Reklama

Reklama

Splice

  • Česko Spletenec (více)
Trailer 1

Genetičtí inženýři Elsa a Clive tajně provedou experiment, jehož výsledkem je kříženec člověka a zvířete. Je to úžasné a podivně krásné stvoření, které by mohlo v moderní medicíně způsobit revoluci, pokud ovšem předtím nezničí lidstvo. Clive (Adrien Brody) a Elsa (Sarah Polleyová) se specializují na propojování DNA různých zvířecích druhů a vytvářejí tak fantastické nové hybridy. Nyní se chystají k experimentu, jehož výsledek by mohl způsobit revoluci ve vědě a medicíně, hodlají totiž propojit zvířecí a lidskou DNA. Farmaceutická společnost, která jejich výzkum financuje, jim však experiment zakáže. To ale zvídavé genetické inženýry nemůže zastavit, Clive a Elsa se přesunou do podzemí a kvůli své ctižádostivosti riskují kariéru. Výsledkem experimentu je Dren, úžasné a podivně krásné stvoření, které je neobvykle inteligentní a nečekaně fyzicky vyvinuté. Dren předčí jejich nejdivočejší sny. Ovšem jak roste a v abnormálně zrychleném tempu se učí, hrozí, že se její existence stane nejhorší noční můrou... (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (439)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

(Varování: Pokud se chcete vyhnout několika málo spoilerům, čtěte následující věty až po zhlédnutí filmu.) ... Cronenberga v komentáři nelze nezmínit - to bych nesměl vidět všechny jeho důležité filmy. Potíž je v tom, že v jeho snímcích čekáte jistou úchylnost už od začátku, protože atmosféra je v nich tak nastavená. Splice se dlouho tváří jako luxusní sci-fi horror bez postranních úmyslů, přičemž horrorové momenty jsou dlouho jen (velmi kvalitně) naťukávány. K žádné katarzi v tomto směru však stále nedochází, a přednost dostává psychologická linka příběhu. Divák se s tím (přes tu a tam se objevující znepokojivé náznaky) již pomalu smiřuje, když zničehonic dostane masakrální (a typicky cronenbergovskou) scénu předváděčky Freda a Ginger. A když se do toho Dren začne nebezpečně často ohánět svým ocasem se smrtícím ostnem, konečně se zdá, že horror může začít (i když v této fázi je možná už trochu pozdě). Jenže... Nyní přichází ona část filmu, kvůli níž si Splice vysloužil tak negativní odezvu u většinového publika. A nutno dodat, že právem. Ne že by ono souložení s mutantem bylo samo o sobě tak odpuzující - vždyť právě tento (opět cronenbergovský) prvek jistě vzbuzuje zvědavost u těch, kteří se nevyhnuli spoilerům. Problémem je, že tomu jednoduše nelze uvěřit. Podlehli byste snad svádění tvora, kterého jste od začátku piplali takřka jako vlastní dítě, a ten tvor teď vypadá jako něco mezi plešatou ženskou a klokanem? Leda snad by to bylo dovysvětleno tím, že mutant toužící po páření vylučoval nějaké afrodiziakum, díky němuž se mu podařilo vědce v podání Adriena Brodyho obloudit. O tom však ve filmu není ani zmínka. Takže tu máme jediné možné vysvětlení: Ten vědec je čistý úchyl. Finální část (od pohřbu, přes strašidelné "Inside... You", až po závěrečné titulky) je ovšem vynikající. Chápu všechny, kdo Splice nadělili čtyři hvězdičky - sám jsem o tom uvažoval. A tady, jako malý bonus, máte rozhovor s představitelkou Dren, po jehož zhlédnutí začínám možná trochu chápat Adriena Brodyho: http://www.youtube.com/watch?v=VQFeCLBU0Hg :-) ()

Webb 

všechny recenze uživatele

První půl hodina by ještě ušla, sice skoro žádná atmosféra, alespoň však snaha o vykreslení ústřední dvojice. Potom se to začalo táhnout, násilně roubovat na kmenový příběh až moc umělé, tupé větve a celý scénář čím dál tím víc sklouzával do svého hloupoučkého základu. Konec tomu pak nasadil korunu. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Atmosférický a výborně zahraný psychologický thriller se sci-fi prvky, ale bohužel s námětem trochu nedotaženým. Od celého příběhu jsem totiž očekával trochu víc. I když vztah mezi hlavní dvojicí byl celý film budován skvěle a celý film se buduje celkem dobrá atmosféra, tak to plyne celé docela pomalu a navíc do dosti tupého finále, které jako by vypadlo úplně z jiného filmu. Ten u mě pohřbil i celou tu poctivě budovanou atmošku. Ale i tak se jedná o docela zajímavý přírustek do žánru. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Zajímavá zrůdička, která měla něco do sebe, ale to je tak vše. Pár scén docela ušlo, atmosféra žádná a děj také žádný zázrak. Na uspání ideální horor, nebo spíš unavení. Neusnul jsem. To ale díky scéně, kde si to zrůdička rozdávala s Adrienem Brodym. Řekl bych, že šlo o nejnapínavější scénu z celého filmu .. 4/10 = 42% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nevim, na co tu vsichni tak nadavaj, me to nijak nesralo. Sice je fakt, ze nez horor to spis pripomina drama, nicmene drama radne uchylny a atmosfericky, takze se mu da odpustit i tech par stupidnich scen a nijak originalni pribeh. Na zaver to navic precejen nadech hororu ziska. Co se tyce hercu, Brody je zaruka kvality a prekvapila me Chaneac, ktera, ackoliv trikama (a to docela povedenejma) hodne zmenena, stejne dokaze bejt jako mutantka vcelku sexy. Sice jsem dostal neco jinyho, nez jsem cekal, ale i tak jsem se u filmu solidne bavil. Lepsi 3*. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (21)

  • Snímek měl premiéru 6. října 2009 na filmovém festivalu Sitges. Získal zde cenu za "Nejlepší speciální efekty" a cenu za "Nejlepší filmu roku". (Terva)
  • Vlasy Vincenza Nataliho počas natáčania zošediveli, zrejme preto, že išlo o tak vyčerpávajúce natáčanie. (belinko)

Související novinky

Neuromancer má lepšího režiséra

Neuromancer má lepšího režiséra

10.05.2010

„Bible kyberpunku“ z pera Williama Gibsona se už pěkných pár let chystá na plátna kin. Když bylo ohlášeno, že ji bude režírovat Joseph Khan (tvůrce šílenosti Torque – Ohnivá kola) a hlavní roli si… (více)

Reklama

Reklama