Reklama

Reklama

Připoutejte se, prosím! 2

  • USA Airplane II: The Sequel (více)
USA, 1982, 85 min

Obsahy(1)

Na palubě je nepříčetný sebevrah, první lunární raketoplán se chystá zničit sám sebe, motory nefungují a co hůř - posádka zjišťuje, že došlo kafe! Když představitelé svérázných hrdinů Robert Hays a Julie Hagerty opustí atmosféru, jako by se vrátilo šílenství původního Připoutejte se, prosím! Bláznivou posádku doplňují Peter Graves, Lloyd Bridges, William Shatner, Chad Everett, Sonny Bono, Raymond Burr a řada dalších. Dokáže Hays i bez kofeinu znovu zachránit situaci? Užijte si jízdu, na kterou nikdy nezapomenete – a Připoutejte se, prosím! 2. (Magic Box)

(více)

Recenze (180)

castor 

všechny recenze uživatele

Díl druhý kritici a vlastně i diváci už poměrně strhali. Tržby dosáhly celosvětově čísla třicet milionů dolarů, scénář už nepřipravila slavná trojice tvůrců Jim Abrahams a bratři Zuckerové, kteří v případě prvního dílu usedli i do režisérského křesla. Režisér Ken Finkleman ale přesto dobře odkoukal kroky svých předchůdců, kritika je místy zbytečná, i když si scénář napsal sám. Divák se baví a bavit se bude i bez ohledu na to, kolik parodovaných filmů viděl. Tentokrát jsme v Houstonu, v budoucnosti. Nevypočitatelný Ted Striker dostal za svou upřímnost rezervaci na postel na psychiatrii. Nevěřil totiž prvnímu lunárnímu raketoplánu, že může bez potíží zvládnout cestu na Měsíc. Jako zkušební pilot s raketoplánem havaroval, soud prohrál a nyní musí mezi blázny skousnout, že se bude jeho milá Elaine vdávat za jiného. Nastal den, kdy stroj opustí atmosféru. Než se ale odlepí od země, jsme svědky dalších epizodních bizarních situací umně odkoukaných z prvního dílu. Jen přibylo párů odhalených ženských hrudníků. Na palubu se na poslední chvíli dostává i Ted a nepříčetný sebevrah, Elaine na varování neslyší, uvěří až tehdy, když se ve vesmíru ocitnou dva členové posádky. Bez skafandrů. To pasažéři letu se naopak dokáží srovnat s tím, že do trupu raketoplánu naráží asteroidy, zjištění toho, že došlo kafe, ale už vyvolá slušnou paniku. Z létající pasti musí znovu cestující zachránit Ted. Samozřejmě s Elaine po svém boku. Robert Hays a Julie Hagerty kromě obou dílů parodie obstáli spíš na televizní obrazovce. Ve svých rolích ale znovu poutají pozornost, stejně jako několik vedlejších postav. Tvůrci se znovu posmívají nejen katastrofickým filmům, ale i třeba Hvězdným válkám, Star Treku, Rockymu nebo Spielbergovu E.T. Odkazy to nejsou pro diváka těžko rozlišitelné, navíc je dvojka svižná, krátká a umně zacílená. A práce u letištního detektoru kovu snad nikdy nebyla tak atraktivní. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kdysi byly oba díly Připoutejte se, prosím! vrcholem komediálního žánru široko daleko. Jako parodie jsou stále trochu jinde než jejich dnešní dětinsky trapné náhražky, ale už to není prostě ono. Všechny skryté vtípky a "situace" se po třetím čtvrtém shlédnutí vytrácí a přichází nuda. Z nostalgie a vzpomínek na ty prvotní úsměvy na skvělými nápady musím dát alespoň slabší 4... Pro tentokrát. ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Přestože se režisér a scénárista změnil, jde o slušné pokračování v podobném duchu, jako byla jednička. Téměř identické obsazení, ale tentokrát se vypravíme do vesmíru. Tvůrci se krom situačních gagů, inspirovali u Vesmírné odyssey, ale třeba taky u Star Wars. Pro zahraniční, nebo mladší diváky je film vstřícnější...těch popkulturních odkazů je tady méně. Málo je ale oproti předchůdci i dobrých fórů; moc dobře nefunguje skoro celá poslední třetina. Ale i když je dvojka slabší, jsem vcelku spokojený. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Zbytečné pokračování a nepochopitelný recyklát situací z originálního Airplane. Finkleman sice pochopil, v čem tkví kouzlo humoru bratří Zuckerů a Abrahamse, jenomže znáte to - když dva dělají totéž, není to totéž. Komika ZAZ je podstatně chytřejší, zde si tvůrci spíše vystačí s jednoduchými narážkami, které sice pochopíte, ale ani se moc nepobavíte (E.T. u telefonního automatu). Ani ti herci už nehrají tak dobře, jak v původním filmu. Dvě hvězdy dávám za pár novátorských prvků, jinak film spíše nudí. ()

mikulíšek 

všechny recenze uživatele

Zatímco jednička byla ''první bláznivou vlaštovkou'', tohle je už skoro dokonalost. Propracovanější a zábavnější vtipy a hlavně svižnější spád událostí. Na spoustu následovníků v rámci žánru to pořád ještě nemá, ale už se to blíží. Škoda jen že tento sequel na první díl odkazuje až moc, takže pocit ''nastavované kaše'' je tu trochu znát. A přitom to není vůbec nutné. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (7)

  • Pornoherečka Kitten Natividad, která v předešlém díle (1980) ukázala prsa, nosí tričko s nápisem „Morální většina“. Tak se jmenovalo politické hnutí – fundamentálních křesťanů –, jež chtělo zakázat sexuální výchovu na školách. (ČSFD)
  • Muž, ktorý si na palubu raketoplánu doniesol bombu, ju má v kufríku, na ktorom má nálepky z miest Hirošima, Nagasaki, Pearl Harbor a Drážďany (Dresden). Všetky tieto mestá boli zničené bombami. (ČSFD)
  • Snaha odpojiť hlavný počítač, ktorý sa bráni a nebojí sa zabiť každého, kto sa o to pokúsi, je odkazom na film 2001: Vesmírna odysea (1968). (ČSFD)

Reklama

Reklama