Reklama

Reklama

Valachiho svědectví

  • Itálie Joe Valachi - I segreti di "Cosa Nostra" (více)
Trailer

VOD (1)

Joe Valachi, bývalý mafián, se ocitnul ve vězení. Rozhodne se stát hlavním svědkem v ostře sledovaném procesu s mafiánským bossem. Ve své výpovědi před kamerami postupně odhaluje celý svůj životní příběh, historii svého pádu do osidel mafie a zločinu… (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Standardně dobrý film, kde je standardně vše dobře zvládnuto, neodejdete od toho. Nejedná se o nějaký umělecký počin ale o zručně provedenou práci. Ch. B. tu není žádný batman ani mstitel jako v mnoha filmech, je to člověk, který napráskal mafii FBI. Je to můj oblíbený snímek z dětství a ani po letech mě nezklamal. Tedy doporučuji. ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Jak mi mohla tahle perla mého oblíbeného žánru tak dlouho unikat? Režie nebo scénář možná nejsou tak strhující jako u Kmotra nebo Mafiánů, ale vypovídající hodnota Valachiho svědectví je možná ještě větší. Rekonstrukce složité struktury a několik dekád probíhajících aktivit new yorské Cosa Nostry, natočená podle skutečných výpovědí korunního svědka, jenž porušil Omertu. Joe Valachi diváka postupně seznamuje se svojí cestou mafiánským světem, která je lemována těmi nejzvučnějšími jmény new yorského podsvětí a přibližuje charaktery, z nichž čerpali svoji inspiraci všichni slavní spisovatelé, režiséři ale i herní vývojáři zabývající se gangsterskou tematikou. Pro fanoušky naprostá povinnost. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Odpustil bych Youngovi stín Světového obchodního centra na pozadí nočního Brooklynu i další kiksy nepozorné skriptky, kdyby se děj držel historických faktů. A to nemluvím jen o časové rozháranosti, kdy se události, které od sebe dělí někdy i deset let, odehrávají doslova v jednom záběru, nebo komický fakt, že sedmnáctiletého i šedesátiletého Valachiho hraje 50letý Bronson lišící se pouze trochou šedin. Téměř všechno je tu špatně. Od Maranzanova odmítání drog jako zdroje příjmů mafie až po Valachiho motivaci k porušení omerty. Jako první letmé seznámení s historii Cosa Nostry možná, ale jen s přimhouřeným okem a slibem dalšího studia tematiky. Na druhou stranu, nelze tomu upřít slušné tempo, kterým se protáhne dějinami americké mafie, a nechybí tomu ani několik opravdu vydařených momentů. Jako třeba Valachiho žádost o ruku, kterou si pro sebe krade Bronson, přestože téměř nemluví. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Vypadlo ozubené kolečko z mafiánského strojku. "Časy se mění..., a dost rychle." Pomalu se začínají odírat rukavičky a zkracovat dlouhé prsty mafioso koncernu. Velká, počestná a hájená je rodina "knížat Cosa nostra." Jsem zavázán mlčením, morálním ortelem monopolu s ručením neomezeným. Pokud promluvím jazykem Jidášovým, shořím v plamenech pekelných. Navždy. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Filmy stejně jako lidé stárnou, v případě Valachiho svědectví naštěstí důstojně. U některých ohlédnutí do filmové historie mám pocit hořkosti a bolestného zklamání, tady se nic podobného nestalo. Ne, že by všechno šlapalo tak, jako v době vzniku, ale nadprůměrné herecké obsazení leccos zachraňuje. Jen je vidět, jaký je rozdíl mezi skutečným hereckým esem, za jakého považuju Lino Venturu, a mezi Charlesem Bronsonem, který, ať se na mě nikdo nezlobí, v mých očích je jen charismatickým typovým hercem, kterému nejvíc sluší role mlčenlivých zabijáků s minimální mimikou. Tady se po něm po hříchu požaduje charakterové herectví a Bronson někdy nestačí. Na nejlepší žánrovky své dekády Valachiho svědectví určitě nemá, ale pořád je to obstojná zábava. Celkový dojem: 70 %. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (9)

  • Skutečný Joseph Michael Valachi alias Joe Cago zemřel rok před uvedením filmu do kin v texaské věznici na infarkt. (krubi)
  • Při noční projiždce městem za plného provozu jsou kromě dobových automobilů z 30. let jasně vidět i běžné automobily, které bylo možné potkat na silnicích v roce 1972. (Saur.us)
  • Film se natáčel v New Yorku a ve studiích De Laurentiis v Římě. Natáčení začalo 20. března 1972. Scénář filmu vycházel z knihy „The Valachi Papers“ od Petera Maase, která je autobiografickou zpovědí Joea Valachiho (Charles Bronson). (classic)

Reklama

Reklama