Reklama

Reklama

Režisér Marc Rothemund není první, kdo na filmové plátno převedl drama posledních dnů členů ilegální skupiny Bílá růže. Na začátku 80. let vznikly dva filmy inspirované těmito událostmi, jejichž autory byli režiséři Michael Verhoeven a Percy Adlon. Rothemundův snímek předčí tyto poměrně akademické filmy tím, že režisér si za ústřední hrdinku vybral postavu Sophie Schollové, skrze niž se mu daří drama sugestivně přiblížit. Tomuto silnému filmu o osobní statečnosti několika mladých studentů dominuje autentický projev Julie Jentschové v hlavní roli. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (157)

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Další dokonalá ukázka toho, jak se Němci ve filmech vyrovnávají se svou minulostí. Před morální odvahou Sophie Scholl v podání skvělé Julie Jentsch smekám, a smekám taktéž před scénáristou a režisérem, kteří tenhle příběh ustáli, aniž by ve vás zanechávali pocit, že vám právě někdo odpřednášel nudné kázání. Zní to divně, ale je to skvělá směs dramatičnosti a vyrovnanosti, obzvláště při rozhovorech mezi Sophií a Mohrem. Vynikající! ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé téma - boj proti nacizmu a za ukončení války uvnitř samotného Německa, je hlavním kladem tohoto filmu, který pro mě nebyl zpracován nijak výrazně dobře. Herecké výkony mi přišly dost průměrné včetně tolik vychvalované Julie Jentsch, lepší byl jen soudce a ten třetí odsouzený, a samotné zpracování bylo hodně televizní. Nicméně jako film ukazující i jinak smýšlející němce je to příjemné osvěžení v pohledu na druhou světovou válku. ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Komornější válečné drama, které ale těží ze své komornosti maximum. Nedokáži si představit, že to šlo natočit lépe. S hlavní protagonistkou jsem se naprosto sžil a fandil jí. Kamera se od hlavní hrdinky vlastně vůbec nehne, a tím jen podpoří ono psychologické propojení, které mezi mnou a hlavní protagonistkou vzniklo. Obrovský palec nahoru a plný počet hvězd. Toto drama jen tak nezapomenu, protože nezapadne za jiné podobné. 85% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dôkaz, že sa stále dá nakrútiť z dôb DSV niečo inovatívne a myšlienkovo poučné. Filmy, ako tento alebo Valkýra nám nakoniec o vojne, ale hlavne myslení nemeckého národa povedia viac, ako nejaká dobrodružná akčná rekonštrukcia niektorej z bitiek. Nenarážam tým na Dunkirk, len aby bolo jasno. Otákzy typu, aká je podstata slobody slova a demokracie, podané prostredníctvom výsluchov, majú neuveriteľný náboj. Pritom vyšetrovateľ v porovnaní so sudcom pôsobí relatívne rozumne, on si iba robí svoju robotu a iný, ako zažitý názor, vysloviť nemôže. Navyše sa tieto rozhovory odohrávajú vo dvojici, čo skvele kontrastuje so súdom, kedy sudca prehovára k desiatkám členov strany a tomu je prispôsobená aj jeho rétorika. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Film se stal výmluvnou poctou Sophii Schollové, působivou výpovědí o osudu neobyčejně čisté a statečné dívky, která se spolu se svým bratrem a dalšími členy odbojové skupiny "Bílá růže" postavila nenásilnou formou proti zlu ve své vlastní zemi ... a tak nemám chuť rozmazávat pár detailů, které mně úplně neseděly - na celkové vyznění snímku stejně neměly podstatný vliv. Julie Jenschová v hlavní roli působila křehce a zároveň odhodlaně - z jejího prostého, neokázalého, civilního projevu vyzařovala vnitřní síla a přesvědčení ... a taky víra, která Sophii pomohla jít i na smrt. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Některé scény byly natočeny v Praze na Právnické fakultě. (teleci_maso)
  • Scéna popravy bola, ironicky, natočená v márnici. Julia Jentsch spomínala: „Bol to šok, najmä ten zápach. Nikdy predtým som niečo také necítila. Bolo mi to veľmi nepríjemné. Ale je tam tím a niekto si dá aj sendvič... Je to groteskné." (Arsenal83)
  • Některé scény byly natočeny na Univerzitě v Mnichově, tedy na skutečném místě, kde byli Sophie a Hans Schollovi zatčeni. Náměstí před Univerzitou se jmenuje "Náměstí sourozenců Schollových". (pUnck)

Reklama

Reklama