Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Tato čtyřdílná minisérie je adaptací stejnojmenného románu od Elizabeth Gaskell. Do průmyslového města Milton na severu Anglie přijíždí z pořád ještě starosvětského jihu se svými rodiči Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe), která zde poznává úplně jiný, moderní způsob života. Najde si přátele mezi dělníky a setkává se také s charismatickým továrníkem Johnem Thorntonem (Richard Armitage), ke kterému cítí nejprve silnou antipatii pro jeho někdy až hrubé chování k jeho zaměstnancům, ale později poznává, že nic není jen černé a bílé... Film se zabývá také spory mezi majiteli továren a jejich zaměstnanci, stávkou a vznikem prvních odborů. Po uvedení série v Británii bylo BBC, které sérii vysílalo, nuceno zrušit diskuzní stránky k tomuto seriálu, protože byly zahlceny nadšenými ohlasy žen, které okouzlil představitel hlavní role. (maku1304)

(více)

Recenze (89)

Raketka29 

všechny recenze uživatele

Bez mučení se přiznávám, že jsem po tomto titulu sáhla hlavně díky Richardovi, kterého prostě miluji. Dalším důvodem byl fakt, že minisérie je z dílny BBC a ta umí historické pořady dělat pořádně. Díly jsem si pustila ihned za sebou a vytvořila si tak 4hodinový film a víte co? Mě se to moc líbilo, Richard je naptosto úžasný a na pozadí stávkujících dělníků ke všemu neodolatelný. Abych se tu nerozplývala pouze nad ním. BBC se opět povedlo zachytit krásu a hnus smetánky a krásné nitro pracující třídy. Dobře strávené 4 hodiny, hlavně těmto pořadům se nedá odpárat závěrečné "aaaach". Je to důkaz jak poutavě se dá natočit "film" na který koukáte 4 hodiny abyste si počkeli na závěrečný polibek. ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Má další oblíbená BBC adaptace tentokrát románu Elizabet Gaskell - North and South. Krásně vystavěný příběh a atmosféra. Vynikající herci!! Není velkým překvapením, že se mi opět hrozně líbil Richard, který je pro svou postavu Johna Thortona fanynkami zbožňován a já jsem ostatně jednou z nich, takže Richard byl úžasný!! :) Stejně skvělá byla i Daniela Denby-Ashe. Komplikovaný příběh lásky nakonec došel krásného konce, který je mou nejoblíbenější scénou. Musím také vyzdvihnout překrásný soundtrack, který moc ráda poslouchám. http://www.youtube.com/watch?v=mn7cQZ0FO7A http://www.youtube.com/watch?v=kcVIV8plzWk&feature=related (spoiler) ()

Reklama

Želik 

všechny recenze uživatele

Po skúsenostiach s Cranfordom som sa vrhla na ďalšiu minisériu z dielne BBC a Elizabeth Gaskell a zhliadla som ju za pár hodín. Spracovanie je veľmi dobré, prostredie priemyselného mesta nehostinné, herci dobre zvolení. Najväčšie sympatie má u mňa Brendan Coyle ako Nicholas Higgins a samozrejme Richard Armitage ako John Thornton. Takú charizmu, ktorá doslova na mňa skákala z televíznej obrazovky som už dávno nezažila.Tvrdý a drsný ako sever a pritom rozumný a dokonalý gentleman. Margaret zas mala v sebe slnko juhu a logicky sa v novom svete strácala. Protiklady sa priťahujú a bolo skvelé sledovať ako John /sever/ podmanený Margaret /juhom/ mení svoju tvár a ukazuje svoje city aj navonok. Jednoznačne musím priznať nebyť Richarda Armitagea tak zážitok je oveľa, oveľa menší. Škoda, že preklad názvu hádže toto dielo medzi telenovelské kusy. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

A zrovna když jsem si myslela, že pan Darcy zůstane nepřekonaný coby král viktoriánských romantických dramat, dorazí Richard Armitage a jeho charismatický severský továrník John Thorton. Tohle je romance ze stejného soudku jako Jana Eyerová nebo Pýcha a předsudek. Máte tu poměrně důležitou zápletku, která přiblíží těžký život dělníků na severu Anglie, a nějaké to rodinné drama, ale nepleťme se. Tohle je minisérie o tom, jak se starosvětská hrdinka Margaret a drsný podnikatel s dobrým srdcem na sebe žádostivě dívají (a vášnivě se hádají), aniž by kvůli společenským konvencím mohli dotknout. Ve vzduchu je sexuální napětí, hrdinové si zoufale nerozumějí, protože jim to nedovolují jejich předsudky (scéna prvního požádání o ruku je parádní!), a padají hlášky jako "Vy nejste pravý gentleman!". Vše směřuje do uspokojivého závěru, který nabídne jeden z nejlepších televizních polibků. Pro milovníky a milovnice romanťáren určitě doporučuju. Už kvůli zmíněnému lahůdkovému Armitagovi. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Sáhnout po BBC minisérii je zkrátka sázka na jistotu. Nečekala jsem, že mě příběh o naivní, ale uvědomělé dívce z prosluněného jihu, která přijede na chladný špinavý sever, tolik osloví. Ale stalo se. Přestože hlavní hrdinka někdy kouká jako vyplašená laň a chová se hloupě, pro její sympatie a empatii se na ni nelze zlobit. Navíc její herecký partner charismatem jen srší, takže to částečně vynahrazuje typické momenty "nemohu s vámi být, protože jsem příliš hrdá", které se objevují snad již v každé dobové romantice. Trochu otravné to je (zde navíc velice nevhodné a bezdůvodné), ale proč si jednou za čas nezasnít a neprodloužit si čekání na happy end :)) Mimo to jsem očekávala, že vztahy mezi továrníky a jejich zaměstnanci mě budou nudit a bude to klasická vata, ale nic takového se nestalo, opravdu to nepůsobí tak, že chtějí jen zaplnit čas, než dají dvě hrdličky dohromady. Zase jednou tleskám, BBC. A mimochodem, nesouhlasím s tím, že pan Thornton je druhý pan Darcy. Koneckonců on měl předsudky, ale pyšná byla jen Margaret :)) ()

Galerie (26)

Zajímavosti (21)

  • V závěru 3. epizody vidíme Johna Thorntona (Richard Armitage) vstupovat do domu Haleových pouze s cylindrem v ruce, uvnitř ale už drží svazek knih. (rhiannon)
  • Daniela Denby-Ashe se původně ucházela o roli Fanny Thornton, ale producentům se líbila její přímost, energičnost a šarm, a tak jí obsadili do role Margaret Hale, pro kterou dlouhou dobu hledali představitelku. (BLANIK.)
  • Choroba z povolání pracovníků v textilním průmyslu, kterou trpí Bessie Higgins (Anna Maxwell Martin), se jmenuje byssinóza. (rhiannon)

Reklama

Reklama