svet bol ovládaný mágiou a kúzlami a bohovia sa prechádzali spolu s ľuďmi po rovnakých cestách. Spomedzi ľudí je jeden vyvolený, aby skoncoval s kliatbou démonov a raz a navždy oslobodil svet ľudí od nekonečného krvipreliatia. Tento udatný muž, kováč Siegfried však musí zdolať mnohé prekážky a čeliť mnohým intrigám, ktoré chcú jeho úmyslom zabrániť... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (143)

klerik 

všechny recenze uživatele

Fajných 70%. Hrdinský bojovník, krásna... vlastne tiež bojovníčka, intrigy, láska. Slávny príbeh vo vizuálne veľmi peknej podobe. Škoda(!), že legendárny drak Fafnir sa tu stáva brutálne tupou beštiou bez kuska charizmy :) Celkom ma pobavila malá úloha Ralfa Moellera a takisto aj asi desať rôznych názvov, pod ktorými film nájdete (Nibelungen, Curse of the Ring, Nibelungen - Der Fluch des Drachen...). Príjemný TV film asi na úrovni televíznej DUNY, ktorý stojí za pozretie už len preto, že jeho predloha bola inšpiráciou pre všetky známejšie fantasy príbehy... ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Slušné fantasy, sice nemá takovou ,,štávu" jako například Pán prstenů, ale nemohu si pomoci, nějakým způsobem si mě tento dvoudílný film podmanil. Souboje byly propracované, tak i efekty. Kristanna Loken hrála, dalo by se říci terminátorku ve středověku, podala pěkný herecký výkon. A co se týče příběhu, nejsem sice zklamán, ale režisér Uli Edel mohl tuto legendu trochu akčněji oživit, zejména konec filmu... ()

Reklama

k212 

všechny recenze uživatele

Televizní syrový nadprůměr (ostatně neúnosně drsné až úchylně svůdné bývají všechny ty braky z německé provinience v nočních hodinách na komerčních televizích). Chvíli mi ovšem dalo, než jsem detekovala a správně zařadila Benno Furmanna, že ten kukuč znám od Tykwera z Princezny a bojovníka. No prostě charismaťák od pohledu, ač herecky nic moc. Ono totiž to plonkovaté postávání a pohledy nikam jsou kapánek nudné, nicméně proč se nepodívat :-)) Jinak jsem byla celkem spokojena s dějem, ani jsem nedoufala, že zůstane závěrečná vraždící katarze, takže jsem byla vlastně spokojena. Protože tak Prsten Nibelungů znám (ze středoškolské čítanky:-o) a tak jsem ho chtěla vidět! ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré zpracování německé legendy. Herci bylí dobří (především seversky chladná valkýra Kristanna Loken [Brunnhilda], lovec draků Benno Fürmann [Siegfried] a kovář Max von Sydow [Eyvind]), nadprůměrná režie, výborný příběh a scénář, skvělá atmosféra, dobrá hudba, slušné efekty (drak byl povedený, souboje také). První část je akčnější, druhá má lepší scénář, celkově jsou obě části na stejné úrovni. Závěr je naprosto perfektní. Maximální hodnocení nedám jen proto, že Nibelungové z roku 1924 jsou lepší. ()

joker2 

všechny recenze uživatele

Docela hezký film o staré legendě. Herecké obsazení není špatné: Benno Furmann hraje Siegfrieda Drakobijce (známe ho z filmu Princezna a bojovník jako bojovníka), Max von Sydow jako kovář Eyvind (známe ho jako rytíře z filmu Sedmá pečeť), Kristanna Loken jako valkýra Brunhlida (známe ji jako terminátorku z Terminátora 3), Alicia Witt jako princezna Kriemhilda (známe ji z filmu Duna a seriálu Městečko Twin Peaks), Julian Sands jako zrádný Hagen (hrál ve filmu Nahý oběd a Gothic od Kena Russela), Samuel West jako král Gunther (hrál například Viktora Frankensteina ve filmu Van Helsing) a Robert Pattison jako bratr Gunthera Giselher (hraje třeba Cedrika ve filmu Harry Potter a ohnivý pohár). Myslím, že je trošku zcestné srovnávat tento film ať už z Pánem prstenů (ačkoli Tolkien z legendy o Niebelunzích vycházel), tak z filmy o Excaliburu (např. Merlin, Mlhy Avalonu, Excalibur, Monty Python a svatý grál, První rytíř), ale měl by být srovnáván z filmy o Niebelunzích. Tato legenda bohužel byla zfilmována naposledy ve 20. letech (režisér Fritz Lang) a od té doby téměř nic (v 60. letech verze s Terencem Hillem jako Siegfriedem). Myslím, že je škoda, že se někdo nepokusil o klasické filmové zpracování. Jedna zajímavost z www stránek filmu: celý film se natáčel v Jihoafrické republice, což je pro severskou legendu vskutku absurdní :). Stejně jako u Tróji tvůrci zanevřeli na bohy a ti se ve filmu nevyskytují, ačkoli jsou pro celou legendu podstatní. Pokud chce tedy člověk vidět Odina, Lokiho a Thora, musí se podívat na filmy jako Syn masky (Odin, Loki) nebo Incredible Hulk Returns(Thor). Viděl jsem i první díl, který je slabší, ale chválím zpracování draka (zejména hru světla a stínu, která působí hodně přirozeně). Kristanna Loken splnila mou představu o valkýrách měrou vrchovatou. Zajímavá krátká kritika z pohledu věrnosti předloze je tady: http://www.gjs.cz/dejepis/rubr-clanky/nibelungove_2.htm ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Výtvarník John Chalfant navrhl draka Fafnira podle varana komodského a T-Rexe. (Zdroj: jchalfant.com) (Spinosaurus)

Reklama

Reklama