Reklama

Reklama

Když přišla Ona, země se zachvěla, škola se stala rájem na zemi a srdce bojovníka začalo bít rychleji... Švédský film o chlapeckém dospívání a kráse ženských křivek.

Půvabný rodinný příběh o dvou dospívajících chlapcích na švédském venkově natočil scenárista a režisér Martin Asphaug podle románu Hakana Nessera. Dva čtrnáctileté "skoromuže", dostatečně protřelé životem, doslova očaruje a přibije do školních lavic příchod "nejkrásnější ženy světa", podobné hvězdě filmového plátna Kim Novakové. Vlastně ještě mnohem hezčí. Kráska se dokonce stane jejich zastupující učitelkou a škola je tímto pro Erika a Edmunda rájem na zemi. S jejich kráskou ovšem začne chodit Erikův starší bratr Henry, chlapec světácký, pohledný a zkušený. Není ovšem sám, kdo jeví zájem o plavovlasého anděla, a události naberou nečekaně temný spád. Erik a Edmund jsou však muži se srdcem na pravém místě.

V roli půvabné učitelky uvidíme mladou švédskou herečku Helenu af Sandeberg, která má za sebou již hlavní role v řadě filmů, např. Zingo (1998), V posteli se Santa Clausem (1999).
Autor románové předlohy Hakan Nesser (1950) patří k nejoblíbenějším současným švédským spisovatelům. Proslavil se především svými kriminálními romány s vrchním komisařem Van Veeterenem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Když nějaký film shlédnu a druhý den mi nejde z hlavy, tak je to vždycky něco extra. Pořád si sice říkám, že už to tu bylo, a že mi ten film připomíná jiné předešlé, ale to zas tak moc nevadí. Hlavně, že funguje. Každý máme nějaké vzpomínky a kostlivce ve skříni, ne? Hlavně mi je poslední dobou sympatický, když je něco vyprávěno "neamericky". ()

Páně 

všechny recenze uživatele

I přes dvě poměrně nezapadající scény (zkamenění, kovbojská jízda) se jedná o parádní filmový zážitek, který jen dokazuje nadstandard švédské filmové tvorby a tradice. Na jednu stranu velmi jemný, dětskou nevinností protknutý a na stranu druhou drsně otevřený pohled na jedno léto strávené u Genezaretského jezera. Krásná a zároveň trochu šokující exkurze do dospívající dětské duše, spojená s fatální nevinnou romantikou. Vše zkombinováno zcela k mé spokojenosti. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zdá se to jako milý nostalgický film o vzpomínkách na dětství. Jenomže konec je šokující, odhalí, že to, co se odehrávalo, mělo svou velmi drsnou, neukázanou, stránku. A ti malí, dospívající a ještě tak křehce nevinní kluci se zachovali jako muži. Z ještě dětského pohledu správně, z dospělého možná příliš tvrdě. Byť si to ten násilnický hajzl zasloužil! ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Taka chlapcenska jednohubka o jednych skoro vydarenych prazdninach a jednej vrazde. Chcel som si tento film pozriet hlavne kvoli svedskej produkcii, ktora ma ani nesklamala, ale ani nenadchla. Je to tak na jedno pozretie... 22.11.2009 ______ Anton Lundqvist - (Erik) +++ Jesper Adefelt - (Edmund) +++ Jonas Karlsson - (Henry) +++ Helena af Sandeberg - (Eva Kaludis) +++ Johan H:son Kjellgren - (Dospelý Erik) +++ Anders Ahlbom - (Komisár Lindström) +++ Leif Andrée - (Albin Wester) +++ Anders Berg - (Berra Albertsson) +++ Hudba: Stefan Nilsson +++ ()

Lichty 

všechny recenze uživatele

Úžasně křehký příběh, který mi svým způsobem připomínal Kingovo Stůj při mně a jiné bravurní snímky o přátelství. Výborně vylíčené charaktery, opravdu skvostná kamera a scénář, který netlačí na pilu a zvolna naslouchá jednomu zvláštnímu letnímu dobrodružství. Severní kinematografii našimi rutinními příběhy se asi nikdy nebudeme moci ani přiblížit. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Dej filmu nie je identický s románovou predlohou. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Askersund, Trollhättan, Vargön a Vänersborg vo Švédsku. (Arsenal83)

Reklama

Reklama