Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Tato čtyřdílná minisérie je adaptací stejnojmenného románu od Elizabeth Gaskell. Do průmyslového města Milton na severu Anglie přijíždí z pořád ještě starosvětského jihu se svými rodiči Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe), která zde poznává úplně jiný, moderní způsob života. Najde si přátele mezi dělníky a setkává se také s charismatickým továrníkem Johnem Thorntonem (Richard Armitage), ke kterému cítí nejprve silnou antipatii pro jeho někdy až hrubé chování k jeho zaměstnancům, ale později poznává, že nic není jen černé a bílé... Film se zabývá také spory mezi majiteli továren a jejich zaměstnanci, stávkou a vznikem prvních odborů. Po uvedení série v Británii bylo BBC, které sérii vysílalo, nuceno zrušit diskuzní stránky k tomuto seriálu, protože byly zahlceny nadšenými ohlasy žen, které okouzlil představitel hlavní role. (maku1304)

(více)

Recenze (89)

Greg25 

všechny recenze uživatele

Dokonalá atmosféra, vynikající herci - zejména charizmatický Richard Armitage a vynikající Daniela Denby-Ashe (sitkom Moje rodina). Elizabeth Gaskell je autorkou jejíž předností je vykreslení postav, doby i atmosféry (u nás to můžeme poznat pouze na jejím románu Mary Bartonová a nově také na Alici a jejích mužích či Hříšné Lizzie (kratší díla v jedné knize) , jiné její knihy zatím (duben 2010) nebyly přeloženy do češtiny) a tento seriál se drží pevně jejich šlépějí a nabízí kvality románové předlohy. Nezbývá než smeknout, takovýchto historických seriálů s vypovídající hodnotou a v dané kvalitě je poskrovnu a když se už objeví, tak jsou zpravidla britské produkce - tímto děkuji britským tvůrcům. 100% ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Aj keď kvalitných seriálov z dielne BBC som už videla veľmi veľa, stále ma neprestáva udivovať ten dokonalý spôsob spracovania príbehov, vynikajúci výber hereckého obsadenia a spôsob rozprávania príbehov. A vždy sa nájde aj taký, ktorý ma nadchne a prekvapí nadmieru, a sem patrí aj tento seriál. Priznám sa nepoznám doposiaľ knižnú predlohu (chystám sa túto chybu čo najskôr napraviť), ale nemyslím si, že by prečítanie knihy malo mať nejaký vplyv na to, že túto minisériu zaradím k mojim srdcovkám. Príbeh možno trochu vzdialene pripomína Pýchu a predsudok od Austinovej, ale čo sa týka obsahu zdá sa mi oveľa prepracovanejší, najmä čo sa týka postupnej premeny hlavnej hrdinky, pretože tu na rozdiel od P&P nedochádza len k zmene postoja voči určitému človeku, ale aj k prerodu celej osobnosti v oveľa zaujímavejšej a dramatickejšej forme. Už teraz viem, že tento seriál si onedlho po prečítaní knihy, určite pozriem znova! ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Krásna výprava a slušná dobová atmosféra - to sú pevné základy, na ktorých tento mini seriál stojí. Aj herci boli slušní. Na druhú stranu by som mal výhrady k obsahovej stránke - niektoré situácie ako i riešenie problémov mi prišli dosť zvláštne a akoby nasilu vymyslené len preboha aby to dokopy dávalo nejaký zmysel. Postaviť pointu na obyčajnom nedorozumení, ktoré sa dá vysvetliť za pár sekúnd sa mi zdá až príliš lacné. Alebo možno som len chlap, a toto je niečo skôr pre ženy. Vďaka formálnej stránke to ale na ten slabší nadpriemer stačí. 70/100 ()

Raketka29 

všechny recenze uživatele

Bez mučení se přiznávám, že jsem po tomto titulu sáhla hlavně díky Richardovi, kterého prostě miluji. Dalším důvodem byl fakt, že minisérie je z dílny BBC a ta umí historické pořady dělat pořádně. Díly jsem si pustila ihned za sebou a vytvořila si tak 4hodinový film a víte co? Mě se to moc líbilo, Richard je naptosto úžasný a na pozadí stávkujících dělníků ke všemu neodolatelný. Abych se tu nerozplývala pouze nad ním. BBC se opět povedlo zachytit krásu a hnus smetánky a krásné nitro pracující třídy. Dobře strávené 4 hodiny, hlavně těmto pořadům se nedá odpárat závěrečné "aaaach". Je to důkaz jak poutavě se dá natočit "film" na který koukáte 4 hodiny abyste si počkeli na závěrečný polibek. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Tento skvělý seriál BBC je austenovsky romantický i dickensovsky dramatický a já si ho mohu pustit vždy, když jiný film selže. Tyto bezdotykové romance, kde hrají hlavní roli pohledy a gesta, nikdy nezklamou. Působivá hudba, prvotřídní výprava, fascinující kamera se záběry šedivé nevlídné severské továrny v kontrastu s barevnou jižní přírodou, brilantní výkon charismatického Richarda Armitage a poutavý příběh, jsou hlavními devizami filmu. Méně známí herci dodávají snímku na věrohodnosti. Hlavní hrdinka Margaret patřila sice do vyšší společnosti, ale její sociální cítění ji získalo řadu přátel z nižších vrstev. Není z mého pohledu tak půvabná, jak by měla v tomto případě být, ale ne všechny Angličanky patří mezi světové krásky a před sto lety tomu sotva bylo jinak. Myslím, že i se svým chladným zdrženlivým hereckým projevem sem dobře zapadla. Ale i tak hlavní podíl na úspěchu tohoto snímku má Richard Armitage, protože kdykoliv vstoupí do děje, všichni ostatní přestávají pro mne existovat. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (21)

  • Leonards (Russell Mabey) byl podle původního díla námořník sloužící s Frederickem Halem (Rupert Evans) na stejné lodi. (rhiannon)
  • Všechny květy žlutých růží byly umělé. Naopak jiné rekvizity, např. prasečí hlavy, byly pravé. Někteří lidé ze štábu díky natáčení v zápachu odmítali jíst maso, a tak se ušetřilo na jídle. (rhiannon)
  • Závěrečná scéna z nádraží je umístěna symbolicky do půlky cesty mezi Miltonem a Londýnem. (rhiannon)

Reklama

Reklama