Reklama

Reklama

Strážce duší

(seriál)
Krimi / Mysteriózní
Česko, (2005–2009), 11 h 51 min (Minutáž: 52–76 min)

Scénář:

Arnošt Vašíček

Kamera:

Peter Beňa

Hrají:

Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová, Ladislav Frej st., Jan Šťastný, Markéta Hrubešová, Ilja Racek, Adrian Jastraban, Jana Hubinská, Luděk Randár, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Série tajuplných příběhů se Zuzanou Norisovou a Lukášem Vaculíkem v hlavních rolích. Žánrově se seriál pohybuje na pomezí detektivky a napínavého thrilleru s prvky tajemna, ale i jemného humoru. Sympatická dvojice, spisovatel Armín a studentka Katka, v něm pátrá po záhadách minulosti i současnosti. Do nečekaných souvislostí se v nich dostávají záhady z dávné minulosti s příběhy zcela současnými. (Česká televize)

(více)

Recenze (200)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem zatím pouze 3. díl (neviditelný zabiják), ale je mi naprosto jasné, že není potřeba dívat se na další. Tak jednoduchoučký scénař bych snad vymyslel taky, naprosto jednoduché... Chvílemi se film tvářil jako Ordinace v r.ž. nebo podobná pí..vina, a chvílemi zase jako jakoby horor. Mám obavu, že prostě filmy s podobnou tématikou češi točit neumí. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Pokus o česká Akta X? No, pokud by se to tak halasně v našich periodikách tehdá neproklamovalo (což považuji za chybu), bylo by to lepší. Osobně toto považuji za příjemnou záležitost, kde ústřední dvojice je mi opravdu sympatická (a to nepatřím k fanouškům zpěvanek typu Norisová, ne nemá fakt nic společného s Chuckem...škoda:( a tak vůbec.;-) Zázrak se nekoná, ale průser, též ne. ()

Reklama

Ravi 

všechny recenze uživatele

Atmosferická, místy perfektně mystická detektivka na pokračování, u které jsem se nenudil, i když mi její logika a rozuzlování k srdci nepřirostlo. Ale teď si tak říkám, že je vlastně fajn, že u nás takový seriál vznikl. Pravdou je, že u nás je toto vzácnost, a tak ji musím ocenit. Triky nic moc, chybky se vloudily i jinde, ale cekově 65% = 3/5 ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 6/10 Hudba 7/10 Efekty 7/10/// +Lukáš Vaculík a Zuzana Norisová, občas slušné napětí a záhadno, některé příběhy byly opravdu nápadité a poutavé -byl to pořád jen takový mírný nadprůměr/// Česká Akta X, to vám řekne asi každý. Poprvé když to dávali jsem to minul, při opakování jsem si to nechtěl nechat ujít. Jsem rád, že to má jen 13 částí. Na druhou stranu jsem měl dojem, že se to aspoň trošku zlepšuje a hlavně na postavy a způsob vyprávění jsem si zvykl, takže kdyby to mělo 3x9 částí, vůbec by mi to nevadilo. Fakt škoda, že se to neuchytilo./// Celkem 66%/// ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nejdříve pár postřehů: A: Zuzce Norisové krátké vlasy prostě nesluší, takže mě potěšilo, že ve většině dílů je měla delší. B: Intro k první sérii by bylo vhodné do nějakého seriálu někdy v 80. letech, dnes je spíše k smíchu. C: David Suchařípa tu měl velice náročnou úlohu :-) _____ Tolik pár mých postřehů. Strážce duší je seriál, jehož díly jsou většinou vyrovnány, co se týče kvality. A určitá kvalita tu je, protože z hlediska toho, čím Češi poslední dobou zaplavují televizní obrazovky (VKV, Ordinace), je tohle svěží vánek, mezi jinak zatuchlým vzduchem. Sice není zas tak dobrý, ale v porovnání s výše uvedenými by si zasloužil Zlatý Glób. K obsazení prakticky nemám výtek. Je mi totiž zcela upřímně šumák, že Zuzka neumí tak dobře hrát, protože to je jedna z mála, u které mi to zas tak nevadí. Vaculík má taky nejlepší léta za sebou, je to ale pořád velký sympaťák, takže nepůsobí (alespoň na mě) trapným dojmem. A takhle by se dal označit tento seriál, který není vynikající, ale je minimálně sympatický. Za mě neurážející průměr. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (53)

  • O tématu věnovaném tomuto příběhu sepsal autor scénáře Arnošt Vašíček samostatnou knihu „Největší tajemství templářů“. (sator)
  • Příběh o krutém správci Aloisovi Ulrichovi (Pavel Kočí) je z části pravdivý. Dle kroniky města Žďáru nad Sázavou měl být správce zlý člověk, k lidem se choval povýšeně a krutě. Zemřel v roce 1817 na nervovou horečku. I po smrti se měl zjevovat jako duch v děsivém vzezření, dokonce údajně zapříčinil smrt čeledína ze statku, který Ulrich před svou smrtí spravoval. Nakonec město zavolalo jihlavského kata, který hrob exhumoval a na mrtvole, která nejevila známky rozkladu, provedl protivampirické opatření – sťal mu hlavu a do úst mrtvého správce nasypal mák. Traduje se, že od mrtvého Ulricha by tak měl být pokoj tolik let, kolik zrnek máku bylo do hlavy nasypáno. (Nick321)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama