Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Je to jediná studna uprostřed africké pouště. Humphrey Bogart ji bude bránit proti přesile do poslední kapky vody… nebo krve... V červnu roku 1942 po pádu libyjského Tobruku dostává osamocená posádka amerického tanku pod velením seržanta Joea Gunna (H. Bogart) rozkaz k ústupu na jih do nekonečné saharské pouště, aby se zformovala se zbytky spojeneckých sil. Na cestě se k nim postupně přidávají další přeživší bitvy, až se z nich stává nesourodá skupina tvořená vedle Američanů také britskou jednotkou, Francouzem, súdánským důstojníkem a jeho italským zajatcem a sestřeleným německým pilotem. Kvůli nedostatku vody musí ale upustit od hledání Spojenců a zamířit k jediné stovky kilometrů vzdálené studni. Po vyčerpávající jízdě však na místě zjistí, že je téměř vyschlá. Navíc se dozví, že ke stejné studni míří i žíznící prapor wehrmachtu o pěti stech mužích. Tváří v tvář nezměrné přesile stojí před Gunnem a jeho pouhými osmi vojáky důležité rozhodnutí – znovu ustoupit, nebo se jim v předem prohraném boji postavit a získat co nejvíce času pro chystanou spojeneckou protiofenzívu? Byl by to ale skutečně předem prohraný boj, když by v této bitvě nerozhodovalo množství zbývajících nábojů, ale množství zbývajících kapek vody? (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Snad jenom drobná poznámka k textu distributora: Na studnu neútočí Joe Gunn (Humphrey Bogart), ale naopak Němci, jimž se Gunn a hrstka jeho druhů poněkud nelogicky snaží v přístupu k vyschlému zdroji vody zabránit. V tomto příběhu ovšem hraje logika pramalou roli. Podstatné je ukázat nezlomného hrdinného ducha spojeneckých vojáků a zákeřnost proti nim stojících vojáků německých. Přestože se film nemohl vyhnout řadě propagandistických proklamací a dobové politické korektnosti (v Gunnově jednotce nechybí Brit, Francouz, černoch ani Ital, který prohlédl zákeřnost fašismu), jeho scénář je na velmi slušné úrovni. Totéž se dá navíc říci o ostatních složkách díla, herecké výkony nevyjímaje. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Humphrey Bogart je badass. Zatím co film, to skvělý herecký výkon. Tentokrát v roli seržanta Gunna, opět proti náckům (teď mě tak napadá - přežil obě dvě světový, zase badass!), spolu se svojí Lulu Belle (kobylka, potom mašinka) a hrstkou dalších frajerů zdrží 500 mužů bez tanku tak dlouho, že to zvrátí průběh bojů o severní afriku a starý lišák R. ve finále dostane na prdel. Je potřeba ještě vyzdvihnout poměrně známého Rexe Ingrama a večnýho taliána (filmovýho) Josepha Naishe, jež byl dokonce nominován na AA za vedlejší roli. Dobrý film. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Doposud jsem znal pouze mladší verzi z roku 1995, která se mi v mém dětství líbila. Původní film s legendárním Humphreym Bogartem však také nezklamal a v mnohém byl možná i o chloupek lepší. Dva srovnatelné snímky, kterým dávám stejné hodnocení. Nechybí tu slušná akce, dobrý námět a sympatičtí hrdinové. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo velice lákavě, ale pak to jen klesalo a nudilo. Humphrey Bogart byl skvělý herec a mám ho ráda za jeho drsnost, ale v tomhle filmu jsem si ani neuvědomila, že tam hraje a věřte nebylo to kvůli tomu, že to zahrál tak dokonale, že jsem ho ani nepoznala. Prostě příběh nemá nic zajímavého, jen střílení a to mě nebaví. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Sahara je dobovou oslavou amerických vojáků. Filmu je však třeba ke cti přiznat, že rozhodně nejen vojáků amerických, ale i britských, jednoho súdánce a navíc je v něm přívětivě vyobrazen i jeden Ital, neboť italský národ přeci není opravdový nepřítel, byl jen zblbnut Musollinim. V době vzniku filmu právě Itálie obracela směr a tak není divu. Němcům se však té cti, být zobrazeni jako normální lidé, ještě nedostalo. V roce 1943, ve kterém byl film natočen, se nedá čekat o mnoho víc než náborová agitka - těžko tvůrcům něco takového vyčítat. A přece to (dnes) dojem z filmu kazí. Slabé ***. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Tank použitý vo filme sa volá "Lulubelle" a ide o typ tanku M3 Lee. (westerns)
  • Humphrey Bogart nahradil Briana Donlevyho, ktorého už unavovalo hrať vo vojnových filmoch. Donlevy zase prevzal úlohu Bogarta v komédii Once Upon a Time (1944), ale vo filme sa nakoniec neobjavil. (Michal74)

Reklama

Reklama