Reklama

Reklama

Speer a Hitler

(seriál)
  • Německo Speer und er (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Scénárista a režisér Heinrich Brelör se představil v roce 2001 trilogií Bratři Mannovi – román století, ve které unikátním způsobem spojil historické archivní dokumenty, výpovědi zúčastněných a hrané pasáže. Projekt získal řadu významných uznání včetně prestižní televizní ceny Emmy. Ve své minisérii z roku 2005 Speer a Hitler se autor věnuje postavě nadějného architekta, blízkého Hitlerova spolupracovníka, patřícího k duchovní elitě Třetí říše, Albertu Speerovi. Tento muž byl v Norimberském procesu odsouzen na „pouhých“ 20 let, zatímco nad ostatními důležitými aktéry Třetí říše byl vynesen rozsudek smrti. Hrané pasáže, prokládané unikátními záběry a nahrávkami i výpověďmi tří dětí Alberta Speera, se mj. snaží odpovědět na otázku, jaký díl viny nesl na svých ramenou tento člověk. Broelörova „dokudramatická“ mozaika se snaží vyvrátit všechny mýty a polopravdy, vytvořit celistvý a pravdivý portrét člověka, nadaného architekta, spořádaného otce rodiny i muže, který významným způsobem ovlivnil dějiny. (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

filmharmony 

všechny recenze uživatele

...představit si celou mašinérii nacistů je asi velmi složité... od vůdce přes jeho kamarády, vojáky mrznoucí u Stalingradu až po výkonné síly, které musely dobíjet umírající v plynových komorách... pochopit vinu jedince v soukolí II. světové války je asi nemožné... v nějakou chvíli musel každý svou rekapitulaci udělat každý sám... seriál se snaží být objektivní, ale pro mě vyznívá naprázdno... genialita v moci Vůdce přerůstající ve vloastní velikost nějak mizela mezi jednotlivými záběry... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Dokumetární miniseriál o jednom z nejzasloužilejších mužů Třetí říše, budovateli zbrojní výroby Albertu Speerovi, jenž si stačil užít i Norimberský proces, kde tvrdil, že přes svoje kamarádství s Hitlerem o genocidě nic nevěděl. Silně mě šokovalo, kdo si v tomto filme zahrál Dolfiho - Tobias Moretti z Komisaře Rexe! ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Vy Rusi ste predsa taktiež čítali Hitlerov Main kamf, keďže vyšiel pred rokom 39, v dobe keď ste podpísali pakt o neútočení..." Film o najsympatickejšom a najrozumnejšom nacistovi, ktorý v Norimbergu ako jediný oľutoval svoju minulosť a bol pripravený za to niesť zodpovednosť ma lákal už dlho. Túto dokumentárne pojatú drámu som konečne mohol vidieť na STV2. Netušil som, že celý 3-dielny film je z Norimbergu a jeho mega procesu a iba prestrihmi a spomienkami sa vraciame v čase. Odhalíme Speerov rodinný život, jeho stretnutia s Hitlerom i jeho pobyt v Norimberskom väzení, kde je spolu s ostatnými nacistami a samozrejme je tu samotný súdny proces. Film je občas prerušený rozhovormi so Speerovými skutočnými deťmi, dnes už dôchodcami. Veľmi ma zaujalo, že jeho syn, rovnako s menom Alebert Speer je tiež architekt...To som nevedel. Film sa snaží byť hodnoverný a o postave A. Speera sa dozviete všetko podstatné. 80%. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Velice poučný seriál. Překvapilo mě pojetí Hitlera-milej týpek, ale ke Speerovu příběhu se hodil. Bohužel Moretti je coby Hitler přesvědčivej tak z poloviny. V prvním díle je nemastný neslaný, ale coby šílený vůdce z bunkru, schovaný neustále ve stinu, z něhož jsou hlavně vidět oči-to je nezapomenutelné. Jinak se zbylí herci (hlavně představitel Heese) opravdu snaží a hrají jak jen to nejlépe jde. Hlavní silou však je mix hraných pasáží a skutečných dokumentárních záběrů a výpovědí dětí samotného Speera. To dohromady dělá tento dokumenární seriál nadprůměrným a hodnotným dílem, který nenudí i na vícero podívání. A jeho autoři by mohli tímto způsobem vystihnout i jiné potentáty Třetí říše. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Hitlerův architekt, ministr zbrojního průmyslu. Tak vstoupil Albert Speer do dějin. Pracovitý technokrat plný ambicí v Hitlerovi našel svého Mefista. Stejně jako mnoho dalších mu zasvětil svou duši. Nechal se opájet slávou v závětří Führerových křídel. Aby se zavděčil, neštítil se ničeho. Ve své knize „V srdci Třetí říše“ odhalil mnoho pikantností z života nacistické smetánky, večerů na Berghofu a Hitlerova soukromého života. Byl nejblíže tomu, co by se dalo nazvat Hitlerův přítel. Ačkoli se ve svých pamětech maximálně snažil distancovat od Hitlera a ubránit se sentimentu, jsem přesvědčen, že za svou slávu mu zůstal do smrti vděčný. I jeho prohlášení nakladateli Siedlerovi na jeho otázku: "Kdybyste měl možnost žít ještě jednou, byl byste raději hodným a ušlechtilým architektem v Heidelbergu, nebo zvolil svůj minulý osud?" odpovídá: "Prodělal bych to ještě jednou. Ještě jednou sláva a moc, ještě jednou potupná ostuda, ještě jednou zločin a ještě jednou cesta do dějin." ____ Z tohoto pohledu jasně vyplývá, že Speer považoval svoje temné slavné roky vyměněné za 20 let kriminálu, za dobrý obchod. A to nechci spekulovat, nakolik jde o sentiment nad zážitky z mládí, neomezených možností a ambic, nerealizovaných staveb. Ani na okamžik nepochybuji o tom, že pokud by se znovu setkal s Hitlerem, padl by mu do náruče bez mrknutí oka. Pojem „hodný“ nacista tak zůstává prázdným morálním symbolem, ale tolik nutným pro přežití zbytku válečné generace. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama