Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Tato čtyřdílná minisérie je adaptací stejnojmenného románu od Elizabeth Gaskell. Do průmyslového města Milton na severu Anglie přijíždí z pořád ještě starosvětského jihu se svými rodiči Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe), která zde poznává úplně jiný, moderní způsob života. Najde si přátele mezi dělníky a setkává se také s charismatickým továrníkem Johnem Thorntonem (Richard Armitage), ke kterému cítí nejprve silnou antipatii pro jeho někdy až hrubé chování k jeho zaměstnancům, ale později poznává, že nic není jen černé a bílé... Film se zabývá také spory mezi majiteli továren a jejich zaměstnanci, stávkou a vznikem prvních odborů. Po uvedení série v Británii bylo BBC, které sérii vysílalo, nuceno zrušit diskuzní stránky k tomuto seriálu, protože byly zahlceny nadšenými ohlasy žen, které okouzlil představitel hlavní role. (maku1304)

(více)

Recenze (89)

sona123 

všechny recenze uživatele

Sever a Jih, ale tentokrát anglický. Minisérie ve stylu Jane Austenové a mé srdce plesalo. Překrásný a skutečně charismatický John Thornton (ach ten úsměv, ale i zaťaté zuby, když jej Margaret odmítá), který je sice "zlým" pánem, ale nic není až tak černobílé, jak se na první pohled zdá. Margaret je pak neuvěřitelně svá a tvrdohlavá (no ale vážně, kde vzala tak vysoké mínění o sobě?) a nápadníci jí padají k nohám a ona se jen diví a stroze odmítá. Ale...No na pozadí je dickensovské téma továren a bídy a sociální nepokoje mezi jednotlivými třídami. A hlavně kradmé pohledy, ale i ty dlouhé a toužebné a podmanivá hudba a neskutečná romantika. A to já někdy můžu, ba přímo musím a je toho jako šafránu. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Dokonalá atmosféra, vynikající herci - zejména charizmatický Richard Armitage a vynikající Daniela Denby-Ashe (sitkom Moje rodina). Elizabeth Gaskell je autorkou jejíž předností je vykreslení postav, doby i atmosféry (u nás to můžeme poznat pouze na jejím románu Mary Bartonová a nově také na Alici a jejích mužích či Hříšné Lizzie (kratší díla v jedné knize) , jiné její knihy zatím (duben 2010) nebyly přeloženy do češtiny) a tento seriál se drží pevně jejich šlépějí a nabízí kvality románové předlohy. Nezbývá než smeknout, takovýchto historických seriálů s vypovídající hodnotou a v dané kvalitě je poskrovnu a když se už objeví, tak jsou zpravidla britské produkce - tímto děkuji britským tvůrcům. 100% ()

Reklama

cherita 

všechny recenze uživatele

Z Richarda Armitage do mdlob sice nepadám, ale i tak se mi tahle minisérie moc líbí. Vím, že v dnešní době se o každém druhém filmu nebo seriálu píše, že má působivou atmosféru, ale North & South ji skutečně má. Ponuré prostředí průmyslového Miltonu, z jehož ulic je cítit všudypřítomná špína, chlad a vlhko, chudinské čtvrti, bavlnou ‚zasněžené‘ továrny, to všechno v kombinaci s odpovídající hudbou funguje na výbornou. Elizabeth Gaskell postavy ve svých románech velmi ráda zabíjela a i tady se dobrá polovina z nich nedožije závěrečných titulků, ale narozdíl třeba od takového Cranfordu, který se zprvu tvářil jako nevinná venkovská idylka a kde všechna ta úmrtí působila trochu násilně, to tady jaksi zapadá do celkového vyznění příběhu. Hlavním tahounem seriálu je bezpochyby romantická linka, ale zápletka se stávkujícími dělníky není o nic méně zajímavá a rozhodně neplní jenom funkci vaty. Trochu mi ovšem vadilo, jak utopisticky je tady vyřešen konflikt dělníci versus továrníci. Že by se majitel továrny snížil k tomu, aby zasedl k jednomu stolu se svými zaměstnanci, tomu myslím nevěří ani ti největší romantici. Jinak ale velmi povedené, tedy až na ten konec. Ráda bych věděla, která slušně vychovaná, neprovdaná dívka by se v tehdejší době líbala s mužem na tak rušném a veřejném místě jako je nádraží. ()

Raketka29 

všechny recenze uživatele

Bez mučení se přiznávám, že jsem po tomto titulu sáhla hlavně díky Richardovi, kterého prostě miluji. Dalším důvodem byl fakt, že minisérie je z dílny BBC a ta umí historické pořady dělat pořádně. Díly jsem si pustila ihned za sebou a vytvořila si tak 4hodinový film a víte co? Mě se to moc líbilo, Richard je naptosto úžasný a na pozadí stávkujících dělníků ke všemu neodolatelný. Abych se tu nerozplývala pouze nad ním. BBC se opět povedlo zachytit krásu a hnus smetánky a krásné nitro pracující třídy. Dobře strávené 4 hodiny, hlavně těmto pořadům se nedá odpárat závěrečné "aaaach". Je to důkaz jak poutavě se dá natočit "film" na který koukáte 4 hodiny abyste si počkeli na závěrečný polibek. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Sáhnout po BBC minisérii je zkrátka sázka na jistotu. Nečekala jsem, že mě příběh o naivní, ale uvědomělé dívce z prosluněného jihu, která přijede na chladný špinavý sever, tolik osloví. Ale stalo se. Přestože hlavní hrdinka někdy kouká jako vyplašená laň a chová se hloupě, pro její sympatie a empatii se na ni nelze zlobit. Navíc její herecký partner charismatem jen srší, takže to částečně vynahrazuje typické momenty "nemohu s vámi být, protože jsem příliš hrdá", které se objevují snad již v každé dobové romantice. Trochu otravné to je (zde navíc velice nevhodné a bezdůvodné), ale proč si jednou za čas nezasnít a neprodloužit si čekání na happy end :)) Mimo to jsem očekávala, že vztahy mezi továrníky a jejich zaměstnanci mě budou nudit a bude to klasická vata, ale nic takového se nestalo, opravdu to nepůsobí tak, že chtějí jen zaplnit čas, než dají dvě hrdličky dohromady. Zase jednou tleskám, BBC. A mimochodem, nesouhlasím s tím, že pan Thornton je druhý pan Darcy. Koneckonců on měl předsudky, ale pyšná byla jen Margaret :)) ()

Galerie (26)

Zajímavosti (21)

  • Choroba z povolání pracovníků v textilním průmyslu, kterou trpí Bessie Higgins (Anna Maxwell Martin), se jmenuje byssinóza. (rhiannon)
  • Daniela Denby-Ashe se původně ucházela o roli Fanny Thornton, ale producentům se líbila její přímost, energičnost a šarm, a tak jí obsadili do role Margaret Hale, pro kterou dlouhou dobu hledali představitelku. (BLANIK.)
  • Ve scéně, kdy se Richard Armitage (John Thornton) prochází po vzpouře stávkujících na hřbitově, na sobě klobouk nemá. Když se ale vrátí domů, první věc, které si lze všimnout, je, jak svůj klobouk pokládá na stůl. (ashqa.fi)

Reklama

Reklama