Reklama

Reklama

Beowulf: Král barbarů

  • Kanada Beowulf & Grendel (více)
Trailer

Obsahy(1)

Krvavý příběh o bitvě válečníka Beowulfa s obrem Grendelem. V této moderní verzi anglosaské epické báje vede norský hrdina Beowulf (Gerard Butler) svou družinu na pomoc starému příteli, dánskému králi Hrothgarovi (Stellan Skarsgaard), jehož království je pustošeno Grendelem (Ingvar Sigurdsson). Jakékoli Beowulfovi pokusy o bitvu jsou však mařeny jeho odmítnutím bojovat. Poté, co se hrdina setká s tajemnou čarodějkou Selmou (Sarah Polley), začíná chápat, že obrova zuřivost je jen odpovědí na bezpráví, kterého se vůči němu král dopustil. Beowulf, který jako voják není vůbec zvyklý váhat, už ale není přesvědčen, že by obr měl zemřít. Bouřlivý příběh o pomstě, loajalitě, soucitu a odpuštění. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Príbeh je fan, Butler je najvýraznejší zo všetkých hercov, ale vyzerá to až príliš lacno. Sem tam nejakú tu atmosféru to má a celková výprava a kostýmy niesu zlé, ale pripadá mi to ako keby sa parta spolužiakov rozhodla natočiť najlepší historický-akčný-fatasy film bez peňazí. Chápem, že niektorým sa to páči už len s toho dôvodu, že je to fakt nehollywoodsky film, ale mne to pripadalo amatérske. Pekné prostredie, ale celkovo je to suché po všetkých stránkach a akcie tiež stoja za prd. Vlastne mi prišli niekedy až komické. 50% - 2* ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Tento film nevyniká obzvláštním kouzlem nebo atmosférou. Většina herců podává křečovité výkony (občas za hranicí parodie); Gerard Butler je pak univerzálním hrdinou z povinnosti. Pár zajímavých (ba jímavých) momentů se ovšem najde. Takže 2 hvězdy za promarněnou šanci, která sice neurazí, vyloženě neotráví, ale také nepobaví, o nadšení nemůže být ani řeči (osobně mám stále nejraději Vikingy, byť se jedná o velice volné zpracování grendelovské legendy). Je cosi zakletého v království dánském, tudíž se vyplatí přečíst předlohu a nespoléhat na chabé pohyblivé obrázky. Úmysly byly nejspíše čisté jak voda z ledopádu, leč na výsledku to není příliš patrné. Nu, což. Nežádám megalomanské projekty, nicméně existuje určitá mez oddělující střízlivou filmařinu od užmoulaného snažení. Škoda slov? Možná. Prostě je mi počinu Beowulf & Grendel líto (nápad ohledně msty nespravedlností stíhaného vyvrhela je totiž dobrý). ()

Reklama

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Béčkové zpracování známé severské báje, které zpočátku vypadá dost katastrofálně, ale postupně nabírá na kvalitě. Moje hodnocení se tak v průběhu filmu pohybovalo mezi odpadem při úvodní scéně se zabitím Grendelova otce (po které jsem tento film při prvním pokusu o zhlédnutí dokonce vypnul) a téměř čtyřmi hvězdičkami v závěru. To, co nejprve vypadá jako ryzí amaterismus, se časem přetaví v zajímavou syrovost, která mi přijde mnohem příjemnější než digitální přeplácanost hollywoodských filmů inspirovaných bájemi. Postupně se také zlepšují dialogy i samotný příběh, navíc potěší záběry krásné krajiny. ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

75% - Byl jsem připraven na zdlouhavou, nudící, vlekoucí se, nízkorozpočtovou severskou legendu. Nedostal jsem nic takového. Tempo filmu bylo sice pomalé, rozpočet byl malý, ale přesto jsem se dočkal pěkných kostýmů, jednoduchého, ale poutavého příběhu, velmi dobrých herců a hudby pro legendu jako stvořenou... ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Výborné zpracování staroanglického eposu. Žádné přehnané efekty a dlouhé vleklé souboje. Přesně ve stylu staré literatury. Hrdina vytáhne meč, a rychle zabije. Tento film se drží duchu eposu, postava čarodějky je sice navíc, ale dává filmu oživení. Do toho krásná islandská krajina a výborná hudba, kterou složil Hilmar Örn Hilmarsson. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (5)

  • Přestože se příběh odehrává na území dnešního Dánska, většina natáčení probíhala na Islandu. (Ajka1)
  • Vo filme sa niekoľkokrát spomína slovo Kelt. Avšak slovo Kelt, označujúce obyvateľa Britských ostrovov, sa až do osemnásteho storočia nepoužívalo. (misterz)
  • Grendelův otec (Spencer Wilding), čarodějnice Selma (Sarah Polley) a Grendelův syn se v původní básni neobjevují. Tyto postavy byly vytvořeny speciálně pro film. (Ajka1)

Reklama

Reklama