Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mít vždy dobrou trefu a zůstat naživu, o to tady vlastně běží... Jason McCullough dávno plánuje svůj odjezd do Austrálie, a jen shodou okolností se pak na cestě náhodou ocitne v městečku zlatokopů Calendar, kde zrovna příliš nevládne klid a pořádek. Spíše si tam každý dělá, co chce a často přitom jde o život. Místní starosta Perkins s dalšími zástupci právě hledají náhradníka za zabitého šerifa. Vhodným kandidátem se díky svému přesvědčivému umění pistolníka stává Jason. Ten pak spolu s vykutáleným pomocníkem Jakem začne řešit po svém problémy s pořádkem ve městě. Na prvém místě se musejí vypořádat s místní bandou zločinců… Divácký, komediálně laděný western natočil herec, scenárista a režisér Burt Kennedy, tvůrce snímků Honáci, Vůz plný zlata, Vlakoví lupiči. Jeho příběh využívá klasických westernových prvků a situací s komediální nadsázkou, vtipem a humorem. Úlohu neohroženého Jasona McCullougha ztvárnil James Garner (známý z filmů Velký útěk, Souboj u El Diablo, Grand Prix, Vesmírní kovbojové a Maverick). (Česká televize)

(více)

Recenze (129)

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Výborná westernová komédia s jednoduchou zápletkou nastolenia poriadku v mestečku na divokom západe. Produkcia a scenár sú výborné. Jason, ktorý prijme dočasne prácu šerifa, pretože ako on hovorí "je na ceste do Austrálie", nie je žiadny tvrdý chlapík. Zato však rieši všetky problémy s humorným nadhľadom. James Garner túto úlohu zvládol na jednotku a ostatní herci mu výborne sekundujú od Joan Hackett v úlohe šarmantnej Prudy, Jacka Elama stelesňujúceho prihlúpleho šerifovho pomocníka až po predstavených mesta. ()

da-a 

všechny recenze uživatele

Kterak tajemný cizinec, mířící do Austrálie, zakotvil v prohnilém westernovém městečku a jal se konat pořádek. Kdo ví, jak moc mě tyto komedie z Divokého Západu ještě překvapí. Kulisy, v nichž by se dalo rozehrát slušné pistolnické dráma tentokrát slouží jako dokonalé místo pro nekomplikovaný, ale mnohdy chytrý humor, ve kterém se mísí slovní, fyzické i satirické výpady nikdy neminuvšího Jamese Garnera a jeho věrného sidekicka Jacka Elama. Některé scény jsou pojaty v "cartoon" stylu, jiné lehce parodují ustálená westernová klišé. Protože mě film zastihl s nekrytými zády, užil jsem si ho o to víc. Doporučuji nejen těm, kteří jsou unaveni z věčně vážných tváří pistolníků. ()

Reklama

Pecival 

všechny recenze uživatele

Žádná velká řachtanda, ale příjemná, úsměvná pohodovka určitě. Hlavně díky parádnímu Garnerovi, kterej si střihl svýho flegmatickýho šerfia fakt s chutí. Ale během druhé půle už trochu dochází dech a film tak nějak doklopítá do cíle ze setrvačnosti. Takže je to tak mezi, nakonec dávam za čtyři díky možnosti vidět Harryho Morgana taky někde jinde. ()

dawexx 

všechny recenze uživatele

Tuhle westernovku mám hrozně rád. Dodneška máme doma kazetu z vysílání z ČT2 někdy z roku 93. James Garner se elegantně vysmívá všem svým předchozím hrdinům a dělá to s grácií a vtipem. Jako šerifovi s cestovatelskou horečkou ("Já jsem vlastně na cestě do Austrálie") mu zdatně sekunduje Jack Elam v roli jeho trochu přitroublého zástupce, Walter Brennan jako cholerický taťka, Bruce Dern v roli jednoho z jeho tří synů Joea (a toho nejsmůlovatějšího, který se zrovna nechá tak hloupě zatknout novým šerifem), Kathleen Freeman jako drsná, romantická a vztahovačná Prudy a v neposlední řadě plukovník Potter alias starosta Harry Morgan. Super, co dodat! ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Američania sa snažia odľahčiť svoj žáner parodovaním klasických scén westernov a postavou šerifa, ktorý v mestečku zakotvil len dočasne pred cestou do Austrálie a s božským flegmatickým kľudom rieši všetky problémy. „Máte sudcu?“ „Nie, ale môžeme nejakého zvoliť.“ Takto sa v Amerike stal každý odborníkom na všetko. Hviezdy strhávam za kameru a predvídateľný dej. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Před natáčením došlo málem k právní potyčce, kdy se scénář dostal do rukou konkurenčního studia Paramountl, jenž hrozilo sporem kvůli totožnému začátku filmu, který měl jejich snímek Paint Your Wagon (1969). Spor nakonec "vyšuměl". (Terva)
  • Nevěstinec „Dům madam Orr“ je zajímavou slovní hříčkou; zdá se, že jde o rafinované šťouchnutí do Williama T. Orra, manažera Warner Bros., s nímž měl James Garner spory. (sator)
  • Pocta seriálu Gunsmokeovi (od r. 1955). Na zdi ve vězení je plakát hledaného Bena Silase. Stejný plakát visel na zdi vedle dveří v mnoha epizodách seriálu Gunsmokeovi. (sator)

Reklama

Reklama