Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je to podvodník a lhář, to musí být jasné každému soudnému člověku. A Líza Curryová rozhodně soudná je. Nikdo přece nedokáže přivolat déšť. Nikdo nedokáže zařídit, aby se ničivé tornádo vyhnulo právě našemu městu. A zvlášť ne za pomoci tak směšných a primitivních prostředků, jaké ten blázen lidem prodává - a jaké si ti ještě větší blázni od něj kupují. Jenomže on neprodává jen ty svoje legrační tyčky. On prodává naději. Naději, že se nebe konečně zatáhne mraky a na vyprahlou, rozpukanou půdu se snese déšť, který lidé, pole i dobytek tak zoufale potřebují. Věří mu, protože Starbuck je nejen podvodník a lhář, ale i fantasta a snílek. Snílek, který dokáže lidi přesvědčit o své pravdě, který dokáže vidět krásu tam, kde ji jiní nevidí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (64)

Marqta 

všechny recenze uživatele

Obchodník s deštěm aneb souboj jak nebýt snílkem ani pesimistou (protože slovo realista bych pro tenhle případ úplně nepoužla).Naoko prostý a jednoduchý film. Pokud se nad tím člověk zamyslí a nenechá se "napálit" humorem a lehkostí může zjistit, že to tak "odlehčený" film úplně není. Váhám mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami a ještě chci připojit mé osobní zjištění a to že na té Aristotelově trojjednotě pravděpodobně něco vážně bude. ----" I am afraid to think I am beautiful when I know I am not."---- A víceméně souhlasím s tím co napsal joehot. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Nic ve zlém, ale tohle je obyčejná ochotnická šmíra, ve které se utopila i jindy naprosto suverénní Katherine Hepburn. Obchodník s deštěm sice jakž takž funguje v dramatických pasážích, kdy herci nepřehrávají, zbytek je ovšem teatrální šaškování o ničem. Se ctí z toho vyšli jenom Burt Lancaster a Lloyd Bridges. ()

Reklama

Chegi 

všechny recenze uživatele

A tak proč ne... Je to pohádka o víře, která hory přenáší. V tomto filmu spíše déšt přináší. Hlavně ze začátku je film vtipný, pak zvážní a konec je tak cukrkandlový, že máte chuť vypláchnout si žaludek lákem od okurek, ale na druhou stranu ten čistý optimismus, trocha životní pravdy a dobří herci mě nakonec přinutili přiznat Obchodníkovi s deštěm čtyři hvězdy. Za mě 75%. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Více než pěkný romantický film kde Burt Lancaster hraje roli takového šaramantního šarlatána Starbucka, který v jádru není vůbec špatný člověk. A jak už to tak bývá zvykem, jednoho dne se tento vyvolávač deště dostane až na farmu Curryových kde v něm jejich mladá dcera Lizie (Katharine Hepburn) později najde zalíbení a jistou soudržnost. Později její staropanenská zatrpklost jde úplně stranou, a pod jeho vlivem postupně zmizí zcela, takže ho pochopitelně brání i proti své rodině. Velice působivý starý film, který těží z opravdu výborných výkonů skvělých hlavních představitelů, kteří ve vzájemné souhře psychologicky přesvědčivě a takřka sugestivně rozehráli kontrastní charaktery. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Obchodník s dažďom má vďaka svojej divadelnej predlohe omnoho bližšie k dobovým konverzačkám typu Mačka na horúcej rozpálenej streche ako ku klasickým westernom. Ocitáme sa okrem pár výnimiek spred prahov domov v dvoch interiéroch, kde padne len jedna poriadna rana päsťou a na tasenie koltov tu nikto nemyslí. Osobne ma film zaujal asi najviac tým, že zo súčasnej ponuky filmov málokedy natrafím na problémy osamelých tridsiatnikov a netušil som, že túto radosť mi urobí vyše 60 rokov starý film. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

Reklama

Reklama